Archief 2015 - deel 3

 

36e in Binche-Chimay-Binche, Sinkeldam wint

Op dinsdag 6 oktober werd in België de klassieker Binche - Chimay - Binche / Mémorial Frank Vandenbroucke verreden over 196 kilometer. In deze klassieker was Giant-Alpecin goed vertegenwoordigd in een groep van 40 renners die ontstaan was nadat diverse groepen samen waren gekomen. Alleen Niki Terpstra ontsprong in eerste instantie de dans. Nadat diverse Giant-Alpecin renners, waaronder Koen, gesteund door renners van IAM Cycling vol op kop hadden gereden kon Terpstra met nog maar 2 kilometer te gaan ingerekend worden. Koen zijn ploeggenoot Ramon Sinkeldam plaatste op 800 meter van de streep een beslissende demarrage en wist voorop te blijven. Pim Lighart van Lotto-Soudal eindigde op 2 sec. als tweede. Koen eindigde als 36e op 1'10" van Sinkeldam.

Sparkassen Münsterland Giro

Koen nam op zaterdag 3 oktober in Duitsland deel aan de UCI 1.HC klassieker Sparkassen Münsterland Giro. Deze klassieker ging van Ibbenbüren naar Münster over een afstand van 179.9 kilometer. Na ruim vier uur wedstrijd eindigde deze wedstrijd in een massasprint. De finale werd nog gekenmerkt voor een valpartij op zo'n 1.5 kilometer voor de eindstreep. Giant-Alpecin reed toen voor de Duitser Nikias Arndt omdat sprinter Marcel Kittel, die volgend jaar de ploeg verlaat, al eerder de wedstrijd had verlaten. Arndt sprintte achter de Belgen Tom Boonen en Roy Jans naar een 3e plaats. Koen werd 70e.

Primus Classic Impanis - Van Petegem, Koen 28e

In België werd op zaterdag 19 september de UCI 1.1 klassieker Primus Classic Impanis - Van Petegem verreden over 199.6 kilometer. Koen stond hier zes dagen na de finish van de Vuelta in Madrid aan de start. Op 25 kilometer voor het einde werd een groepje van vier vroege vluchter achterhaald. In de finale wist één renner nipt uit de greep van de overgebleven groep van 45 renners te blijven. In deze groep ook Koen die als 28e eindigde.

John Degenkolb wint slotetappe Vuelta, Koen deed de lead-out

Nadat de voorlaatste dag in de Vuelta een zwarte dag was voor Giant-Alpecin was het een dag later aan het einde van de slotetappe van Alcalá de Henares naar Madrid over 98.8 kilometer feest. Het was namelijk John Degenkolb die de massasprint won. Nadat diverse Giant-Alpecin renners, waaronder Tom Dumoulin, flink op kop gefietst hadden om de diverse vluchters terug te halen begon Luka Mezgec met Koen in zijn wiel en daarachter Degenkolb aan de laatste kilometer. Met nog zo'n 600 meter te gaan ging Mezgec van kop en ging Koen vol de sprint aan. Met nog zo'n 250 meter te gaan ging Degenkolb de sprint aan en bleef alle anderen voor en behaalde daarmee de zege waar hij 21 dagen had op gewacht. Koen kwam nog als 27e over de eindstreep.

"Gisteren was iedereen teleurgesteld en droevig", aldus Koen voor de microfoon van Eurosport. "We zijn bijelkaar gaan zitten en hebben de tactiek voor deze etappe doorgenomen. En zoals we het gepland hadden ging het ook. Zico Waeytens bracht ons naar voren en toen kon Luka aan de laatste kilometer beginnen waarna ik tot 250 meter van de streep kon sprinten. We wilden vandaag nog allemaal iets goed maken vooral voor John. Het is dan prachtig dat het dan ook gebeurd."

Moegestreden Dumoulin moet afhaken

De voorlaatste etappe van San Lorenzo de El Escorial naar Cercedilla 175.8 kilometer was toch te veel van het goede voor Tom Dumoulin. De Limburger had tijdens de derde beklimming van de dag niet de goede benen die hij eerder deze ronde op vele dagen wel had. Op een tweede demarrage van Aru moest hij het antwoord schuldig blijven. Uiteindelijk verloor een moegestreden Dumoulin zoveel tijd dat hij aan het einde van de etappe zichzelf terug vond op plaats 6 in het algemeen klassement. Een klassering waar hij voorafgaand aan de misschien wel voor getekend had want de Giant-Alpecin formatie was voor dagzeges naar de Vuelta gegaan. En die doelstelling is met 2 zeges ook behaald. Het goede rijden van Dumoulin voor het algemeen klassement was de kers op de taart. Koen eindigde in de etappe als 102e op 19'43". Voor morgen staat de slotrit naar Madrid op het programma waar nog een keer alles uit de kast zal worden gehaald door de Giant-Alpecin formatie. Deze keer niet voor Tom Dumoulin maar voor John Degenkolb.

Giant-Alpecin zet zich ten volle in voor Dumoulin, die voorsprong verdubbelt

In de etappe van Medina del Campo naar Ávila over 185.6 kilometer op vrijdag 11 september haalden de renners van Giant-Alpecin alles uit de kast om kopman Tom Dumoulin in de rode leiderstrui van de Vuelta te houden. Net als een dag eerder kreeg een grote groep vluchters een vrijgeleide van het peloton. Uit deze groep wist later de Fransman Gougeard te zegevieren. Tot op de laatste klim, een van 2e categorie, reden de Giant renners op kop totdat de Movistar formatie van Quintana en Valverde, de nummers 5 en 6 van het algemeen klassement zich op kop nestelden. Wat later gooiden zij het gehele veld vanwege de sterke wind op kant en dunde het peloton snel uit en moest Koen ook afhaken. Dumoulin wist zich nog gesteund door Lawson Craddock en John Degenkolb. Deze laatste moest voor de top ook lossen maar in de afdaling kwam hij weer aansluiten. Op de helling naar Ávila over de kasseien in de laatste 2 kilometer had Giant-Alpecin nog een verrassing in petto. Degenkolb voerde het tempo op, Craddock nam over en daarna ging Dumoulin ten aanval en reed naaste belager Aru uit het wiel en pakte nog 3 seconden op Aru en verdubbelde daarmee zijn voorsprong naar 6 seconden. Dumoulin werd 25e op 16'18" van Gougeard. Maar belangrijker was natuurlijk de mentale tik die daar uitgedeeld werd door Dumoulin. Koen, die halverwege de race nog gevallen was toen diverse renners van Astana, waaronder Aru zonder veel erg, tegen de vlakte gingen, eindigde als 58e op 18'06".

Dumoulin houdt stand, ploeggenoten staan hem bij

De etappe op donderdag 10 september ging van Roa naar Riaza over 204 kilometer. 25 renners kregen een vrijgeleide van het peloton. Giant-Alpecin hield wel een tempo aan maar vonden het verder wel best. Met de beklimming van 1e categorie in de slotfase gingen toch enkele andere ploegen tempo maken om de koplopers te achterhalen. Op de laatste klim bleven Lawson Craddock, Koen en zelfs John Degenkolb zolang mogelijk bij de groep waar de Astana ploeg van de nr. 2 Aru, het tempo maakte. Nadat Movistar het kopwerk overgenomen had moesten de ploegmaats van Dumoulin lossen maar dat was niet erg want Dumoulin zat vastgezogen in het wiel van Aru. De Italiaan probeerde het meerdere keren in de klim maar Dumoulin gaf geen krimp. Na de afdaling was er een klein bergje waarop Dumoulin zelfs een aanval van Aru remonteerde. Uiteindelijk kwamen ze gezamenlijk in groep, die reed voor plaats 4, over de streep op 38 seconden van de Ierse dagwinnaar Nicolas Roche. Koen eindigde als 55e op 8'45" waar John Degenkolb als 36e op maar 2'17" over streep kwam. „Als ik in de ploeg nu om me heen kijk, zie ik dat iedereen boven zichzelf uitstijgt”, aldus Koen voor De Telegraaf. „Dit is voor ons de kans om als ploeg iets heel speciaals te laten zien. Dat veel mensen zeggen dat Dumoulin helemaal geen ploeg heeft, maakt ons alleen maar sterker. Dan willen we echt laten zien dat we het wél kunnen. Volgens mij zijn we klaar voor de oorlog. Natuurlijk is dit stressvol. We moeten 100% geconcentreerd zijn en het kost enorm veel energie. Maar we hebben nog maar een paar dagen te gaan. Als Tom dit kan, dan weet ik niet waar Aru hem er wel af moet gaan rijden.”

Dumoulin wint tijdrit en pakt rode trui, Koen 62e

Daags na de rustdag, en tevens Koen zijn verjaardag, stond er op woensdag 9 september de individuele tijdrit over 38.7 kilometer op het programma. De tijdrit waar wielerminnend Nederland naar uitkeek. In deze tijdrit zou tijdritspecialist, en inmiddels allrounder, Tom Dumoulin de rode trui kunnen heroveren. De ploeggenoot van Koen maakte de hooggespannen verwachtingen waar en reed al zijn concurrenten voor de eindzege op 1'54" achterstand of meer en pakte de rode leiderstrui. De 1'54" achterstand was voor de Italiaan Aru die nu 3 seconden achterstand staat. De leider tot vandaag, de Spanjaard Rodriguez moest 3'06" toegeven en staat nu 3e op 1'15". Koen eindigde in de tijdrit als 62e op 4'21" van Dumoulin. De komende dagen worden spannende dagen voor de Giant-Alpecin ploeg in de strijd met de Astana ploeg van Aru. Vooral de etappe van zaterdag is een zware met vier grote beklimmingen.

Tom Dumoulin houdt zicht op podium

In de etappe van Luarca naar Ermita de Alba. Quirós over 185 kilometer, de laatste van 3 opvolgende bergetappes, heeft Tom Dumoulin de schade beperkt weten te houden op de top drie van het klassement. Hij moest 27 seconden toegeven op Joaquin Rodriguez die met een verschil van 2 seconden in de etappe de rode leiderstrui van Fabio Aru overnam. Koen had zo lang mogelijk, net als zijn overige ploeggenoten, Dumoulin bijgestaan en eindigde als 84e op 29'05". Het was de laatste aankomst bergop in deze Vuelta.

Op dinsdag, Koen zijn verjaardag, is het een rustdag waarna op woensdag de individuele tijdrit over 38.7 kilometer in en rondom Burgos volgt waar iedereen naar uit kijkt. Ka Dumoulin in deze tijdrit de 1'51" goed maken op Rodriguez en 1'50" op Aru.

2 gedaan, 1 te gaan

Van de drie bergetappes op rij tot aan de rustdag op dinsdag zijn er nu 2 gedaan. Op zondag 6 september werd de etappe van Comillas naar Sotres. Cabrales verreden over een afstand van 175.8 kilometer. Koen eindigde als 62e op 16'42" van de Spanjaard Rodriguez die op de slotklim wegreed bij de andere favorieten van de eindzege. Leider Aru eindigde als 5e op 15 seconden. Tom Dumoulin moest 51 seconden toegeven met een 12e plaats en staat in het klassement nu 4e op 1'25" van Aru die nog maar 1 seconden voorsprong heeft op Rodriguez.

Voor maandag staat er de etappe van Luarca naar Ermita de Alba. Quirós over 185 kilometer op het programma met twee zware beklimmingen in de finale waarbij de laatste de slotklim is van buiten categorie. Hier is het wederom afwachten of Tom Dumoulin de schade beperkt kan houden op de klassementsleiders.

Echte strijd blijft in eerste van drie bergetappes uit

Grote moment van de dag lag voor Koen waarschijnlijk nog voor dat de etappe van Vitoria naar Alto Campoo. Fuente del Chivo begon. Koen had namelijk een ontmoeting met enkele bandleden van de band Bad Religion die op even een bezoek brachten aan de Vuelta voordat ze die avond gingen optreden in Vitoria.

De etappe, de langste van deze Vuelta, over 215 kilometer verliep relatief rustig. Vijf renners gingen in de aanval en bleven de gehele dag vooruit. Het peloton deed het rustig aan en nadat de klim van eerste categorie geweest was zat iedereen weer bijeen bovenop het plateau in aanloop naar de slotklim. Op die slotklim plaatste klassementsleider Aru een aanval en behaalde daar uiteindelijk een winst mee van 19 seconden op enkele concurrenten waaronder Tom Dumoulin die 15e werd. Koen eindigde als 70e op 11'52" van de Italiaan Alessandro De Marchi die de etappe won.

Relatief rustige etappe voor Giant-Alpecin

De etappe van Calatayud naar Tarazona over 178 kilometer op vrijdag 4 september was eigenlijk voor Giant-Alpecin een relatief rustige etappe. Doordat alle klassementsrenners bij elkaar bleven en een kopgroep vooruit was, viel er weinig eer te behalen voor de Giant-Alpecin formatie en bleef het beperkt tot Tom Dumoulin veilig over de eindstreep brengen. Koen eindigde in het uitgedunde peloton welke op 4'48" van de dagwinnaar, de Portuguees Nelson Oliviera en op 3'48" van de rest van de oorspronkelijke kopgroep over de streep kwam, als 37e.

"Vandaag was de eerste etappe zonder al te veel stress. Al duurde het wel lang voordat de kopgroep weg was", aldus Koen van uit Baskenland. "Ik zat nog even mee met een gedeelte van de groep die vooruit bleef maar de kopgroep brak net voordat ik kwam aansluiten en reden er voor wat renners weg. Uit de groep waar ik toen in zat reden ook nog wat renners weg en konden vooraan aansluiten terwijl ik en wat andere renners door het peloton werden achterhaald."

Massasprint gaat helemaal fout

De etappe van Escaldes-Engordany in Andorra naar Lleida over 173 kilometer stond in het boek van Giant-Alpecin al aangekruist als een sprintetappe voor John Degenkolb. Ondanks dat de vluchters van de dag pas in de laatste kilometer gegrepen werden draaide het uit op een massasprint. Alleen die massasprint ging helemaal niet goed voor Giant-Alpecin. Het ontbrak aan een goede lead-out en Degenkolb raakte ingesloten tijdens de sprint waardoor hij uiteindelijk als 5e eindigde en zijn frustatie uitte na de streep. Koen kwam als 49e over de eindstreep. De jonge Nederlander Danny van Poppel won de etappe. "Dit was zeer teleurstellend", aldus Koen op Twitter. "Bijna alles wat mis kon gaan, ging ook mis in de laatste 3 kilometer. Dit was verre van goed."

Koninginnerit La Vuelta goed doorstaan

Na de eerste rustdag werd op woensdag 2 september de Koninginnerit van de Vuelta 2015 verreden. De etappe van Andorra la Vella naar Cortals d´Encamp kende maar liefst zes zware beklimmingen. 1x van 2e categorie, 4x van 1x categorie en 1x van buiten categorie. En dat over een afstand van 138 kilometer waar dus meer dan 5000 hoogte meters werden gedaan. Koen kwam als 124e binnen in een grote groep renners op 29'16" van de Spaanse dagwinnaar Mikel Landa. Achter Landa eindigde zijn Astana ploeggenoot Dabio Aru als 2e op 1'22" van Landa. Tom Dumoulin hield goed stand in het klimmersgeweld en werd 9e op 2'59" van Landa. Dumoulin moest wel zijn leiderstrui afstaan aan Aru en staat nu 3e op 30 seconden. Dit betekent wel dat Astana nu de leiding op zich moet nemen in de komende etappes.

Degenkolb grijpt net naast de dagzege, Koen 59e

De etappe Valencia naar Castellón over 146.6 kilometer zou op voorhand een moeilijke etappe voor de sprinters worden gezien de berg van 2e categorie in de slotfase met de top op 16 kilometer van de finish. Maar Koen en ploeggenoot Degenkolb slaagden erin om bij een uitgedund peloton van zo'n 60 renners te blijven waarvan het tempo strak werd gehouden door een andere ploeggenoot. Tom Dumoulin deed het kopwerk in de afdaling om enkele vluchters te achterhalen. Ook Koen deed nog kopwerk om uitlooppogingen te niet te doen. Zodoende draaide het in de straten van Castellón uit op een sprint. Helaas zat Degenkolb wat te ver naar achteren en zodoende wat ingesloten waardoor hij iets te laat naar voren kwam en nog de Italian Kristian Sbaragli kon verschalken. Deze won dus de etappe nipt voor Degenkolb. Koen eindigde als 59e op 34 seconden. Dumoulin behield de leiderstrui. "Ik heb afgezien vandaag", aldus Koen vanuit Spanje. "Het ploegwerk was ongelooflijk goed. Jammer dat John wat ingesloten raakte."

Dumoulin wint etappe en pakt leiderstrui, Koen 59e

Zondag 30 augustus zal voor Giant-Alpecin als een gedenkwaardige dag de geschiedenis in gaan. Het was namelijk Tom Dumoulin die in de etappe van Torrevieja naar Cumbre del Sol. Benitatxell over 168.3 kilometer zegevierde en ook de leiderstrui heroverde. Dumoulin trok op de slotklim van 1e categorie tweemaal ten aanval. De eerste aanval werd nog gecounterd door leider Chaves maar Dumoulin hield niet in en ging gewoon door waar Chaves moest afhaken. Dumoulin werd met een paar honderd meter te gaan nog wel achterhaald door Tourwinnaar Christopher Froome en de Spanjaard Joaquin Rodriquez maar de veerkracht van Dumoulin was perfect. Hij reed klampte aan in het wiel van Rodriquez, reed hem voorbij en stak daarna ook nog Froome voor bij in de laatste meters. Dumoulin pakte door zijn zege de leiderstrui over van Chaves die op 59 seconden als 15e eindigde. In het algemeen klassement heeft Dumoulin nu 57 seconden voorsprong op Rodriquez en 59 seconden op Chaves. Koen, die tot aan de voet van de klim bij Dumoulin in de buurt was gebleven, eindigde als 59e op 6'09" van Dumoulin. "Dit is echt knap van Tom", aldus Koen vanuit Spanje. "We zitten nu in de bus op weg naar het hotel. Voordat de laatste klim begon was er nog een steile afdaling waar ik Tom goed doorheen gebracht waarna ik hem bij de eersten heb afgezet. Daarna was het aan hem en hij heeft het prima gedaan."

Chaotische etappe, Koen 77e.

De etappe op zaterdag 29 augustus van Puebla de Don Fadrique naar Murcia over 182.5 kilometer was een chaotische etappe. De etappe werd gekenmerkt door diverse valpartijen en een incident met een motor. Koen wist gelukkig een valpartij te ontwijken door een fiets met zijn schoen af te weren. Voor de laatste klim van de dag, een van 3e categorie, werd John Degenkolb door Koen vooraan afgezet zodat hij door een goede beklimming nog bij de eersten kon blijven. Helaas lukte de beklimming niet goed en verloor Degenkolb de aansluiting met de eerste groep. Koen eindigde in het gezelschap van Degenkolb uit eindelijk als 77e op 8'25" van de Belg Jasper Stuyven die de etappe won. Tom Dumoulin handhaafde zich wederom goed voorin en behield de 2e plaats in het algemeen klassement.

Dumoulin houdt stand in bergetappe, Koen 83e

Op vrijdag 28 augustus stond de eerste echte bergetappe op het programma van Jódar naar La Alpujarra over 191.1 kilometer. De klim naar La Alpujarra stond als een 1e categorie klim te boek. Voor Tom Dumoulin was dit dus de eerste echte beproeving om zijn goede klassering in het algemeen klassement te verdedigen. Zijn ploeggenoten hadden er voor gezorgd dat hij, en Lawson Craddock, aan de voet van de slotklim goed van voren zaten. Dumoulin bleef goed voorin zitten en zelfs in de finale waar men nog, ter vergeefs overigens, de vluchters van de dag trachten terug te halen. Dumoulin eindigde als 14e in dezelfde tijd als de andere klassementsrenners en behield de 2e plaats. Koen eindigde als 83e op 15'51" van de Nederlander Bert-Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo die de etappe won.

Dumoulin verliest leiderstrui maar niet zonder slag of stoot

De etappe van Córdoba naar Sierra de Cazorla over 200.3 kilometer stond voor de Giant-Alpecin formatie in het teken van het verdedigen van de leiderstrui van Tom Dumoulin. Dumoulin had 1 seconde voorsprong op de Colombiaan Chaves. De ploeggenoten van Dumoulin hadden er mede voor gezorgd dat voor de laatste beklimming van de dag, een beklimming van 3e categorie naar de finish, de vluchters van de dag gegrepen werden. In de slot klim was het uitgerekend Chaves die in de aanval ging. En de man in vorm sloeg meteen een gat. Nadat Lawson Cradick namens Giant-Alpecin nog wat achtervolgingswerk gedaan had trok Dumoulin in de tegenaanval. Helaas kon hij Chaves niet meer achterhalen en werd hij nog bij gehaald door de Ier Daniel Martin. Samen eindigden ze op 4 seconden van Chaves. Chaves heeft nu mede dankzij bonificatie, 10 seconden voorsprong op Dumoulin. Koen kwam in de etappe als 109e op 5.48' over de eindstreep.

2e plaats voor Degenkolb, Dumoulin pakt leiderstrui

Op woensdag 26 augustus stond er in de Vuelta weer een etappe voor sprinters op het programma. De etappe ging van Rota naar Alcalá de Guadaíra over 167.3 kilometer. Giant-Alpecin nam haar verantwoording en deed ook een gedeelte van het kopwerk om de vluchters van de dag in te rekenen. Nadat dit gebeurd was met nog zo'n 9 kilometer te gaan was het zaak om John Degenkolb in stelling te brengen. In de laatste bochten raakte Koen Degenkolb kwijt die voor hem kwam te zitten maar Koen loste dit op om van achteruit de sprint aan te gaan waarbij Degenkolb bij Koen kon aanpikken. Dit lukte prima ware het niet dat de Australier Caleb Ewan vanuit het wiel van Degenkolb kwam en hem op het oplopend stuk naar de streep passeerde. De Slovaak Sagan kon dit niet en werd 3e. Koen was totaal leeg gereden toen hij van kop en kwam als 76e op 35 seconden over de eindstreep. "Het ging nog niet helemaal perfect", aldus Koen. "Doordat ik van achteren kwam viel ik naar mijn mening iets te vroeg stil waardoor John iets vroeger op kop kwam. Ik heb alles gegeven en benen deze erg zeer. Ik wilde zelfs gaan lopen in plaats van fietsen. Dat ik in 250 meter nog 35 seconden toe geef moet wel een record zijn."

Na de finish kwam het goede nieuws dat Tom Dumoulin, 15e in de etappe, de leiderstrui veroverd had. Dit door er gaten in het peloton waren gevallen en leider Chaves 6 seconden achter Dumoulin over de streep kwam.

Aankomst in Vejer de la Frontera bracht spektakel

De klim op 4 kilometer van de eindstreep van de bijna vlakke etappe van Estepona naar Vejer de la Frontera stond als een klein pukkeltje op de route kaart aangegeven maar deze klim boorde voor elke rassprinter eventuele hoop op een massasprint meteen in de grond. De klim naar Vejer de la Frontera was echt steil. Een enkeling probeerde weg te komen maar de klassementsrenners en enkele allrounders reden en bloc omhoog. En nadat men met een groep van zo'n renners op de eindstreep af reed volgde er een nog een pittige klim naar de eindstreep waar de Spanjaard Alejandro Valverde de Slovaak Peter Sagan voorbleef. Koen zijn ploeggenoot Tom Dumoulin handhaafde werd 11e en behield zijn 2e plaats in het algemeen klassement. Koen eindigde als 95e op 3.44'.

3e plaats voor Degenkolb, Koen 24e

Op maandag 24 augustus vond de derde etappe van de Vuelta plaats van Mijas naar Málaga over 158.4 kilometer. Halverwege de etappe was er een beklimming van eerste categorie maar deze beklimming voorkwam geen massasprint. De renners van Giant-Alpecin deden een prima lead-out in de laatste kliometers en uiteindelijk ging Koen de sprint aan voor John Degenkolb. Helaas waren de Slovaak Peter Sagan en de Fransman Nacer Bouhanni rapper dan de Duitser en moest deze genoegen nemen met een 3e plaats. Koen kwam nog als 24e over de eindstreep.

Beelden van de 3e etappe met o.a. beelden van lead-out van Koen vanaf 2 min.

Dumoulin verrast met 2e plaats, Koen 96e

De tweede etappe van de Vuelta ging van Alhaurín de la Torre naar Caminito del Rey over 158.7 kilometer. Giant-Alpecin reed hier voor kopman Lawson Craddock met daarnaast een vrije rol voor Tom Dumoulin. En Dumoulin pikte deze rol goed op want hij was op dreef. Waar Koen Craddock bij de eerste 10 afgezet aan de voet van de laatste klim van 3e categorie daar was ook Dumoulin nog present. De Limburger plaatste een demarrage in de slotklim en kreeg daarbij gezelschap van enkele renners. De Colombiaan Johan Esteban Chaves sloot ook aan en deze trok in de laatste kilometers door waarbij Dumoulin aanhaakte maar een renner als Nicolas Roche moest afhaken. Chaves won voor Dumoulin die liet zien dat zijn uitschakeling in de Tour in de etappe naar Huyeen mogelijke gele trui had voorkomen. Craddock werd op andere halve minuut achter de favorieten voor het klassement 37e. Koen eindigde op 9.03' van Chaves als 96e. Later werd dit gecorrigeerd tot 95e omdat Vincenzo Nibali vanwege aan de auto hangen gediskwalificeerd werd.

Ploegentijdrit voor spek en bonen

De Vuelta van 2015 begon op zaterdag 22 augustus met een ploegentijdrit over 7.4 kilometer van Puerto Banús naar Marbella. Doordat het parcours zeer slecht was, een aanfluiting voor een World Tour wedstrijd, hadden diverse renners vooraf al hun beklag gedaan. Resultaat was dat de ploegentijdrit niet meetelde voor het algemeen klassement. Diverse teams namen dan ook geen risico om in de ploegentijdrit tot het uiterste te gaan. Zo ook de ploeg van Koen, Giant Alpecin. Zij eindigden als 19e op 1.07' van de winnende BMC formatie.

Koen begrijpt WK-selectie niet

Op donderdag 20 augustus werd de selectie voor het WK wielrennen in het Amerikaanse Richmond bekend gemaakt. Koen ontbrak in de lijst van 9 namen en was hier ontstemd over en uitte dat op Twitter. Omroep Brabant vroeg hem om opheldering.

11e in Etten-Leur

Koen vloog op zondag 16 augustus, een week voor de start van de Vuelta, even van Girona op en neer om in Etten-Leur deel te nemen aan de sterk bezette profronde aldaar. Het was Tourwinnaar Christopher Froome die zegevierde in het omnium voor de Giro winnaar Alberto Contador. Bauke Mollema legde beslag op een 3e plaats. Koen eindigde als 11e.

7e in Emmen, John Degenkolb wint

Op dinsdag 11 augustus nam Koen deel aan de Gouden Pijl in Emmen. Naast Koen nam ook John Degenkolb deel aan dit criterium. Degenkolb maakte zijn favorietenrol waar en zegevierde mede dankzij de ondersteuning van Koen die zelfs als 7e eindigde.

Koen & Kaitlin getrouwd

Op woensdag 5 augustus hebben Koen & Kaitlin elkander het jawoord gegeven in het Spaanse Girona. Onder de Spaanse zon, in een zeer mooie omgeving, omringd door familie en vrienden uit verschillende landen, vond de ceremonie plaats. Na de plechtigheid werden door fotograaf Wouter Roosenboom her en der in Girona tientallen huwelijksfoto's gemaakt van het echtpaar en hun getuigen. In het begin van de avond trok de stoet, al swingend, onder leiding van Catalaanse drumband van het centrum van de stad naar de feestlocatie. Op de feestlocatie werd het feest nog tot in de late uurtjes voortgezet waarbij in diverse speeches nog verschillende anekdotes over de bruid en bruidegom de revue passeerden. Het was een dag om nooit meer te vergeten voor alle aanwezigen.

SCHERP, het wielerboek van Wouter Roosenboom met voorwoord van Koen

Fotograaf Wouter Roosenboom (2e plaats Zilveren Camera 2014 en bekend van het boek “koers in zicht” en WK-special Limburg 2012) heeft een nieuw wielerboek gemaakt. SCHERP is de titel van het fotoboek en laat de koersbeleving in zijn mooiste vorm zien. Vol verwondering beleefde Roosenboom de Tour van Azerbeidzjan, hij ontdekte boeiende tattoos in het profpeloton en Pipo Pozatto vertelt de betekenis van zijn negen exemplaren. Ook Tom Dumoulin en Niki Terpstra krijgen speciale aandacht in de dikke bundel. Vanaf de motor in koers passeerde de fotograaf met het artistieke oog het wachtende koerspubliek en volgde hij in de wintermaanden de cross en de Zesdaagse en hij zag nog zoveel meer. De lezer krijgt een verrassende inkijk in de wielersport. De fotoseries zijn aangevuld met pakkende teksten van schrijvers met een wielerhart. Frank Heinen, Léon de Kort, Gio Lippens, Nynke de Jong, Eric Mijnster, Bas Steman, Renaat Schotte, Marijn de Vries, Yves Brokken en Erik Voncken laten hun pen spreken. Het voorwoord in dit boek is van de hand van Koen. Het boek is te bestellen via bol.com of www.boekenbestellen.nl