Nieuws

 
Koen de Kort banner nieuws

Tour de Tietema met Koen

Op de dag dat het niet helemaal lekker ging voor Trek-Segafredo werd Koen door Bas Tietema in het zonnetje gezet

Chaos in de slotfase naar Albi

De etappe voor de eerste rustdag is niet goed verlopen voor Trek-Segafredo. Met nog zo'n 40 kilometer te gaan in de etappe van Saint-Flour naar Albi over 217.5 kilometer werd de ploeg verrast door een actie van Team Ineos. Zij gooiden alles op de kant waardoor er veel renners overboord gingen. Er kwam een groep van zo'n 40 renners aan de leiding met veel sprinters en enkele klassementsrenners. Maar Richie Porte, Bauke Mollema en Giulio Ciccone hadden de slag gemist. Ook Koen zat er niet bij. De etappe werd uiteindelijk gewonnen door de Belg Wout van Aert van Jumbo-Visma die Elia Viviani en Caleb Ewan voorbleef. Porte en Mollema verloren 1.40 min. in het klassement. Koen eindigde in een grote groep op 9.41 min. als 130ste. Op dinsdag is er de eerste rustdag.

Peloton laat kopgroep gaan

15 renners kregen in de etappe van Saint-Étienne naar Brioude over 170.5 kilometer de vrijgeleide van het peloton. Doordat de kopgroep vrij voor de beklimming van de berg van eerste categorie ontstond reed het peloton hier in een relatief rustig tempo omhoog. De koplopers pakten meer dan 10 minuten voorsprong en in de slotfase, toen in de kopgroep het spel op de wagen was, naar 14 minuten. In de kopgroep zat Koen zijn Belgische ploeggenoot Jasper Stuyven. Stuyven moest helaas op de slotklim van 3de categorie zijn landgenoot Tiesj Benoot en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey laten gaan. Stuyven eindigde als 5de. De klassementsrenners waaronder Porte, trokken nog even door op de laatste klim maar uiteindelijk kwam er een groep van zo'n 60 renners op 16.25 min. van Impey, die de sprint won van Benoot, over de eindstreep. Koen kwam in een groep daarachter op minuten als 83ste over de eindstreep.

@gettysport

Ciccone verliest het geel

De etappe op zaterdag 13 juli van Mâcon naar Saint-Étienne over 200 kilometer zou een lastige etappe gaan worden met 7 beklimmingen van 2de en 3de categorie. Trek-Segafredo zou niet koste wat het kost de gele trui van Ciccone verdedigen maar men probeerde het wel. In de achtervolging op de 4 en later 2 koplopers zag het er goed uit. Ook toen er nog maar 1 koploper was. Alleen plaatste Alaphilippe op de laatste klim van de dag zo'n sterke demarrage waarop iedereen, behalve zijn landgenoot Thibaut Pinot, het antwoord schuldig moest blijven. Alaphilippe en Pinot konden leider Thomas de Gendt niet meer achterhalen maar ze pakten wel genoeg voorsprong op het flink uitgedunde peloton, met daarin Ciccone, Porte en Mollema, om Ciccone uit het geel te rijden. Trek-Segafredo bleef wel aan de leiding in het ploegenklassement. Koen eindigde in een mooie bus als 139ste op 26.32 min.

@gettysport

Massasprint in Chalon-sur-Saône, Ciccone behoudt het geel

De langste etappe van de Tour van 2019 werd verreden op vrijdag 12 juli. De etappe ging van Belfort naar Chalon-sur-Saône over 230 kilometer. Een etappe die bij sprinters al aangekruist stond in hun agenda. Twee vluchters kreeg een vrijgeleide van het peloton en slokten de bonificatieseconden op waardoor de gele trui van Ciccone niet in gevaar kwam. Dylan Groenewegen won de etappe voor Caleb Ewan en Peter Sagan. Jasper Stuyven werd 8ste. Koen eindigde als 57ste.

@gettysport

Ploegmaat Ciccone pakt het geel

Op donderdag 11 juli stond de eerste bergetappe van de Tour de France van 2019 op het programma. De etappe ging van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles over 160.5 kilometer. In tegenstelling tot eerdere aankomst boven op La Planche des Belles Filles was de finish via een onverharde gravel weg met op het laatste gedeelte een stijgingspercentage van maar liefst 24% met een kilometer verlengd. Koen zijn ploeggenoten Giulio Ciccone en Julien Bernard maakten deel uit van de ontsnapping van de dag, een kopgroep van 14 renners. Na de diverse beklimmingen begonnen Ciccone en de Belg Dylan Teuns aan de slotklim naar de finish op La Planche des Belles Filles. Ze wisten vooruit te blijven maar helaas was Teuns in het laatste steile stuk iets sterker dan Ciccone. Doordat Ciccone op de voorlaatste berg 8 seconden bonificatie gehaald had, enkele seconden kreeg voor zijn tweede plaats en 1.35 min. voor leider Alaphilippe over de eindstreep kwam pakte de Italiaanse ploeggenoot van Koen de gele trui over van de Fransman. Richie Porte kwam bij de favorieten als 11de over de streep. Koen eindigde op 20 minuten als 102de.

Door de Elzas richting de Vogezen

De 5de etappe ging van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar over 175.5 kilometer. De wedstrijd kende diverse beklimmingen van 3de en 4de categorie. Deze beklimmingen zorgde er voor dat het peloton flink werd uitgedund. Zo'n 80 renners streden in Colmar om de overwinning. Peter Sagan zegevierde voor Wout van Aert en de Italiaan Matteo Trentin. Koen eindigde als 124ste op 14.48 min. Jasper Stuyven werd 9de en Porte zat veilig in de buik van de eerste groep.

Met Koen gaat het steeds beter na de slechte start van deze Tour. Morgen de eerste bergetappe van de Tour.

@gettysport

Terug naar het reguliere werk

Op dinsdag 9 juli werd er een etappe verreden die bij de sprinters in de agenda onderstreept stond, de etappe van Reims naar Nancy over 213.5 kilometer. Een etappe die een massasprint zou gaan eindigen en dat gebeurde ook. Voor Koen, die weer in zijn ritme lijkt te komen, was dit een etappe om Richie Porte heelhuids in het peloton naar de streep te loodsen. De Italiaan Elia Viviani won voor Alexander Kristoff en Peter Sagan. Koen werd 65ste.

@gettysport

124ste in derde etappe

In de derde etappe, welke ging van Binche naar Épernay over 215 kilometer kon Koen tot aan het laatste uur kopman Richie Porte bijstaan. In het laatste uur moest 1 klim van de vierde categorie gevolgd door drie klimmen van derde categorie bedwongen worden. Dit was allemaal net iets te veel voor Koen. Hij eindigde in een groep op bijna 14 minuten van dagwinnaar Julian Alaphilippe als 124ste. Alaphilippe kwam solo over de streep met zo'n 26 seconden voorsprong op een groep van zo'n man of 50 met daarbij Porte die 37ste werd. De Fransman pakte door zijn zege ook de gele trui over van Mike Teunissen.

18de in ploegentijdrit

De tweede etappe van de Tour de France 2019 bestond uit een ploegentijdrit over 27.6 kilometer met start en finish in Brussel. De Trek-Segafredo formatie met daarbij Koen behaalde een 18de plaats op 1.18 van de Jumbo-Visma formatie van geletruidrager Mike Teunissen. Voor Koen was deze ploegentijdrit een van slechtste dagen in zijn carrière. Hij moest te vroeg afhaken en reed een groot gedeelte van de tijdrit alleen en kon zo weinig bijdragen.

Valse start van de Tour

Koen kende in zijn 8ste Tour de France een valse start. In de eerste etappe met start en finish in Brussel kwam hij in de slotfase iets te veel ongevraagd in beeld van de TV camera. Koen was namelijk met nog zo'n 18 kilometer te gaan betrokken bij een valpartij waarbij ook de kopman van concurrent Astana, Jakob Fuglsang, bij betrokken was. Samen Fuglsang en vier Astana ploeggenoten, de Duitser Tony Martin van Jumbo-Visma, hervond Koen de aansluiting bij het peloton. Koen brak bij de val stukjes van beide voortanden af. Maar beide tanden werden 's avonds door een tandarts al vakkundig hersteld.

Voor de start van de etappe kon Koen nog met zijn ouders, oom en tante, zijn zus, schoonboer en petekind op de foto.

De Grote Plaat met Koen

Voordat Koen naar Brussel vertrok voor de start van de Tour France had hij een interview met oud-wielrenner en journalist John den Braber en muzikant Blaudzun voor de Podcast de Grote Plaat. Evenals vorig jaar was de straat bij het ouderlijk huis in Liempde weer versierd.

Gegokt op het NK

Op zondag 30 juni reden diverse beroepsrenners hun nationaal kampioenschap. In Nederland gebeurde dat in Ede. Koen stond hier aan de start zonder ploeggenoten. In de slotfase reed de laatste vluchter van de oorspronkelijke kopgroep, Elmar Reinders, nog voorop. Met nog zo'n 3.5 kilometer te gaan plaatste Koen een demarrage om het gat naar Reinders te overbruggen maar slaagde daar niet in. Hij kreeg geen enkele steun en werd weer ingelopen. Even later werd ook Reinders gegrepen en draaide het uit op een massasprint die gewonnen werd door Fabio Jakobsen. Koen werd op 1.30 min. 53ste.

Naar de Tour

Koen zal van 6 t/m 28 juli deelnemen aan de Tour de France. Het is voor Koen de 8ste keer dat hij zal deelnemen. De start van de Tour is op zaterdag 6 juli in Brussel met een etappe over 192 kilometer met start en finish in de Belgische hoofdstad. Naast Koen gaat ook zijn landgenoot Bauke Mollema mee met Trek-Segafredo als knecht van kopman Richie Porte. De Australië Porte heeft naast Mollema en Koen ook de beschikking over de Italianen Giulio Ciccone (winnaar bergtrui in de Giro van dit jaar) en Fabio Felline, de Belg Jasper Stuyven, de Fransman Julien Bernard en de Let Toms Skujins.

Dauphiné zit erop

Op zondag 16 juni werd de Dauphiné afgesloten met de etappe Cluses naar Champéry over 113.5 kilometer. Een omvangrijke kopgroep met daarbij ook Koen zijn ploeggenoot Julien Bernard kleurde deze etappe. Twee renners van deze kopgroep wisten uit de greep van het peloton te blijven. De Dylan van Baarle klopte de Australiër Jack Haig voor de dagzege. Porte eindigde als 20ste en werd 11de in het eindklassement. Koen werd 100ste in de etappe in een groep op 16 minuten van Van Baarle en eindigde in het eindklassement als 92ste.

Zware voorlaatste etappe

De voorlaatste etappe in de Dauphiné welke ging van Saint-Genix-les-Villages naar Pipay over 133.5 kilometer was een zware etappe. Niet alleen door vele beklimmingen maar ook door de zware regenval. De Nederlander Wout Poels won de etappe. Richie Porte werd 14de op 46 seconden van Poels. Koen eindigde als 79ste in een grote groep op 24.18 minuten.

Eerste van drie bergetappes zit erop

De zesde etappe in de Dauphiné was een bergetappe van Saint-Vulbas naar Saint-Michel-de-Maurienne over 229 kilometer. Drie renners wisten in deze etappe de groep met favorieten ver voor te blijven. Het was de Fransman Julian Alaphilippe die zegevierde. Porte eindigde in de groep van favorieten als 23ste op 6 minuten van Alaphilippe. Koen eindigde als 95te in een groep op 18.26 minuten. Op zaterdag en zondag volgende er nog twee bergetappes. Porte staat nu 11de op 54 seconden van leider Sean Yates.

Massasprint met verrassende winnaar

De vijfde etappe draaide op donderdag 13 juni uit op een massasprint. Dat die sprint er aan het einde van de etappe van Boën-sur-Lignon naar Voiron over 201 kilometer er zou komen was niet verrassend, maar de winnaar wel. De Belg Wout van Aert, een dag nog eerder winnaar in de tijdrit, vloerde met een prima sprint in de straten van Voiron de Ier Sam Bennett en de Fransman Julian Alaphilippe. Koen, die Porte de gehele etappe bijstond, eindigde in het gezelschap van de Australiër als 42ste.

80ste in de tijdrit

Op woensdag 12 juni werd in en rondom Roanne een individuele tijdrit over 26.1 kilometer verreden. Koen behaalde in deze tijdrit een 80ste plaats op 3.33 min. van de Belg Wout van Aert die de tijdrit won met een tijd van 33.38 min. De Amerikaan Tejay van Garderen werd tweede op 31 seconden en Tom Dumoulin 3de op 47 seconden. Richie Porte werd 11de op 1.19 min. De Engelsman Chris Froome kwam tijdens de verkenning van de tijdrit hard ten val en liep meerdere botbreuken op waardoor het seizoen er voor hem op zit.

Massasprint in de 3de etappe Dauphiné

De derde etappe van de Dauphiné, welke ging van Le Puy-en-Velay naar Riom, eindigde na 177 kilometer in een massasprint. Deze sprint werd gewonnen door de Ier Sam Bennett van Bora. Koen zijn ploeggenoot Edward Theuns werd 5de. Koen eindigde in de buik van het peloton als 55ste.

Klassementsrenners melden zich

De tweede etappe van de Dauphiné, welke ging van Mauriac naar Craponne-sur-Arzon over 180 kilometer, was typisch zo'n etappe waar de bekende tourrenners zich lieten zien, een rit voor de kopmannen dus. Twee koplopers bleven een groepje vooruit met daarin diverse bekende namen zoals Chris Froome, Nairo Quintana en Thibaut Pinot 13 seconden voor. Op 44 seconden volgde een groep met daarbij Koen zijn kopman Richie Porte (18de) maar ook de Ier Dan Martin, Steven Kruijswijk, Romain Bardet. Allemaal namen die weer in juli veelvuldig gaan horen. Koen kwam als 120ste op 21.54 min. over de eindstreep als aanvoerder van de laatste groep.

De Dauphiné is begonnen

Koen neemt van zondag 9 t/m zondag 16 juni deel aan de 71ste Critérium du Dauphiné. Voor Koen staat deze wielerronde in het teken van kopman Richie Porte helpen. De eerste etappe op zondag 9 juni ging van Aurillac naar Jussac over 142 kilometer. Na alle beklimmingen en diverse aanvallen was er nog een peloton over van zo'n 60 renners met daarbij de kopmannen alle teams en dus ook Porte. Koen eindigde in een groep 6.16 min. als 106de.

Wederom massasprint in de slotetappe

Vooraf was het nog niet zeker of de slotetappe in Noorwegen tot een massasprint zou leiden maar aan het einde van de etappe van Gran naar Hønefoss over 175.1 kilometer werd het toch een massale aankomst. Zo'n 50 renners gingen in Hønefoss gezamenlijk op de eindstreep af en de Noor Kristoffer Halvorsen toonde zich de snelste. Koen zat niet meer in deze groep, hij eindigde als 68ste op 5.37 van Halvorsen. Ploeggenoot Alex Kirsch sprintte naar een 7de plaats. Het eindklassement werd een prooi voor Alexander Kristoff die zijn landgenoot Halvorsen 3 seconden voorbleef. Koen eindigde als 47ste.

Vijfde etappe eindigt in massasprint

De vijfde etappe van de Tour of Norway welke gereden werd op zaterdag 1 juni van Skien naar Drammen eindigde na 159.7 kilometer in een massasprint. De Noor Alexander Kristoff zegevierde voor eigen publiek. Koen had deze keer zijn ploeggenoot Alex Frame vooraan afgezet. Frame werd 7de in de sprint. Koen eindigde als 52ste.

Vijf renners voorkomen massasprint

Nadat Boasson Hagen een dag eerder al een massasprint voorkwam slaagde een kopgroep van 5 renners er tijdens de etappe van Arendal naar Sandefjord over 224.4 kilometer ook om uit de greep te blijven van een, weliswaar uitgedund, peloton. Helaas zat er geen Trek-Segafredo renner bij de kopgroep. Koen en Alex Kirsch waren de enige twee renners van Trek die nog deel uitmaakten van het peloton dat 7 seconden achterstand had op de 5 leiders. Koen eindigde als 45ste.

Edvald Boasson Hagen blijft peloton nipt voor

De derde etappe in de Tour of Norway, welke ging van Lyngdal naar Kristiansand over 179.7 kilometer leek in de finale ook uit te draaien op een massasprint zoals dat in de eerste twee etappes gebeurde. Maar de Noor Edvald Boasson Hagen liet het niet op een sprint aankomen. Samen met een ploeggenoot demarreerde hij in de slotkilometers en wist stand te houden tot op de streep. Koen, die in de beklimmingen tijdens de etappe met de beste mee kon, zette in de finale Alex Kirsch voorin af. Kirsch sprintte naar een 5de plaats. Koen werd 58ste.

Wederom massasprint

De tweede etappe ging op woensdag van Kvinesdal naar Mandal over 174 kilometer. Ook deze etappe eindigde in een massasprint. Koen zette zijn teamgenoot Alex Kirsch met nog zo'n 1.5 kilometer te gaan vooraan af in het peloton. Kirsch sprintte uiteindelijk naar een mooie 5de plaats. De dagzege was voor de Columbiaanse sprinter Álvaro José Hodeg. Koen eindigde als 76ste.

Massasprint in Noorwegen

Koen neemt van 28 mei t/m 2 juni deel aan de Tour of Norway. De eerste etappe op dinsdag 28 mei ging van Stavanger naar Egersund over 168.2 kilometer. De etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Nederlander Cees Bol van Team Sunweb. Alex Kirsch was met een 11de plaats de best geklasseerde Trek-Segafredo renner. Koen werd 73ste. Onder video's zie je in een video van deze etappe hoe Koen ternauwernood een valpartij kan ontwijken.

11de in de Hammer Chase

Op zondag 26 mei vond de Hammer Chase plaats. Een ploegentijdrit over 48.9 kilometer. De Trek-Segafredo formatie eindigde als 11de in 56.28 min. Het eindklassement werd gewoon door Team Jumbo-Visma. Trek-Segafredo werd 14de.

Enkele punten verzameld in de Hammer Sprint Race

Op zaterdag 25 mei stond de sprintrace op het programma. De ploeg van Koen, Trek-Segafredo, ging het niet zo goed af inde sprint race, een wedstrijd over de 87.3 kilometer met 10 sprinrs. Zij behaalden door een 4de plaats van Koen in een sprint en een 4de, 7de en 8ste plaats van Ryan Mullen in diverse sprints een 14de plaats.

23ste in de Hill Climb te Stavanger

In het Noorse Stavanger wordt van 24 t/m 26 mei de eerste uit een reeks van 3 wedstrijden gehouden van de Hammer Series. Op vrijdag 24 mei nam Koen namens Trek-Segafredo deel aan de Hill Climb. Een wedstrijd over 84,55 kilometer bestaande uit tien ronden waarbij finish op een heuvel ligt met een flink stijgingspercentage. Bij iedere beklimming waren er punten te verdienen. De Jumbo-Visma formatie was daarin de beste. Mike Teunissen, clubgenoot van Koen bij WV Schijndel, won de wedstrijd. Koen eindigde als 23ste. De Trek-Segafredo formatie eindigde als 14de.