Archief 2015 - deel 1

 

Koninginnerit naar Oostenrijk

Op woensdag stond de Koninginnerit van Unterterzen/Flumserberg naar Sölden/Rettenbachgletscher in Oostenrijk over 237.3 kilometer op het programma. Het slot van de etappe was een beklimming van 12 kilometer met een gemiddelde stijging van 10.7%. Voor Koen was het aan de voet van deze zware beklimming gedaan en ging hij samen met zijn Duitse ploeggenoten John Degenkolb en Nikias Arndt omhoog naar de top van Rettenbachgletscher. Ploeggenoot Tom Dumoulin deed al leider in het algemeen klassement zijn uiterste best en eindigde als 10e. Hij verloor wel zijn leiderstrui aan de Fransman Thibaut Pinot maar met 1.32' achterstand behoudt Dumoulin een kans om de eindzege te pakken. Koen kwam in het gezelschap van zijn Duitse teamgenoten als 119e op 29.31' van Pinot over de finish.

Dumoulin behoudt geel, Degenkolb 4e en Koen 87e

Op dinsdag werd de etappe Flims naar Schwarzenbach over 193.2 kilometer verreden. Voor Giant-Alpecin was dit een etappe met twee missies die elkaar konden bijten. Een sprint realiseren voor John Degenkolb om de dagzege maar ook de gele trui behouden voor Tom Dumoulin door Peter Sagan geen bonificatieseconden te laten behalen. Bij de voorlaatste tussensprint was Dumoulin attent en Sagan niet waardoor Dumoulin 3 seconden pakte. In de laatste tussensprint was Sagan wel wakker alleen was er toen een renner vooruit waardoor Sagan maar 2 seconden kon pakken. Hierna was het concentreren op de sprint, die moest gebeuren zonder Koen en diverse andere ploeggenoten die de laatste beklimming van de berg van categorie op de plaatselijke omloop niet meer overleefden. Degenkolb sprintte uiteindelijk na een 4e plaats achter de Australiër Michael Matthews die Sagan voorbleef. Doordat Sagan maar 6 bonificatieseconden behaalde behield Dumoulin de leiding in het algemeen klassement. Sagan volgt op 1 seconde. Koen eindigde in een groep op 8.15' als 87e. Voor woensdag staat de Koninginnerit van Unterterzen/Flumserberg naar Sölden/Rettenbachgletscher over 237.3 kilometer op het programma. Het slot van de etappe is een beklimming van 12 kilometer met een gemiddelde stijging van 10.7%.

Ook na derde etappe leiderstrui voor Dumoulin

Tom Dumoulin heeft ook na derde, ingekorte, etappe de leiderstrui in de Tour de Suisse in handen. De etappe van Quinto naar Olivone was door rotsafbreuk ingekort naar 117.3 kilometer. Na de beklimming van de Gotthardpas waren er drie renners vooruit die in de slotfase werden ingerekend. De ploeg van Giant-Alpecin kreeg al vrij snel steun van de Tinkoff-Saxo formatie die het voorzien hadden op een dagzege voor Peter Sagan. Ondanks wat schermutselingen na de laatste beklimming van 3e categorie ging er een groep van ruim 30 renners op de streep af in Olivone. De Slowaak Sagan was inderdaad de snelste voor de Spanjaard Moreno terwijl Dumoulin als 5e eindigde en de leiderstrui behield. Moreno en Sagan naderden Dumoulin wel tot op 5 seconden. Koen eindigde op 13.13' als 94e.

Dumoulin behoudt leiderstrui, Koen 118e in 2e etappe

Nadat Tom Dumoulin de leiderstrui had gepakt in de openingstijdrit was het in de tweede etappe de taak van Dumoulin en zijn ploeggenoten om de leiderstrui te behouden. De etappe met start en finish in Risch-Rotkreuz ging over een afstand van 161.1 kilometer. De ploeg hield Dumoulin goed voorin en Dumoulin was sterk en eindigde in een groep van 8 renners op 4 seconden van de Kroaat Kristijan Durasek. Doordat de rest van de renners op 14 seconden of meer van de Kroaat over de finish kwamen en de Kroaat geen gevaar vormde behield Dumoulin de leiderstrui en liep hij zelfs nog uit op diverse renners in het algemeen klassement. Koen eindigde in een groep op 13.19' als 118e.

Koen 90e in proloog Tour de Suisse, ploeggenoot Dumoulin wint

Koen de Kort neemt van 13 tot en met 21 juni deel aan de Ronde van Zwitserland, of anders gezegd de Tour de Suisse. Op zaterdag 13 juni was er in Risch-Rotkreuz een proloog over 5.1 kilometer. Deze proloog werd gewonnen door de ploeggenoot van Koen, Tom Dumoulin, in een tijd van 5.41'. Daarmee bleef Dumoulin de Zwitser Fabian Cancellara 2 seconden voor. Koen werd op 24 seconden 90e.

Op hoogtestage

Koen is samen met enkele ploeggenoten, waaronder John Degenkolb, in de Spaanse Sierra Nevada neergestreken om daar op grote hoogte te trainen in aanloop naar de Tour de France. Er zal drie weken verbleven worden in op trainingskamp waarna op 13 juni de Ronde van Zwitserland op het programma staat.

Tour of California zit er op

Op zondag 17 mei werd de laatste etappe over 105 kilometer verreden in de straten van Los Angeles. De etappe eindigde in een massasprint. De belangen waren extra groot in deze sprint omdat de Slovaak Peter Sagan door de bonificatieseconden nog het eindklassement kon winnen. Waar Giant-Alpecin Zico Waeytens in stelling probeerde te brengen zo was er natuurlijk het team van klassementsleider Alaphilippe en sprint Cavendish die twee belangen had (eindzege en dagzege) en Sagan die de seconden nodig had. Cavendish won de sprint en Waeytens werd 7e. Sagan werd met een paar centimeter verschil 3e en won het eindklassement. Koen eindigde als 66e.

Bergetappe naar Mount Baldy

De voorlaatste etappe op zaterdag was een bergetappe over 128.7 kilometer met vertrek in Ontario en aankomst op Mount Baldy. Koen eindigde in een groep op 20.33' van de Fransman Julian Alaphilippe die alleen boven kwam, als 67e. Alaphilippe nam de leiding in het algemeen klassement over van Sagan. Best geklasseerde Giant-Alpecin renner in het algemeen klassement is de Amerikaan Carter Jones met een 16e plaats. Hij eindigde in de etappe eveneens als 16e op 2.15' van Alaphilippe.

67e in individuele tijdrit

Op vrijdag 15 mei vond er in de Tour of California een individuele tijdrit plaats over 10.62 km in en rondom Big Bear Lake. Koen behaalde in deze tijdrit een 67e plaats. De zege was voor de Slovaak Peter Sagan die een razendsnelle tijd neerzette en maar liefst 15 seconden sneller was dan de nummer 2, Jos van Emden.

2e plaats voor Zico Waeytens

De etappe op donderdag 14 mei was een echte regenetappe. Ondanks de regen draaide de etappe van Santa Barbara naar Santa Clarita na 154 kilometer toch uit op een massasprint. De Giant-Alpecin renners hadden hun ploeggenoot Zico Waeytens goed voorin afgezet en de Belg ging dan ook als een racket de sprint aan. Helaas voor hem was het de Engelsman Mark Cavendish die Waeytens nog voorbij reed. Koen eindigde als 76e op 40 seconden van Cavendish.

Derde massasprint is voor Sagan

Nadat de Engelsman Mark Cavendish al tweemaal in de massasprint zegevierde was de derde massasprint, die in de etappe van Pismo Beach naar Avila Beach over 173.1km een prooi voor de Slovaak Peter Sagan. Koen eindigde als 26e.

Klimmen in California

De derde etappe van de Tour of California met start en finish in San Jose over 169.8km betrof een bergetappe. Voor Koen was dit een etappe van hand en spandiensten leveren tot aan de eerste grote beklimming en daarna veilig op tijd binnenkomen samen met enkele ploeggenoten. Koen eindigde als 71e op 21.01' van de etappewinnaar Toms Skujins die een groep van zo'n 30 man ruim een minuut voorbleef na een mooie solo.

Wederom massasprint in California

Ook de tweede etappe, van Nevada City naar Lodi over een afstand van 193.7km, eindigde in een massasprint. Deze etappe werd net als de eerste etappe gewonnen door de Brit Mark Cavendish. Koen werd 45e. Zijn ploeggenoot Zico Waeytens was met een 10e plaats de best geklasseerde Giant-Alpecin renner.

9e plaats in eerste etappe Tour of California

Koen heeft in de eerste etappe van de Tour of California op zondag 10 mei een 9e plaats behaald. Koen trok in de laatste honderden meters van de etappe over 203.1 kilometer met start en finish in Sacramento de sprint aan voor zijn Belgische ploeggenoot Zico Waeytens. Waeytens werd 6e. De Engelsman Mark Cavendish won de sprint voor de Slowaak Peter Sagan.

Vermoeidheid sloeg toe

In het begin van de klassieker Amstel Gold Race op zondag 19 april ging het nog wel goed met Koen. Maar gaande weg het peloton de kilometers aflegde van Nederlands enige WT klassieker sloeg bij Koen de vermoeidheid van het lange voorseizoen toe daarnaast was hij ook nog betrokken bij een valpartij en week hij uit het bos in. Toen de finale van de koers zou beginnen was het voor Koen dan ook gedaan en zat het succesvolle klassiekerseizoen erop.

"Degenkolb moet kassei in stukjes hakken"

"Ik denk dat hier echt het teamwork naar voren komt", zegt Koen in een interview met de NOS. "Ik denk dat John niets heeft hoeven doen tot twintig kilometer voor het einde. Wij zetten hem zo fris mogelijk af. Hij heeft niet één keer hoeven meespringen, nooit in de wind hoeven zitten en we hebben hem altijd vooraan gehouden." "John is supersterk, maar ik denk dat wij uiteindelijk de sleutel zijn tot zijn zege. Dat wij als ploeg voor dat ene doel gaan. Ik vind eigenlijk dat John die kassei in stukjes moet hakken en ons allemaal een klein stukje moet geven."

John Degenkolb wint ook Parijs-Roubaix, Koen 31e

Na Milaan-San Remo heeft Koen zijn ploegmaat John Degenkolb op zondag 12 april ook Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. Op de wielerbaan in Roubaix was hij de sterkste van een kopgroep van 7 renners die in de laatste twee kilometer was ontstaan. Degenkolb was in de slotfase van deze 253.5 kilometer lange klassieker door het noorden van Frankrijk alleen naar twee vluchters (de Belgen Van Avermaet en Lampaert) gereden nadat hij ploeggenoot Bert De Backer als springplank gebruikt had. De Backer, Koen en Ramon Sinkeldam waren de renners die Degenkolb tot in de laatste fase van de wedstrijd hadden bijgestaan. In de laatste kilometers sloot eerst de Tsjech Stybar aan en daarna volgende nog Boom, Elmiger en Keukeleire zodat 7 man het velodrome in Roubaix opreden. Hier sprintte Degenkolb naar de zege voor Stybar, Van Avermaet en Boom. Bij de eerste achtervolgers op 30 seconden werd De Backer 12e. Sinkeldam werd 2.21' 27e terwijl Koen in een klein groepje eindigde op 2.55' als 31e.

John Degenkolb wint Parijs-Roubaix (video)

Bekijk hier de laatste kilometer van Parijs-Roubaix

Goede Ronde van Vlaanderen voor Koen

Koen heeft op zondag 5 april een goede Ronde van Vlaanderen gereden. Hij kon lang zijn kopman John Degenkolb bijstaan. 17 beklimmingen lang, met daarbij o.a. de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Patersberg, wist hij voorin te blijven. Toen de eerste groep uitgedund was tot zo'n 30 man en er 2 vluchters, de Noor Kristoff en de Nederland Niki Terpstra, voorop reden was Koen nog present. Voor de laatste beklimming van de Oude Kwaremont waren nog 2 renners ontsnapt die in de achtervolging gingen op de 2 leiders. Om de groep nog terug te brengen deed Koen met nog zo'n 20 kilometer te gaan nog een laatste krachtsinspanning om voluit op kop te rijden alvorens de renners begonnen aan de Oude Kwaremont. Op de Oude Kwaremont werd de groep uitgedund maar bleven de twee kleine groepjes voorop. De Noor Kristoff, die in de dagen voor Vlaanderen nog op indrukwekkende wijze de 3-daagse van de Panne op zijn naam schreef, versloeg Terpstra in een sprint. Achter hen werd Greg van Avermaet 3e voor de Slowaak Peter Sagan. Degenkolb won de sprint van een klein groepje om plaats 7 aangezien er nog twee renners weggereden waren uit diezelfde groep. Koen was terug gevallen in een groep van zo'n 30 renners en kwam op ruim 3 minuten als 42e over de eindstreep.

Lekke band Degenkolb betekent ook over en uit voor Koen in heroische Gent-Wevelgem

Gent-Wevelgem op zondag 29 maart zal de boeken in gaan als een gedenkwaardige wedstrijd gezien het koersverloop door de straffe wind. Door de wind werden renners de sloot ingeblazen, viel het peloton snel in groepen uiteen en werden de vroege vluchters al snel gepakt. Nadat het gehele veld met nog zo'n 125 kilometer te gaan helemaal uit elkaar viel en er diverse groepen van 15 a 20 renners rond reden zat Koen in een derde groep. De eerste twee groepen, met Degenkolb in de tweede groep, kwam redelijk snel bij elkaar nadat er een beter stuk van het parcours kwam en enkele kilometers daarna kon ook de groep van Koen aansluiten. Een groep van zo'n 45 renners ging zich toen opmaken voor de beklimming van de Kemmelberg. Helaas sloeg toen het noodlot toe voor Degenkolb en indirect ook voor Koen. Degenkolb reed lek aan de voet van de Kemmelberg en Koen wachtte op zijn kopman om hem terug te brengen. Maar omdat voor het spel op de wagen was en het lang duurde voordat Degenkolb een wiel kreeg, was het voor Koen en Degenkolb niet meer mogelijk om terug te keren en zat voor beiden de wedstrijd erop. Maar 39 renners reden de wedstrijd uit. De winst was voor de Italiaan Luca Paolini.

58e in E3 Harelbeke

Op vrijdag 27 maart werd WorldTour klassieker E3 Harelbeke verreden. Koen kon in deze klassieker over 215 kilometer lang kopman John Degenkolb goed helpen. Voor de Paterberg, met nog zo'n 45 kilometer te gaan, moest Koen een inspanning verrichten die hem daarna op brak. Koen kon nog bij de eersten aansluiten voor de Oude Kwaremont maar de beklimming hiervan was te veel van het goede. Hij moest de eerste groep laten gaan en kwam in het peloton terecht welke uiteindelijk op ruim 3 minuten achterstand van de 30 eersten over de eindstreep kwam. De Engelsman Geraint Thomas had in de slotfase zijn medevluchters Stybar en Sagan achtergelaten en soleerde naar de zege voor Stybar. Sagan werd nog achterhaald door de eerste achtervolgers waar Matteo Trentin de sprint won om plaats 3. Koen werd 58e. John Degenkolb liet de sprint aan zich voorbij gaan en werd 25e.

John Degenkolb wint Milaan-San Remo

De reeks van monumentale klassiekers is op zondag 22 maart perfect begonnen voor het team Giant-Alpecin. Het was John Degenkolb die zich in de straten van San Remo na 293 km de snelste toonde van een uitgedund peloton en daarmee de klassieker Milaan-San Remo op zijn naam schreef. Degenkolb had in de finale met o.a. de beklimming van de Poggio nog de hulp van Tom Dumoulin. Koen had John lang bijgestaan maar kwam vlak voor de Cipressa in de verdringing en moest stilstaan bij een valpartij die was gebeurd. Hij kwam nog wel terug maar toen er een gat viel een paar plaatsen voor hem kon hij het helaas niet meer dichtrijden. Koen eindigde in het gezelschap van zijn ploeggenoot Zico Waeytens uiteindelijk als 69e op 4'59" van Degenkolb.

Laatste kilometer Milaan-San Remo: John Degenkolb zegeviert

Bekijk hieronder de laatste kilometer van Milaan-San Remo.

Slecht weer teistert het peloton

De renners werden in de voorlaatste etappe van Paris-Nice geteisterd door slecht weer waarbij de temperatuur aan de Franse Riviera zakte tot maar 4 graden in de afdaling. Toen Koen extra kleding ging halen tegen de kou explodeerde de koers en reed hij helemaal achteraan. Met alleen nog een afsluitende tijdrit op zondag nam hij geen risico en verliet hij de wedstrijd en nam de kortste weg naar Nice.

Etappe om snel te vergeten

De 5e etappe in Paris-Nice over 192 km van Saint-Etienne naar Rasteau was er een om snel te vergeten. Koen zijn ploeggenoot Ramin Sinkeldam ging door ziekte niet meer van start voor de etappe. De Belgische ploeggenoot Zico Waeytens voelde zich niet 100% maar kon wel van start. In de finale probeerde de ploeg voorin te rijden maar Roy Curvers ging tegen de vlakte en John Degenkolb raakte achterin het peloton verzeild. Koen probeerde daarna Degenkolb naar voren te brengen maar Degenkolb kon in de hectiek Koen niet volgen en hij wilde niet lijf en leden riskeren en hield het wijselijk voor gezien. Kopman Dumoulin bleef goed voorin en werd 19e en staat nog steeds 15e in het algemeen klassement met een bergetappe en een korte klimtijdrit op het programma. Koen kwam als 58e over de streep.

Eerste bergetappe Paris-Nice zit erop

Op donderdag 12 maart werd de eerste bergetappe van Paris-Nice verreden. Deze etappe ging van Varennes-sur-Allier naar Croix de Chaubouret over 204 kilometer. Koen en enkele van zijn ploeggenoten reden deze etappe in dienst van Tom Dumoulin en de Fransman Warren Barguil. Koen en John Degenkolb bleven lang in het peloton om zo, samen met Georg Preidler, Dumoulin en Barguil bij te staan. Helaas ging Barguil op 10 kilometer voor het einde tegen de vlakte en verspeelde daarmee een goede klassering in het klassement. Dumoulin handhaafde zich goed voorin en werd 15e op 1. 04' van Richie Porte die zijn ploeggenoot Geraint Thomas voorbleef. Koen werd 74e op 12.27'

Geen vuist

De Giant-Alpcecin ploeg kon in de finale van de etappe van Saint-Amand-Montrond naar Saint-Pourcain-sur-Sioule over 179km geen echte vuist maken. Lange tijd zag het er naar uit dat de 3 vluchters van de dag weg zouden blijven maar op precies 2 kilometer van de streep werd hun vlucht teniet gedaan. De Giant-Alpecin trein probeerde wel aan de leiding te komen maar de Orica-Greenedge formatie voorkwam dat door een nog hoger tempo. De trein van Giant-Alpecin ontspoorde terwijl de Australiër Michael Matthews van Orica-Greenedge zegevierde. Sprinter John Degenkolb kwam niet verder dan een 11e plaats terwijl Koen als 109e eindigde.

3e plaats voor Degenkolb

De etappe in Paris-Nice op dinsdag 10 maart van Zoo Parc de Beauval naar Saint-Amand-Montrond eindigde na 172km in een massasprint. Deze keer zat John Degenkolb al in een betere positie dan een dag eerder bij het aangaan van de sprint maarde lead-out werd gedaan door het Belgische Lotto waarbij hun sprinter Andre Greipel het karwei afmaakte met de dagzege. Degenkolb kwam tot een 3e plaats. Koen kwam als 61e over de streep.

Eerste massasprint gaat niet naar wens

Het peloton deed het op maandag 9 maart relatief rustig aan in de etappe van Saint-Rémy-lès-Chevreuse naar Contres over 196.5 kilometer. Dit resulteerde in een finale waarin veel renners zich nog een kans toedichten voor de dagzege. Het werd hierdoor voor de Giant-Alpecin formatie moeilijker om een goede finale met dito lead-out te rijden voor John Degenkolb. In de hectische finale reden de enkele renners, waaronder Koen, Degenkolb wel naar voren maar Degenkolb kwam op kop van het peloton maar was toen niet bij machte om de rest voor te blijven. Hij moest toezien hoe diverse renners nog voor de streep hem voorbij kwamen. Hij werd uiteindelijk 15e. De Noor Alexander Kristoff won de etappe. Koen kwam als 27e over de eindstreep.

89e in proloog Paris-Nice

Koen is de meerdaagse wedstrijd Paris-Nice begonnen met een 89e plaats in de proloog. Hij legde de 6.7 kilometer in de straten van Maurepas af in een tijd van 8'15". Dit was 35 seconden meer als de Pool Michal Kwiatkowski die de Australier Rohan Dennis een paar honderdste van seconden voorbleef. Koen zijn ploeggenoot John Degenkolb verraste met een 6e plaats op 10 seconden van Kwiatkowski. Kopman Dumoulin, die de afgelopen weken wat ziek was, werd 9e op 13".

Omloop Het Nieuwsblad

Koen, maar ook zijn Giant-Alpecin ploeggenoten, zullen niet lang terugdenken aan het begin van het klassiekerseizoen, Omloop Het Nieuwsblad. "Ik kwam helemaal verkeerd uit aan het begin van de Taaienberg", aldus Koen. "Daarna kon ik niet genoeg afzien om er nog voor bij te komen." Hij eindigde na 200 kilometer in het gezelschap van enkele ploeggenoten in een groep op 10 minuten als 53e.

Degenkolb grijpt in slotetappe net naast de dagzege

Aan het einde van de slotetappe van de Ruta del Sol greep John Degenkolb net naast de dagzege. De etappe ging van Montilla naar Alhaurín de la Torre over 170.9 km. De Spanjaard Juan José Lobato bleef, net als in de tweede etappe, Degenkolb in de sprint ligt bergop in de straten van Alhaurin de la Torre voor. Koen eindigde als 52e op 48 seconden.

Het algemeen klassement was voor Froome die Contador 2 seconden voorbleef. Koen werd 85e.

Froome slaat terug in de tweede bergetappe

Een dag nadat Contador zijn voorsprong op de Engelsman Froome uitbouwde sloeg de laatste flink terug. Froome demarreerde weg bij Contador en deze laatste kon in de slotklim van de etappe Maracena naar Alto de Allanadas over 202.4 km de Engelsman niet meer achterhalen. Froome kwam met 28 seconden voorsprong over de streep en dat was net genoeg om de leiderstrui van Contador over te nemen. Koen eindigde in het gezelschap van ploegmaat Degenkolb in een groepje op 16 minuten achterstand als 88e.

Contador wint eerste bergetappe in Ruta del Sol

De Spanjaard Alberto Contador heeft in de eerste bergetappe van de Ruta del Sol zijn leidende positie in het algemeen klassement uitgebreid door een overtuigende etappe zege met 19 seconden voorsprong op zijn eerste concurrent de Engelsman Froome. Koen eindigde in de etappe van Motril naar Alto de Hazallanas na 159.8 kilometer als 114e in een grote groep op ruim 17 minuten van Contador.

2e plaats voor John Degenkolb

Na de eerste etappe en de individuele tijdrit stond op donderdag 19 februari de tweede etappe van de Ruta del Sol van Utrera naar Lucena over 194.7 km op het programma. Koen kon ploegmaat John Degenkolb tot onderaan de laatste klim tot op zo'n 10 kilometer voor het eindigde afzetten. Helaas was Koen nog niet bij machte om de klim te overleven. Degenkolb kon zich wel goed voorin handhaven en sprintte naar een 2e plaats.

Individuele tijdrit

Op woensdagavond 18 februari werd er in de Ruta del Sol nog een individuele tijdrit over 8.2 kilometer gereden in en rondom Coria del Río . Koen eindigde als 96e op 56 seconden van de Spanjaard Javier Moreno.

Slecht begin van Ruta del Sol

Koen is de Ruta del Sol, oftewel de Vuelta a Andalucia slecht begonnen. Aan het einde van de etappe van La Rábida naar Hinojos over 118.3km kwam Koen samen met drie andere ploeggenoten ten val. Hierdoor konden zij in de finale niet ploeggenoot Degenkolb bij staan. Koen werd 92e op 4'25" van de Nederlander Pim Ligthart die de etappe won.

Geen sprint voor Kittel in slotetappe, Dumoulin 4e in eindklassement Tour Down Under

In de slotetappe van de Tour Down Under kwam Marcel Kittel voor de finale ten val en waren de kansen voor een etappezege voor het Giant-Alpecin team verkeken. Koen sprintte niet meer mee en eindigde als 37e in het uitgedunde peloton. Dumoulin kwam als 13e over de streep en stelde daarmee zijn 4e plaats en een hoop WorldTour punten veilig. Koen eindigde als 86e in het algemeen klassement.

Dumoulin handhaaft zich in top van klassement

Op zaterdag 24 januari vond in de Tour Down Under de Koninginnenrit plaats van McLaren Vale naar Wilunga Hill over 151km. Voor het Giant-Alpecin team was het zaak om kopman Tom Dumoulin goed voorin te houden. Dumoulin verzaakte niet en behaalde bergop naar Wilunga Hill een 5e plaats in een klein groepje met 16 seconden achterstand op de Australiër Richie Porte. Klassementsleider Rohan Dennis werd 2e op 9 seconden en behield de leiding in het klassement waar Dumoulin nu een 4e plaats bezet op 22 seconden van Dennis. Deze 4e plaats geeft recht op veel punten in de World Tour ranking. Koen eindigde in de etappe als 103e in een groep op 14.30' van Porte.

10e plaats voor Koen in vierde etappe

De vierde etappe van Glenelg naar Mount Barker eindigde na 145km in een massasprint. Omdat Marcel Kittel niet meer bij het peloton zat kon Koen voor zijn kansen gaan in de sprint. Deze sprint ging doordat het gedeeltelijk heuvel af ging op zeer hoge snelheid. In de laatste honderden meters kwamen nog enkele renners ten val en Koen gelukkig nog net de valpartij ontwijken. Maar van een goed eindschot was geen sprake meer. Koen eindigde als 10e. De Australiër Steele von Hoff won de etappe.

Dumoulin 3e en Geschke 10e na goed werk van ploeg

De derde etappe van Norwood naar Paracombe over 143km was een belangrijke etappe voor het algemeen klassement met o.a. de aankomst bergop. Het was voor het Giant-Alpecin team belangrijk om Tom Dumoulin en Simon Geschke goed voorin te houden voor een mooie klassering in het algemeen klassement. Dit lukte goed want Dumoulin werd 3e op 3 seconden van de Australier Rohan Dennis en Geschke werd 10e op 13 seconden. In het algemeen klassement staat Dumoulin nu ook 3e en Geschke 11e. Koen eindigde als 96e op 3'54 en was zelf trots op het resultaat van Dumoulin en Geschke.

Lastige tweede etappe Down Under

De tweede etappe in de Tour Down Under op woensdag 21 januari was een lastige etappe. Een kleine 50 renners kwamen aan het eindigde van de etappe Unley naar Stirling over 150km op de eindstreep af. In dit uitgedunde peloton ook Tom Dumoulin en Simon Geschke namens Giant-Alpecin. Dumoulin werd nog 4e. Koen, die lang de beide heren bijgestaan had, eindigde op 1.07' als 71e.

Geen lead-out vanwege klassementsbelangen

In plaats van sprinten om de dagzege werd in de finale van de eerste etappe van de Tour Down Under het door de ploegleiding veiliger geacht om het algemeen klassement veilig te stellen voor de kopmannen. Er werd dus aan het einde van de etappe Tanunda - Campbelltown over 133km geen lead-out gereden maar werden de kopmannen op een veilige plaats in het peloton gebracht toen het nodig was. Koen kwam achter het peloton, waarin de kopmannen zaten, als 117e op 0.59' over de eindstreep.

Marcel Kittel wint People's Choice Classic

Op zondag 18 januari werd het opwarmertje van de Tour Down Under verreden. In de straten van Adelaide werd een criterium verreden over een afstand van 51 kilometer. Dit criterium eindigde in een sprint waarin Koen in de finale de lead-out verzorgde voor sprinter Marcel Kittel. Kittel ronde het werk goed af en toonde zich de snelste voor de Spanjaard Juan Jose Lobato en de Nederlander Wouter Wippert. Het was voor Kittel de eerste overwinning van het seizoen. Koen kwam juichend, zie foto, als 28e over de streep.