Archief 2017 - deel 3

 
Koen de Kort banner nieuws

190 kilometer in dienst van

De 8e etappe van de Vuelta ging van Hellín naar Xorret de Catí over 199.5 kilometer. Voor Koen was het ruim 190 kilometer in dienst rijden van Alberto Contador tot aan de voet van de slotklim van de dag. Contador en met klassementsleider Froome pakten samen een voorsprong op de naaste concurrentie waardoor Contador weer richting top 10 in het algemeen klassement ging. Koen kwam als 76e op 10.40 min. over de eindstreep.

Langste etappe in de Vuelta

De langste etappe van de Vuelta ging van Llíria naar Cuenca over 207 kilometer. Deze etappe werd gekenmerkt door een vlucht van een 14-tal renners met daarbij de Nederlander Jetse Bol. Bol, oud stadsgenoot van Koen in Girona, was de best geklasseerde renner in de kopgroep. Op ruim 8 minuten van klassementsleider Froome. Bol kwam virtueel in het geel maar op de streep in Cuenca kwam hij 46 seconden te kort. Koen bleef lang bij kopman Contador die uiteindelijk in een groep van zo'n 40 renners op 8.38 min van dagwinnaar Matej Mohoric over de eindstreep kwam. Koen eindigde als 67e op 11 minuten.

91e in zesde etappe

De etappe van Vila-Real naar Sagunt over 204.4 kilometer kende vier beklimmingen van 3e categorie en een beklimming van 2e categorie. Koen kon Alberto Contador redelijk lang bij staan totdat de klassementsrenners het tempo bergop omhoog joegen. Koen eindigde in een groep op 12.31 min. als 91e. Contador eindigde in de groep van de klassementsrenners die 26 seconden achterstand hadden op een kopgroep van 5 renners.

Kopgroep kleurt de 5e etappe, Degenkolb naar huis

Alexy Lutsenko van Astana heeft op woensdag 23 augustus de etappe van Benicàssim naar Alcossebre over 157.7 kilometer op zijn naam geschreven. Lutsenko maakte lang deel uit van een kopgroep van zeventien man die al was ontstaan. Na de voorlaatste col van de dag reed de Marco Haller weg en hij kreeg Lutsenko met zich mee. Op de slotklim reed de Kazach weg bij de Oostenrijker en soleerde naar de zege. Leider Froome finishte op 4.31 in het gezelschap van Alberto Contador, Michael Woods en Esteban Chaves. Koen eindigde op 8.54 als 80e. Slecht nieuws viel er te melden over John Degenkolb, de roomie van Koen kwam niet meer aan de start. De Duitser kampte al enkele dagen met bronchitis en was niet meer in staat om de Vuelta te vervolgen.

Contador bijgestaan

De vierde etappe van de Vuelta was voor Koen een etappe waarin hij kopman Contador moest bijstaan. Samen kwam ze aan het einde van de etappe van Escaldes-Engordany naar Tarragona over 198.2 kilometer in het uitgedunde peloton over de eindstreep. De Italiaan Trentin won de etappe. Koen zijn ploeggenoot Edward Theuns werd 4e. Contador werd 35e en Koen 38e.

Pittige bergetappe

De derde etappe in de Ronde van Spanje was de eerste bergrit van de velen die nog komen gaan. Maar de eerste bergetappe naar Andorra, het land waar Koen woont, was meteen al een pittige etappe. Aan het eind van de etappe van Prades Conflent Canigo naar Andorra la Vella over 158.5 kilometer waren er 9 renners vooruit. De Italiaan Vincenzo Nibali won de etappe voor de Spanjaard David de la Cruz en de Engelsman Christopher Froome. Alberto Contador werd 37e op 2.33 min. Koen eindigde in een grote groep op 14.48 min. als 94e.

Nerveuze etappe

De tweede etappe in de Vuelta was een nerveuze etappe. De etappe ging van Nimes naar Gruissan over 203.4 kilometer. De ploegen met een kanshebber voor het klassement reden veel op kop om hun kopmannen op een veilige positie te houden. Ook Koen zat veel voorin om namens Trek-Segafredo het werk te doen. Het leek op een massasprint aan te komen maar met nog zo'n 3 kilometer te gaan gooide de Quick-Step formatie alles op de kant waardoor het peloton in stukken vielen. Koen zijn ploeggenoot Edward Theuns kon nog net vooraan aanpikken maar hij kon niet verhinderen dat de Belg Yves Lampaert alleen wegreed en de zege pakte. Zijn ploeggenoot Matteo Trentin werd 2e. Theuns eindigde als 4e. Koen kwam als 43e op 13 seconden van Lampaert over de streep. Kopman Contador werd 62e en verloor 5 seconden op enkele concurrenten. Lampaert nam de leiderstrui over van Rohan Dennis van BMC.

11e in ploegentijdrit

De Ronde van Spanje begon op zaterdag 19 augustus met een ploegentijdrit over 13,7 kilometer in het Franse Nimes. De Amerikaanse BMC formatie zegevierde in een tijd van 15:58 minuten. Quick-Step Floors en Team Sunweb moesten 6 seconden toegeven en werden 2e en 3e. De Trek-Segafredo formatie eindigde als 11e op 35 seconden van BMC. De Spanjaard Jesús Hernandez moest als eerste lossen van de Trek-Segafredo formatie. Ook John Degenkolb moest even later afhaken terwijl Koen pas in de laatste kilometer na gedane arbeid afhaakte.

Naar de Vuelta

Koen neemt na de Tour de France ook deel aan de Vuelta. Hij maakt deel uit van de 9-tallige formatie van Trek-Segafredo voor de Ronde van Spanje, waar kopman Alberto Contador afscheid neemt als profwielrenner.

Contador krijgt in zijn laatste wedstrijd naast Koen steun van de Belg Edward Theuns, de Colombiaan Jarlinson Pantano, de Spanjaarden Jesús Hernández en Markel Irizar, de Duitser John Degenkolb, de Fransman Julien Bernard en de Amerikaan Peter Stetina.

De 34-jarige Contador won de Vuelta drie keer, in 2008, 2012 en 2014. Vorig jaar eindigde de renner als vierde. Als eerbetoon mag Contador van de organisatie met het rugnummer 1 starten.

29e op EK, Moreno Hofland pakt brons voor Nederland

Op zondag 6 augustus nam Koen namens Nederland deel aan EK op de weg in het Deense Herning. De wedstrijd ging over een afstand van 241.2 kilometer. 12 omlopen van 20.1 kilometer. Tactiek van de Nederlandse selectie was om er voor te zorgen dat één van de sprinters, Moreno Hofland of Wouter Wippert, een medaille kon behalen. De wedstrijd werd onder diverse weersomstandigheden verreden. Er waren diverse vluchtpogingen maar uiteindelijk draaide het uit op een massasprint waarin de Noor Kristoff nipt zegevierde voor de Italiaan Viviani. Moreno Hofland eindigde als 3e en pakte het brons. Koen liet de sprint, die nog ontsierd werd door een valpartij, aan zich voorbij gaan en eindigde als 29e.

43e in Prudential Ride London-Surrey Classic

Op zondag 30 juli nam Koen in Londen deel aan de WorldTour klassieker Prudential Ride London-Surrey Classic. Koen zijn ploeggenoot Jasper Stuyven was 30 kilometer voor het einde van deze 186 kilometer lange klassieker ontsnapt uit het peloton met twee andere vluchters. Pas in de laatste kilometer werden ze gegrepen. In de massasprint eindigde Koen als 43e. Sprinter John Degenkolb ontbrak op het laatste moment vanwege het feit dat zijn vrouw op punt van bevallen staat. De Zweed Alexander Kristoff won de wedstrijd voor de Deen Magnus Cort Nielsen en de Australier Michael Matthews.

4e in Heerlen

Koen heeft zijn laatste criterium in een reeks van 5 afgesloten met een 4e plaats. In de profronde van Heerlen moest hij de zege laten aan Nederlands Kampioen Ramon Sinkeldam die Jos van Emden en Marco Minnaard voorbleef.

14e in Wateringen

Koen heeft op donderdag 27 juli in Wateringen op de Wateringse Wielderdag een 14e plaats behaald. De zege was voor nationaal kampioen Ramon Sinkeldam. Sinkeldam versloeg zijn medevluchters Dylan van Baarle, Tom Dumoulin en Tom Leezer.

9e in Chaam

Koen heeft op woensdag 26 juli in de Acht van Chaam een 9e plaats behaald. Tourwinnaar Christopher Froome troefde Koen zijn ploeggenoot Bauke Mollema in de sprint af. Dylan Groenewegen won de sprint voor de derde plaats van Mike Teunissen.

6e in Surhuisterveen

Op dinsdag 25 juli heeft Koen in de profronde van Surhuisterveen een 6e plaats behaald. Tom Dumoulin was de snelste van een kopgroep van drie voor Koen zijn ploeggenoot Bauke Mollema en de Sloveen Primoz Roglic. Dylan Groenewegen won de sprint van de achtervolgers om plaats 4 voor Ramon Sinkeldam en Koen.

2e in Boxmeer

Koen heeft daags na de Tour de France in de profronde van Boxmeer een 2e plaats behaald. Nadat Giro-winnaar Tom Dumoulin in de slotfase achterhaald was moest Koen het in de sprint afleggen tegen Dylan Groenewegen. Groenewegen won een dag eerder nog de slotetappe van de Tour in Parijs.

De Tour de France 2017 zit erop, lekke banden verpesten slotetappe

De Tour van 2017 zit erop. Op zondag 23 juli werd de slotetappe, Montgeron naar Parijs over 105 kilometer verreden. De etappe eindigde zoals verwacht in een massasprint. De Nederlander Dylan Groenewegen won de etappe voor de Duitser Andre Greipel en de Noord Edvald Boasson Hagen. Het was natuurlijk de bedoeling dat ook John Degenkolb zich in de sprint om de dagzege zou mengen maar dat liep niet zoals gepland. Met nog 3 kilometer te gaan reed Koen lek en kon hij Degenkolb niet meer verder bijstaan. Met nog 500 meter te gaan sloeg ook voor Degenkolb de pech toe, ook hij reed lek waardoor de etappe voor Trek-Segafredo in mineur werd afgesloten. Koen kwam als 154e over de streep, één plaats achter Degenkolb. In het eindklassement schoof Koen nog een plaatsje op en werd hij 70e. De eindzege was de Engelsman Froome.

91e in de tijdrit

De voorlaatste etappe van de Tour de France van 2017 was een individuele tijdrit over 23 kilometer in Marseille. De tijdrit was niet vlak want er zat een kort maar zeer pittige klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% in. Koen behaalde in deze tijdrit een 91e plaats op 2:45 min. van de Poolse winnaar Maciej Bodnar. Bodnar bleef zijn landgenoot Michal Kwiatkowski 1 seconde voor. Christopher Froome werd 3e op 6 seconde en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement. In het algemeen klassement staat Koen nu 71e. Ploeggenoot Alberto Contador reed een zeer goede tijdrit en werd 6e op 21 seconde en wipte daarmee over de Fransman Warren Barguil in het algemeen klassement heen naar een 9e plaats. Op zondag staat de slotetappe naar Parijs op het programma waar John Degenkolb mee mag gaan sprinten om de dagzege.

Lange etappe

De etappe van Embrun naar Salon-de-Provence over 222.5 kilometer was de langste etappe van deze Tour. En doordat er na een zwaar begin met diverse schermutselingen 20 renners wegreden werd het voor de renners in het peloton ook een lange en vervolgens ook saaie etappe. Het peloton, onder aanvoering van Team Sky, de ploeg van gele trui drager Christopher Froome, liet de koplopers gaan. De ploeg van Koen had in de persoon van Bauke Mollema ook een persoon in de kopgroep. De kopgroep bevatte ook veel rappe en sterke mannen waardoor een goede klassering voor Mollema moeilijk was. Uiteindelijk won Edvald Boasson Hagen de etappe nadat hij Nikias Arndt uit het wiel reed. Samen waren ze gedemarreerd uit een groepje van 9. De andere 11 renners van de eerste kopgroep werden op anderhalve minuut gereden. Hierbij ook Mollema. Het peloton met daarin Koen op een 53e plaats kwam op ruim 12 minuten binnen. Op zaterdag staat er een individuele tijdrit van 23 kilometer op het programma.

De bergetappes zijn voorbij

De bergetappes in deze Tour de France zijn voorbij. Op donderdag 20 juli werd de laatste bergetappe verreden in de Alpen. Deze etappe ging van Briancon naar Izoard over 179.5 kilometer. De etappe werd gewonnen door de Fransman Warren Barguil, de leider in het bergklassement, die zijn tweede overwinning behaalde. Alberto Contador deed nog een gooi naar de dagzege maar eindigde uiteindelijk als 10e op 1:09 min van Barguil. Koen eindigde in een groepje op 17:42 min. als 74e.

Voor vrijdag staat de etappe van Embrun naar Salon-de-Provence over 222.5 kilometer op het programma. Een etappe voor de sprinters mits de sprintersploegen het veld bij elkaar kunnen houden. Voor Trek-Segafredo is het in ieder geval een etappe voor John Degenkolb.

Contador ging voor de dagzege

In de eerste etappe door de Alpen ging Alberto Contador vol voor de winst. Hij maakte in de etappe van La Mure naar Serre-Chevalier over 183 kilometer in zijn eentje de oversteek naar de kopgroep. Helaas was de Sloveen Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo op de beklimming van de Col du Galibier sterker dan de rest en pakte hier een beslissende voorsprong. Roglic was de enige die nog uit de greep bleef van de klassementsrenners. Contador eindigde in het gezelschap van enkele klassementsrenners als 8e op 1:44 min. van Roglic. In het algemeen klassement steeg Contador wel naar plaats 9 maar dat was niet zijn doel van vandaag. Koen eindigde als 89e in een zeer grote bus op 33:41 min. van Roglic.

Teleurgesteld

Teleurgesteld, dat was Koen na de 16e etappe op dinsdag 18 juli. De etappe van Le Puy-en-Velay naar Romans-sur-Isère over 165 kilometer kende een begin met een klim van 3e categorie. Doordat de Sunweb ploeg van sprinter Michael Matthews het tempo hoog hield konden de geloste sprinters Marcel Kittel en Dylan Groenewegen niet meer terugkeren in het peloton van zo'n 130 renners. Voor John Degenkolb was dit ook ideaal met kans op de dagzege. In de slotfase werd het waaier rijden en ook Koen droeg hier zijn steentje aan bij. Helaas liep het niet helemaal volgens plan en miste kopman Contador en ook Koen de eerste waaier van 25 renners met alle klassementsrenners, op Daniel Martin na, en zat John Degenkolb alleen in die groep. In de sprint om de dagzege werd Degenkolb gehinderd door Matthews die zegevierde voor Boasson Hagen en Degenkolb. Koen eindigde als 76e op 2.44 min. Bij Koen overheerste de teleurstelling doordat het op diverse fronten niet liep zoals zou moeten gaan.

Reactie Koen na overwinning Mollema

Mollema wint touretappe

Koen zijn ploeggenoot Bauke Mollema heeft op zondag 16 juli de 15e etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Mollema ging na een solo van ruim 25 kilometer zegevierend over de eindstreep. In het begin van de etappe van Laissac-Sévérac l'Église naar Le Puy-en-Velay over 189.5 kilometer reden 10 renners weg uit het peloton. Omdat er geen renner van Trek-Segafredo erbij zat gingen Koen, John Degenkolb en Michael Gogl op kop van het peloton rijden om de voorsprong te verkleinen waarna Mollema met enkele andere renners de overstap naar de kopgroep konden maken. Hierna kwamen er 28 renners aan de leiding die de zegen kregen van het peloton. Voor de laatste berg van 1e categorie, Col de Peyra Taillade, ontsnapte de Duitser Tony Martin. Op de beklimming werd hij door enkele renners, waaronder Mollema, achterhaald en voorbij gestoken. In de afdaling reed Mollema weg van zijn medevluchters en begon aan zijn succesvolle solo naar de eindstreep. Koen eindigde in een groepje als 63e op precies 18 minuten van Mollema.

Overgangsetappe

De 14e etappe in de Tour van 2017 was een overgangsetappe tussen twee bergetappes in. De etappe ging van Blagnac naar Rodez over 181.5 kilometer met daarin twee beklimmingen van 3e categorie. Beklimmingen waar pure sprinters als Marcel Kittel en Dylan Groenewegen overboord gaan en waar sprinters als John Degenkolb, Michael Matthews wel overleven. Maar in zo'n etappes dichten ook andere renners zich een kans toe omdat de sprint bergop is. Naast de Sunweb ploeg van Matthews reed ook de BMC ploeg van Greg van Avermaet de gehele dag voorop om de koplopers weinig ruimte te geven en uiteindelijk te achterhalen. Koen zette in de finale Degenkolb goed voorin af en die begon de eindsprint ook in het wiel van Matthews waar de Belg Philippe Gilbert de sprint aan ging. Helaas kon Degenkolb het niet volhouden en moest passen. Van Avermaet kwam over Gilbert heen maar Matthews troefde Van Avermaet af en zegevierde. Contador werd 22e op 24 seconden, Degenkolb 36e op 30 seconden en Koen kwam als 79e op 1:34 min. over de streep.

Contador in de aanval

De 13e etappe van Saint-Girons naar Foix was een korte maar krachtige etappe. De etappe over maar 101 kilometer kende drie zware beklimmingen van eerste categorie. Nadat eerst drie renners richting de eerste klim voorop geraakten ging Koen zijn ploeggenoot Alberto Contador in de tegenaanval. Hij kreeg zijn landgenoot Maikel Landa van Sky mee. Samen achterhaalden ze de drie vluchters en reden samen door. Achter hen gingen o.a. de Fransman Warren Barguil en Columbiaan Nairo Quintana in de tegenaanval. Op slotklim konden Barguil en Quintana bij Contador en Landa aansluiten. In de eindsprint was Barguil helaas de snelste en werd Contador achter Quintana 3e. Koen eindigde in de grote groep op 15:41 minuten als 110e.

In de kopgroep

Tijdens de eerste bergetappe van de tweede week Tour de France raakte Koen verzeild in de kopgroep van de dag. Deze kopgroep bestond aanvankelijk uit 12 renners. Diverse beklimmingen werden bedwongen door de kopgroep en ook de eerste tussensprint werd een prooi voor de kopgroep. Sprinter Marcel Kittel was de eerste die afhaakte van de kopgroep op de eerste beklimming na de tussensprint. Voor Koen was het pas op 28 kilometer van het einde van de etappe, die ging van Pau naar Peyragudes over 214.5 kilometer, voorbij. Hij eindigde uiteindelijk als 49e op 14:59 van de Fransman Romain Bardet. De Engelsman Froome raakte zijn leiderstrui kwijt aan de Italiaan Fabio Aru. Contador werd 14e op 2:15 en staat nu 11e in het klassement waar Aru 6 seconden voorsprong heeft op Froome en 25 seconden op Bardet.

Etappe om snel te vergeten

De etappe van Eymet naar Pau over 203.5 kilometer was voor de Koen en zijn ploeg Trek-Segafredo een etappe die ze maar snel moeten vergeten. Naast het feit dat kopman Alberto Contador met zo'n 20 kilometer te gaan tegen de vlakte ging kon John Degenkolb in de finale ook niet mee sprinten voor een ereplaats. Degenkolb was eerder in de etappe ook al een keer onderuit gegaan. Het resulteerde dus in het feit dat Koen met een 27e plaats de beste renner in de rituitslag was. Marcel Kittel won de sprint en behaalde daarmee zijn vijfde zege in deze Tour.

Mooie 2e plaats John Degenkolb, Koen 21e

De etappe na de eerste rustdag ging van Périgueux naar Bergerac over 178 kilometer. Op voorhand stond vast dat dit weer een etappe was voor de sprinters. Het was dan ook de grote favoriet Marcel Kittel die zijn vierde etappezege behaalde maar het grote nieuws voor Trek-Segafredo was de mooie 2e plaats van John Degenkolb. De renner die een kleine week eerder nog zo zwaar ten val kwam sprintte nu naar een keurige 2e plaats achter zijn land- en voormalig ploeggenoot. Het was Koen die vandaag Degenkolb mocht helpen in de sprint en hem naar voren bracht en goed voorin hield. Koen zelf sprintte niet mee maar werd nog wel 21e.

Geselecteerd voor het EK

Op de eerste rustdag van de Tour de France kwam er ook wielernieuws uit Nederland. Bondscoach Thorwald Veneberg maakte de selectie voor het EK wielrennen op de weg in het Deense Herning bekend bekend. Koen maakt, net als vorig jaar, deel uit van de selectie en zal fungeren als wegkapitein.

Met Moreno Hofland (Lotto Soudal) en Wouter Wippert (Cannondale-Drapac) zijn twee afmakers geselecteerd voor de wegrace op zondag 6 augustus. Zij zijn de troeven in de negenkoppige selectie. Veneberg: "Met deze groep aanvallers en een aantal zeer rappe renners kunnen we zeker meedoen voor de prijzen. Het EK valt op een moeilijk moment in het seizoen, zo tussen twee grote ronden en een dag voor de BinckBank Tour. Ik ben blij dat we toch met zo'n sterke selectie af kunnen reizen."

De wegploeg bestaat naast Koen, Hofland en Wippert verder uit Wim Stroetinga, Lars van der Haar, Maurits Lammertink, André Looij, Nick van der Lijke en Steven Lammertink. Lammertink rijdt ook de tijdrit, samen met Jos van Emden.

Helse etappe

De 9e etappe van Nantua naar Chambéry over 181.5 kilometer was een helse etappe. Niet alleen was de etappe zwaar door de diverse beklimmingen waarvan de eerste meteen vanuit de start maar ook door de diverse valpartijen. Ook Koen zijn kopman Alberto Contador ging tweemaal tegen de vlakte. Na een van die valpartijen kon Koen samen met Michael Gogl Contador nog terug na de eerste groep brengen waarna het er voor Koen wel op zat. Helaas had Contador in de slotklim niet de macht om bij de eerste te blijven en eindigde hij uiteindelijk als 20e op 4:19 min. van de Colubiaan Rigoberto Uran die de Fransman Barguil en de Engelsman Froome in een sprint voorbleef. Koen eindigde in een grote groep die reed vanaf plaats 45 als 76e op 27:10 min. Op maandag is de eerste rustdag.

Met een snelle en hectische etappe het Jura gebergte in

De 8e etappe van de Tour de France welke ging van Dole naar Station des Rousses over 187.5 kilometer was een zeer snelle en hectische etappe. Vanuit de start waren er tientallen pogingen om de kopgroep van de dag te vormen. Meer dan 60 kilometer lang werd er gestreden om een kopgroep te krijgen. Na zo'n twee uur koers kwamen er een groep van maar liefst 50 renners aan de leiding. Ook Koen was van de partij. Deze groep van 50 viel uit elkaar en Koen kwam toen in een kopgroep van zo'n 15 renners. Uiteindelijk viel op de beklimmingen die volgende deze groep ook helemaal uit elkaar en wisten maar twee renners uit de greep van de eerste groep met klassementsrijders te blijven. De Fransman Lilian Calmejane zegevierde met 37 seconden voorsprong op Robert Gesink. 50 seconden na Calmejane kwamen de klassementsrenners over de eindstreep. Koen, die nadat hij werd teruggepakt zijn ploeggenoten nog voorzag van drinkbussen, eindigde als 83e op 20:56 min.

Laatste massasprint voor de bergen

Op vrijdag 7 juli was de laatste etappe die kans gaf op een massasprint voor dat de twee bergetappes door het Jura gebergte gaan plaatsvinden. De etappe ging van Troyes naar Nuits-Saint-Georges over 213.5 kilometer. Ook in deze etappe was er weer een kopgroep die het lang volhield maar in de slotfase gegrepen werd door het peloton. Onderweg hielden de Trek-Segafredo renners kopman Contador weer op een veilige positie. In de slotfase sprintte Degenkolb mee om de dagzege. De sprint werd na bestudering van de fotofinish gewonnen door Kittel, hij was de Noor Boasson Hagen te snel af. Degenkolb behaalde een 5e plaats. Koen kwam als 64e over de eindstreep en Contador als 66e.

Massasprint in Troyes

Op donderdag 6 juli werd de langste etappe van de Tour verreden. De etappe ging van Vesoul naar Troyes over 216 kilometer en stond voor aanvang al bij de sprinters aangekruist op hun lijstjes. Onder bijna tropische omstandigheden werd de etappe verreden en de drie vluchters van de dag kregen maar weinig ruimte. In de finale werden ze volgens verwachting ingelopen. Daarvoor had de Trek-Segafredo formatie hun kopman Contador goed afgeschermd. We zagen Koen zelfs met Contador in zijn wiel op de eerste rij van het peloton rijden om eventuele valpartijen zo te ontwijken. Toen de laatste kilometers naderden en Contador veilig was ging de geblesseerde Degenkolb toch een poging wagen om mee te sprinten. Hij werd uiteindelijk 10e. Koen eindigde als 41e en Contador kwam als 46e over de eindstreep. De Duitser Kittel behaalde zijn tweede etappezege.

Eerste bergetappe zit erop

Op woensdag 5 juli werd de eerste bergetappe van de Tour verreden. Deze etappe ging van Vittel naar La Planche des Belles Filles over 160.5 kilometer. De Trek-Segafredo renners stonden in de aanloop naar de slotklim kopman Contador zo lang mogelijk bij. Bauke Mollema was de laatste renner die op 2.5 kilometer voor de streep afhaakte. Contador kon redelijk volgen maar had even geen antwoord op de uitval van Christopher Froome die achter de gevluchte Fabio Aru aan reed. Maar even daarna wist hij met diverse anderen in het wiel toch het gat te dichten voordat aan het laatste steile stuk begonnen werd. Aru won met 16 sec. voorsprong op Martin en 20 sec. op Froome. Contador werd 8e op 26 sec. Koen eindigde als 121e op 11:58 min. John Degenkolb wist ondanks zijn verwondingen de etappe tot een goed einde te brengen en eindigde ruim binnen de tijd als 166e.

Etappe 4 eindigt in chaos

De vierde etappe van de Tour welke ging van Mondorf-les-Bains naar Vittel over 207.5 kilometer eindigde in chaos. De sprinterploegen waren zeer nerveus en op zo'n 800 meter voor het einde deed zich een valpartij voor waarbij al diverse renners uitgeschakeld werden voor een goede klassering waaronder de groene trui drager Kittel. Koen en kopman Contador bleven ongeschonden, dat zelfde kon toen ook nog gezegd worden voor John Degenkolb. Hij zat nog bij de eerste 15 renners die gingen sprinten voor de dagzege. Helaas reed de Slovaak Peter Sagan de Engelsman Mark Cavendish de dranghekken in waardoor deze ten val kwam. Degenkolb kon Cavendish niet meer ontwijken en viel over hem heen. Koen en ploeggenoot Markel Irizar bekommerden zich na deze val om Degenkolb en twee minuten na de winnaar, de Fransman Demare, kwamen zij, Irizar, Koen en Degenkolb als 155e, 156e en 157e over de eindstreep.

Geen tijdverlies voor Contador

De derde etappe van de Tour welke ging van het Belgische Verviers via Luxemburg naar het Franse Longwy over 212.5 kilometer kende een slotklim van ruim anderhalve kilometer met in het eerste gedeelte een stijgingspercentage van 11%. Omdat in zo'n sprint bergop het gehele peloton aan flarden wordt gereden was het zaak dat kopman Alberto Contador voorin zat en geen tijdsverlies zou hebben. De Trek-Segafredo formatie slaagde in deze opzet want Contador zat bij de aanvang van de klim vooraan in het peloton en liep daarna ook geen tijdverlies op. De Slovaak Sagan zegevierde. Koen eindigde als 107e op 1:49 min.

Contador heelhuids naar Luik gebracht

De tweede etappe van Düsseldorf naar Luik over 203.5 kilometer werd in regenachtige omstandigheden verreden. Het peloton hield het tempo hoog en gaf de vier koplopers maar een minuut of drie maximaal. In het peloton was het uitkijken geblazen om niet tegen de vlakte te gaan. In de slotfase was er toch een valpartij met als belangrijkste slachtoffer de Engelsman Froome. Deze kon even later weer aansluiten bij het peloton met alleen wat schaafwonden. Geen enkele Trek-Segafredo renner was bij de valpartij betrokken en in de massasprint die er volgde werd Koen 69e met ploeggenoot Felline en Contador in het wiel. De Duitser Marcel Kittel won de sprint van het peloton voor de Fransman Démare en zijn landgenoot Greipel. "Het was een nerveuze etappe, af en toe wat chaotisch maar we zijn de etappe zonder kleerscheuren doorgekomen", aldus Koen.

De Tour is begonnen, 71e in de tijdrit

Op zaterdag 1 juli begon de Tour de France 2017 met een tijdrit over 14 kilometer in het Duitse Düsseldorf. Op een door de regen spekglad parcours nam Koen weinig risico's en zette met 16:58 min. een 71e tijd op de klok. Dat was even snel als zijn kopman Alberto Contador die daarmee 42 seconden moest toegeven op zijn grote concurrent voor de eindzege, de Engelsman Christopher Froome van Sky. Froome zijn ploeg- en landgenoot Geraint Thomas won de tijdrit met een tijd van 16:04 min.

Presentatie TDF teams in Düsseldorf

In het Duitse Düsseldorf werden op donderdag 29 juni de deelnemende ploegen van de Tour de France 2017 aan het publiek gepresenteerd. De presentatie werd ook live uitgezonden door Eurosport. Tijdens de zeer drukbezochte presentatie maakte Koen nog een selfie samen met kopman Alberto Contador. Tevens kon men kennismaken met de speciale outfit die Trek-Segafredo voor deze Tour heeft.