Archief 2019 - deel 1

 
Koen de Kort banner nieuws

Eschborn - Frankfurt: Degenkolb 2de

Anderhalve week na Amstel Gold Race stond voor Koen in Duitsland op 1 mei de klassieker Eschborn - Frankfurt over 187.5 kilometer op het programma. Koen bracht de klassieker niet tot een goed einde. Zijn ploeggenoot John Degenkolb eindigde op een mooie 2de plaats. De wedstrijd draaide zoals vaker het geval was, uit op een massasprint. Degenkolb zijn Duitse landgenoot Pascal Ackermann won de race.

DNF in Amstel Gold Race

Koen heeft op zondag 21 april de Amstel Gold Race niet tot een goed einde gebracht. Kopman Bauke Mollema zat er wel goed van voren bij en reed zelfs in de finale in de top 5. Nadat hij achterhaald was door o.a. een ontketende Mathieu van der Poel eindigde Mollema uiteindelijk als 12de.

Parijs-Roubaix

Koen nam op zondag 14 april deel aan WorldTour klassieker Parijs-Roubaix. Tot ruim 200 kilometer wedstrijd van de af te leggen 257 kilometer zagen we Koen in de groep van de kopmannen Degenkolb en Stuijven. Toen daarna de beslissende kopgroep van 6 renners ontstond en het gehele eerste groep in diverse stukken brak moesten de kopmannen van Trek-Segafredo de anderen laten gaan. Philippe Gilbert won voor Niels Politt. Gilbert zijn ploeggenoot Yves Lampaert werd nog 3de terwijl Sep Vanmarcke vierde werd voor Peter Sagan. Stuyven eindigde als 27ste op 2.38 min. terwijl Degenkolb 28ste werd op 3.00 min. Koen eindigde als 49ste op 11.51 min.

107de Scheldeprijs

Op woensdag 10 april werd voor de 107de maal de Scheldeprijs verreden in België. In aanloop naar Parijs-Roubaix stond Koen aan het vertrek van deze klassieker 202.3 kilometer van Borsele naar Schoten. Zoals in de geschiedenis van deze wedstrijd al veel gebeurde eindigde deze editie ook in een massasprint. Net als vorig jaar toonde Fabio Jakobsen zich de snelste. In het begin van de wedstrijd had Koen het moeilijk maar gaande weg kreeg hij beter benen en kon hij in de finale zijn Italiaanse ploeggenoot Matteo Moschetti bijstaan. Moschettie sprintte naar een 10de plaats. Koen eindigde als 46ste.

Ronde van Vlaanderen

Koen nam op zondag 7 april deel aan de Ronde van Vlaanderen. Deze WorldTour wedstrijd ging van Antwerp naar Oudenaarde over een afstand van 270.1 kilometer. Kopman Degenkolb kon op de Koppenberg net niet meer aanhaken en eindigde tenslotte als in de tweede groep als 29ste op 2.20 min. van de Italiaan Alberto Bettiol die een groep van 17 achtervolgers met daarbij bijna alle favorieten zo'n 15 seconden voorbleef. Bij deze groep zat eerst ook nog Jasper Stuijven maar die moest afhaken op de Patersberg en eindigde tenslotte als 19de op 1.19 min. Koen eindigde in de vierde groep op 8.46 min. als 101ste.

Dwars door Vlaanderen

Op woensdag 3 april nam Koen deel aan de Belgische WorldTour klassieker Dwars door Vlaanderen. Deze klassieker ging van Roeselare naar Waregem over een afstand van 182.6 kilometer. Koen eindigde in een groep van zo'n 10 renners als 115de op 6.42 min. van zijn landgenoot Mathieu van der Poel die de snelste was van een kopgroep van 5 renners. Koen zijn ploeggenoot Jasper Stuijven was met een 14de plaats in de eerste achtervolgende groep op 19 seconden de beste Trek-Segafredo renner in de uitslag.

62ste E3 BinckBank Classic (1.UWT)

Op vrijdag 29 maart werd in België de 62ste E3 BinckBank Classic verreden. Dit is een WorldTour klassieker met start en finish in Harelbeke over 204 kilometer. Koen eindigde in een groep op 3.46 min. als 76ste. De winst was voor Zdenek Stybar die zijn medevluchters Wout van Aert, Greg van Avermaet, Alberto Bettiol en Bob Jungels te snel af was. John Degenkolb eindigde als 22ste op 2.49 min. als eerste renner van Trek-Segafredo in de uitslag.

Milaan-San Remo

Op zaterdag 23 maart werd de 110de editie verreden van Milaan-San Remo. Deze WorldTour klassieker ging over een afstand van 291 kilometer. Het duurde 270 kilometer voordat er enige reuring in het peloton was. Toen werd er gedemarreerd op Cipressa maar deze demarrage hield geen stand. Tijdens de beklimming van Poggio ontstond een kleine kopgroep van zeven renners waar in de afdaling nog vier renners bij aansloten. De Fransman Julian Alaphilippe won de sprint van deze groep voor Oliver Naessen en Michal Kwiatkowski. Koen werd 110de op 5.26 min. Gezien het feit dat Gianluca Brambilla met een 34ste plaats de eerste renner van Trek-Segafredo in de uitslag was, was het een Milaan-San Remo om snel te vergeten.

Parijs-Nice zit erop

Op zondag 17 maart werd de slotetappe van Parijs-Nice verreden. Een etappe met start en finish te Nice over 110 kilometer. De etappe was vanwege de vele beklimmingen een etappe voor de klimmers en klassementsrenners. Voor Trek-Segafredo was het met de aanwezige ploeg geen spannende etappe. Koen eindigde in een groep op ruim 16 minuten van de dagwinnaar Ion Izagirre als 78ste. Het eindklassement werd gewoon door de Columbiaan Egan Bernal van Team Sky. Koen werd 85ste in dit klassement.

Aankomst op Col de Turini

De voorlaatste etappe ging van Nice naar de top van de Col de Turini over 181.5 kilometer. Koen eindigde als 79srte over 24 minuten van de Colombiaan Daniel Felipe Nartinez. Koen zijn ploeggenoot Giulio Ciccone werd 6de op bijna 2 minuten.

4de plaats voor John Degenkolb in 6de etappe

Tijdens de zesde etappe van Peynier naar Brignoles over 176.5 kilometer brak het peloton tijdens de beklimming van de hoogste berg in deze etappe in enkele stukken. Van Trek-Segafredo wist alleen John Degenkolb op dat moment zich voorin te handhaven. Een groep van ruim 40 renners bleef voorop. De Ier Sam Bennet toonde zich wederom de snelste. Koen eindigde in een groep op bijna 6 minuten als 79ste over de eindstreep.

Tijdrijden in het arrondissement Arles

De vijfde etappe in Parijs-Nice was een individuele tijdrit over 25.5 kilometer met start en finish in Barbentane, in het arrondissement Arles. Koen legde in deze tijdrit beslag op een 73ste plaats. Hij moest 2.23 min. toegeven op de Engelsman Simon Yates die zegevierde in een tijd van 30.26 min.

3de plaats voor ploegmaat Giulio Ciccone

De vierde etappe in Parijs-Nice welke op woensdag 13 maart verreden werd kende in totaal 5 beklimmingen. De etappe ging van Vichy naar Pélussin over 212 kilometer. Koen zijn Italiaanse ploeggenoot Giulio Ciccone maakte deel uit van de vroege vlucht. Vier renners van deze kopgroep, waaronder Ciccone, bleven vooruit. De Deen Magnus Cort zegevierde voor de Belg Thomas de Gendt die tweede werd op 7 seconden. Ciccone eindigde op 13 seconden als 3de. Koen zat in een grote groep op 22.32 min van Cort en eindigde als 123ste.

Massasprint nummer 3 in P-N

In de derde etappe van Parijs-Nice, welke ging van Cepoy naar Moulins/Yzeure over 200 kilometer, probeerde de Sky formatie in de slotfase het peloton op de kant te gooien om zo hun voordeel eruit te halen. Desondanks kregen de sprintersploegen het voor elkaar om het veld bij elkaar te houden. Deze keer sprintte Edward Theuns voor Trek om de ereplaatsen. Hij eindigde als 10de. De Ier Sam Bennett zegevierde. Koen eindigde als 64ste.

Tweede etappe P-N eindigt ook in massasprint

De tweede etappe van Parijs-Nice is ook in een massasprint geëindigd. De etappe ging van Les Bréviaires naar Bellegarde over 163.5 kilometer. Ook in deze etappe werd net als in de eerste etappes in waaiers gereden waar door uiteindelijk maar een groep van zo'n 50 renners ging sprinten om de dagzege. Koen hield zich goed staande en probeerde John Degenkol te helpen. Degenkolb eindigde als 11de alwaar Dylan Groenewegen zijn tweede etappezege behaalde. Koen eindigde als 44ste.

Massasprint in Parijs-Nice, Degenkolb 5de

De eerste etappe van de 77ste Parijs-Nice ging over 138.5 kilometer met start en finish in Parijse voorstad Saint-Germain-en-Laye. Deze wedstrijd eindigde in een massasprint waarbij Koen John Degenkolb in stelling bracht. Degenkolb sprintte naar een 5de plaats. De Nederlander Dylan Groenewegen van Jumbo-Visma won de etappe. Koen eindigde als 62ste.

Terug op Europese bodem, Parijs-Nice wacht

Midden februari is Koen teruggekomen in Europa waar hij, na een week thuis in Andorra te zijn geweest, op trainingskamp ging in Mallorca. Hier heeft hij een week lang samen met o.a. John Degenkolb getraind voor het komende seizoen in Europa. De eerste wedstrijd op Europese bodem is de meerdaagse WorldTour wedstrijd Parijs-Nice welke op zondag 10 maart van start gaat.

Massasprint in slotetappe

De laatste etappe van de Herald Sun Tour met start en finish in Melbourne over 89.1 kilometer eindigde in een massasprint. De Noor Kristoffer Halvorsen toonde zich de snelste. Koen zijn ploeggenoot Alex Frame sprintte naar een 4de plaats. Koen eindigde als 45ste. Kopman Richie Porte eindigde als 5de in het algemeen klassement waarin Koen als 38ste eindigde.

Nieuwe leider in Herald Sun Tour

Sky-formatie plaatste in de vierde etappe van Cape Schanck naar Arthurs Seat over 128.8 kilometer een coup. Met 3 renners zaten zij in een kopgroep van 8 renners. Sky-renner Dylan van Baarle profiteerde van het werk van zijn ploeggenoten en hij wist samen met de Australiër Nick Schultz uit de greep van het peloton te blijven en pakte door een tweede plaats en een voorsprong van ruim 2 minuten de leiding in het algemeen klassement. Richie Porte werd 8ste en zakte naar een 4de plaats in het algemeen klassement. Koen eindigde als 52ste op 15 minuten.

Geen verschuivingen aan de top in 3de etappe

De derde etappe van de Herald Sun Tour ging van Sale naar Warragul over 161.3 kilometer. Een 9-tal renners trok er op uit met daarbij geen renners die een gevaar vormden voor de eersten in het klassement waaronder Koen zijn kopman Porte. Hoewel de kopgroep in de slotfase uiteen voel bleven de 9 renners het peloton voor. Koen eindigde in het peloton als 22ste.

2de plaats voor kopman Porte in tweede etappe

De tweede etappe van de Herald Sun Tour ging van Wonthaggi naar Churchill over 127 kilometer. Koen zijn kopman Richie Porte wist de laatste berg goed te beklimmen en kwam samen met de Canadees Michael Woods voorop te liggen. Samen reden ze naar de finish waar Woods zich de snellere sprinter toonde en Porte naar een 2de plaats verwees. In het algemeen klassement nam Woods de leiding voor Porte. Koen eindigde in een groep op ruim 7 minuten als 34ste.

Herald Sun Tour begint met een massasprint

Van 30 januari tot en met 2 februari wordt in Australië de Herald Sun Tour verreden. De eerste etappe met start en finish in Philip Island over 97.9 kilometer op woensdag 30 januari eindigde in een massasprint. Koen eindigde als 56ste.

Cadel Evans Great Ocean Road Race

Op zondag 27 janauri werd in Australië de Cadel Evans Great Ocean Road Race verreden. Een WorldTour klassieker met start en finish in Geelong over 164 kilometer. Een groep van zo'n 30 renners streden hier na ruim 160 kilometer om de overwinning. De Italiaan Elia Viviani was snelste van deze groep voor de Australiër Caleb Ewan en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey. Koen eindigde in een groepje op 5.40 min. als 83ste.

Richie Porte wint op Willunga Hill

Op zondag 20 januari werd de Tour Down Under afgesloten met de slotetappe van McLaren Vale naar Willunga Hill over 151.5 kilometer. De Australiër Richie Porte, sinds dit jaar ploeggenoot van Koen, won deze etappe al 5 keer eerder. Ook dit jaar was het raak. De kopman van Trek-Segafredo werd in een goede positie onderaan de klim gebracht door zijn ploeggenoten en deed daarna een prima beklimming. Porte bleef Wout Poels van Sky nipt voor evenals leider Daryl Impey. Porte steeg door zijn zege naar een 2de plaats in het eindklassement op 13 seconden van Impey en 4 seconden voor Poels. Koen eindigde in de etappe als 100ste op 9 min. en werd 106de in het eindklassement.

Tumulteuze sprint in voorlaatste etappe

De voorlaatste etappe van Glenelg naar Strathalbyn over 149.5 kilometer draaide uit op een massasprint waarin de Australiër Caleb Ewan als eerste over de eindstreep kwam. Maar omdat Ewan onreglementair gesprint had werd hij ten faveure van de Belg Jasper Philipsen gediskwalificeerd. Koen eindigde als 36ste. Voor zondag staat er de slotetappe op het programma met de start in McLaren Vale en de aankomst na 151.5 kilometer op Willunga Hill. Voor Koen is het die etappe zaak om Richie Port onderaan de voet van deze klim vooraan af te zetten zodat Porte naar een goede klassering rijdt.

Klassementsrenners melden zich

De vierde etappe van Unley naar Campbelltown over 129.2 km kende in de slotfase een pittige klim waar diverse klassementsrenners waaronder Koen zijn kopman Richie Porte in de aanval gingen. Uiteindelijk gingen er 20 man naar de finish waarvan de Zuid-Afrikaan Daryl Impey zich de snelste toonde. Porte eindigde als 18de en staat nu 17de in het algemeen klassement met dezelfde tijd als de nummer 4. Koen, die Porte zolang mogelijk had bijgestaan, eindigde in een groep op 4 minuten als 90ste.

Sagan wint 3de etappe Down Under

De derde etappe van de Tour Down Under ging over geaccidenteerd terrein waarbij in de aan de loop naar de grote omloop nog klim van 2de categorie zat. Het peloton werd in deze etappe van Lobethal naar Uraidla over 146.2 kilometer dan ook behoorlijk uitgedund. Zo'n 50 renners zaten in Uraidla nog in het peloton waarvan de Slovaak Sagan zich de snelste toonde in de sprint. Koen, waarvan kopman Richie Porte ook voorin wist te handhaven, eindigde als 99ste op 12.30 min. van Sagan.

Wederom massasprint

Ook de tweede etappe van de Tour Down Under, welke ging van Norwood naar Angaston over 122.1 kilometer, eindigde in een massasprint. De Australiër Patrick Bevin (Team CCC) troefde zijn landgenoot Caleb Ewan (Lotto Soudal) af. Peter Sagan (Borah) eindigde als 3de. Koen zijn ploeggenoot Kiel Reijnen werd 9de. Koen kwam als 65ste over de streep.

Tour Down Under begint met een massasprint

Onder tropische omstandigheden is de Tour Down Under op dinsdag 15 januari van start gegaan. De eerste etappe over 129 kilometer met de start in North Adelaide en de finish in Port Adelaide eindigde in een massasprint. Koen, die ploeggenoot Kiel Reijnen bijstond in de finale, eindigde als 38ste. De etappe werd gewonnen door de Italiaan Elia Viviani.

42ste in Down Under Classic

Alvorens de Tour Down Under op dinsdag van start gaat nam Koen met zijn Trek-Segafredo ploeggenoten deel aan de Down Under Classic. Dit is een criterium van een uur door de straten van Adelaide. De wedstrijd eindigde in een massasprint waarin diverse sprinters nog tegen de vlakte gingen. Koen hield het recht en eindigde als 42ste. De Australiër Caleb Ewan won de wedstrijd.

Bay Crits 2019

Koen is het wielerjaar 2019 begonnen met deelname aan de Lexus Blackburn Bay Crits in Melbourne Australië. Na een 40ste plaats in de eerste wedstrijd van de Bay Crits op nieuwjaarsdag behaalde Koen in zijn nieuwe Trek-Segafredo outfit in de tweede wedstrijd een 10de plaats. De Australiër Caleb Ewan van het Belgisch Lotto sprintte in deze wedstrijd naar de overwinning. De derde wedstrijd, welke ook gewonnen werd door Ewan, heeft Koen voortijdig gestaakt. In het overkoepelende klassement eindigde hij als 16de met 1 punt. Marco Haller van Katusha won dit klassement.

Foto: Koen in Bay Crits, dank aan Kirsty Baxter

De eerste wedstrijden in de nieuwe outfit komen er aan

Het voorlopige programma van Koen voor 2019 is bekend. Hij zal zijn nieuwe Trek outfit gaan laten zien tijdens de Bay crits, Tour Down Under, Cadel Evans Ocean Race en de Sun Tour.