Archief 2016 - deel 2

 

Interview Sportnext over gebruik nieuwe media

Koen had tijdens de Tour of California een interview met Jaap Stalenburg van Sportnext over het gebruik van nieuwe media door Koen. Het interview kun je hier lezen.

Massasprint in vierde etappe met lead-out van Giant-Alpecin

De vierde etappe van Tain l'Hermitage naar Belley over 176 kilometer eindigde in een massasprint. In slotkilometers zagen we de Giant-Alpecin formatie met o.a. Koen een heuse lead-out doen voor John Degenkolb. Koen ging als voorlaatste van kop af waarna Ramon Sinkeldam Degenkolb in stelling moest brengen. Het ging nog niet perfect en Degenkolb miste nog de laatste krachtsexplosie. De Noor Edval Boasson Hagen won de etappe. Degenkolb werd 8e. Koen eindigde als 117e op 52 seconden.

Aru blijft sprintend peloton voor

De derde etappe ging op woensdag 8 juni van Boën-sur-Lignon naar Tournon over 187.5 kilometer. De Italiaan Aru pakte de overwinning na een sterk staaltje fietsen en bleef het aanstormende uitgedunde peloton voor. In deze groep van zo'n 90 renners sprintte ook John Degenkolb mee die door zijn ploeg in deze etappe ter zijde werd gestaan. De Noor Kristoff won de sprint om de tweede plaats. Degenkolb werd 14e. Koen eindigde als 68e. "Het ging goed met mij", aldus Koen. "Ik heb samen met mijn teamgenoten de gehele dag ons over John ontfermt. Met hem gaat het steeds beter, stap voor stap komt het vertrouwen en het instinct terug".

Sparen voor de volgende twee etappes

De tweede etappe ging van Crêches-sur-Saône naar Chalmazal-Jeansagnière over 168 kilometer. Deze etappe kende enkele beklimmingen van 2e en 3e categorie. Koen eindigde in gezelschap van zijn ploeggenoten Degenkolb, Sinkeldam, Curvers, Haga, Jones en Waeytens als 132e in een groep op ruim 15 minuten van de winnaar, de Spanjaard Jesus Herrada. Zij allen deden het rustig aan om de komende twee etappes vol aan de bak te gaan.

Eerste massasprint van Dauphiné 2016

De eerste etappe op maandag 6 juni van Cluses naar Saint-Vulbas over 186 kilometer eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Fransman Nacer Bouhanni. De manier waarop Bouhanni won was geen goed voorbeeld voor de jeugd. Koen, die samen met enkele ploeggenoten John Degenkolb in stelling probeerden te brengen, eindigde als 30e. Degenkolb werd 12e.

Koen begint Dauphiné met 128e plaats

De proloog van Critérium du Dauphiné te Les Gets over 4 kilometer bestond uit de beklimming van de Mont Chéry over 3.9 kilometer. In de door de Spanjaard Alberto Contador gewonnen tijdrit behaalde Koen een 128e plaats op 2'22". De een minuut voor Koen gestarte Engelsman Christopher Froome werd 3e op 13 seconden van Contador. Tussen Contador en Froome nestelde Richie Porte zich met een tijd 6 seconden langzamer dan Contador.

Opgenomen in voorselectie Tour de France

Koen is door zijn ploeg Giant-Alpecin opgenomen in de voorselectie van 14 renners voor de Tour de France. Koen nam al vijf maal deel aan de Tour en heeft inmiddels al 11 grote rondes achter zijn naam staan. Koen was de afgelopen jaren een waardevolle kracht in het team en droeg bij aan de successen van Marcel Kittel en John Degenkolb. Volledige voorselectie Giant-Alpecin: Roy Curvers, Koen de Kort, Tom Dumoulin, Ramon Sinkeldam, Laurens ten Dam, Albert Timmer (allen Ned), Nikias Arndt, John Degenkolb, Johannes Fröhlinger, Simon Geschke (allen Dui), Warren Barguil (Fra) Tobias Ludvigsson (Zwe), Georg Preidler (Oos) en Zico Waeytens (Bel).

Massasprint met uitgedund peloton is afsluiter Tour of California

De slotetappe met start en finish in Sacramento over een afstand van 138 kilometer kende nog een hectische slotfase aangezien de sprintersploegen zich bijna misrekend hadden in de voorsprong van de koplopers. Pas met nog iets meer dan een kilometer te gaan werden laatste vluchters ingerekend maar hiervoor hadden diverse ploegen leden van hun sprinttrein moeten opofferen. Ook brak het peloton in stukken en eindigden maar de eerste 40 renners binnen de tijd van dagwinnaar Mark Cavendish. John Degenkolb sprintte naar een 5e plaats. Koen werd 46e op 31 seconden. Ten Dam verspeelde nog 49 seconden in de slotetappe en zakt van 8e naar een 10e plaats. Het klassement werd gewonnen door Julian Alaphilippe. Koen eindigde hierin als 53e.

Alle hens aan dek voor Giant-Alpecin na van Ten Dam

De voorlaatste etappe van de Tour of California ging over een afstand van 175.5 kilometer met start en finish in Santa Rosa. De beklimmingen halfweg de etappe zorgden er voor dat zo'n ruim veertig renners voorop kwamen. Bij deze veertig de belangrijkste renners van het klassement en enkele sprinters. Het had niet veel gescheeld of Laurens ten Dam had er voor niet bijgezeten en daardoor zijn top 10 klassering verspeelt. Ten Dam kwam tussen de beklimmingen na zo'n 70 kilometer ten val. De gehele ploeg zorgde er toen weer voor dat hij weer kon aansluiten bij de kopgroep. Hierdoor zat daarna naast Ten Dam alleen nog maar John Degenkolb er voorin mee bij voor Giant-Alpecin. Ondanks diverse aanvallen, waaronder een van Petr Sagan, draaide het uit op een sprint. Ook Degenkolb mengde zich in de sprint en eindigde als 8e waar de Noor Kristoff de sprint won voor Sagan en Danny van Poppel. Koen eindigde in het grote peloton dat op ruim 25 minuten binnen kwam als 53e.

Rustig aan in de tijdrit

Op vrijdag 20 mei stond er in Californië een individuele tijdrit in en rondom Folsom over 20.3 kilometer op het programma. Voor Koen betekende dit een halve rustdag aangezien voor hem niets op het spel stond. Het enige waar je op moet letten is dat je niet te langzaam gaat en daardoor buiten de tijdslimiet komt. Koen, die op zijn gewone racefiets van start ging en niet op zijn tijdritfiets, eindigde als 123e op 4'39" van de winnaar, de Australiër Rohan Dennis. Kopman Laurens ten Dam zette een 20e tijd neer en zakte van de 5e naar de 8e plaats in het algemeen klassement.

De gehele dag bijna alleen maar klimmen

De vijfde etappe in de Tour of California van Lodi naar South Lake Tahoe over 212 kilometer was bijna een lange klim. Vanaf zeeniveau ging het langzaam naar een hoogte van 2500 meter. Koen kon lang kopman Laurens ten Dam bijstaan. Ten Dam bleef bij de favorieten en hield zijn top 10 klassering. Koen werd 70e op 3'08" van de Let Toms Skujiņš die de groep met favorieten 43 seconden voorbleef.

Aankomst op een motorsportcircuit

De vierde etappe in Californië van Morro Bay naar Monterey County over 217 kilometer kende een aankomst op een motorsportcircuit. In de finale zaten twee beklimmingen. Voor Giant-Alpecin was het zaak om Laurens ten Dam voorin te houden om zo zijn goede positie in het klassement te laten behouden. Hier in slaagde men want Ten Dam bleef voorin bij de eerste 22 renners. Koen, die het wel gaaf vond om op een motorsportcircuit te eindigen met echte chicane erin, eindigde als 51e op 3'25" van dagwinnaar Sagan.

Een aanloop van 155 kilometer

De derde etappe in de Tour of California ging van Thousand Oaks naar Santa Barbara County over 167.5 kilometer. In feite is dat door de slotklim een aanloop van 155 kilometer waarna het in finale klimmen geblazen is. Voor de klassementsrenners is het dan alle hens aan dek en voor diverse anderen is het dan in hun eigen tempo omhoog rijden en uitzien naar een volgende etappe. Voor Giant-Alpecin melde Laurens ten Dam zich aan het front. Ten Dam reed op de top naar een 6e plaats op 33 seconden van de Fransman Julian Alaphilippe die door zijn zege ook de nieuwe leider werd. Koen eindigde als 46e in een groepje op 9'38" van Alaphilippe.

2 vluchters blijven peloton voor

De tweede etappe in Californië ging op maandag van South Pasadena naar Santa Clarita over 148.5km. De etappe kende in het begin een flinke beklimming gevolgd door nog een korte steile klim. 4 renners maakten hier gebruik van om er van door te gaan. Bij deze 4 ook Koen zijn ploeggenoot Sindre Skjoestad Lunke uit Noorwegen. Helaas moest de Noor met nog een andere renner in de finale lossen uit de kopgroep. De overgebleven 2 renners, de Amerikanen Ben King en Evan Huffman, konden het peloton nipt voorblijven. King won de etappe. In het peloton zat Koen maar ook ploeggenoot Degenkolb die de beklimmingen goed had doorstaan en 19e werd. Koen eindigde als 65e.

Tour of California begint met een massasprint

De eerste etappe van de Tour of California, welke duurt van 15 tot en met 22 mei, ging over 175 kilometer met start en finish in San Diego. Met nog 3 kilometer te gaan werden de laatste 2 renners van de oorspronkelijke kopgroep van 7 man ingelopen en draaide het uit op een massasprint. De Giant-Alpecin formatie, alwaar John Degenkolb weer deel van uitmaakt, liet de massasprint voor wat het was. Koen eindigde in het gezelschap van Degenkolb als 82e in het peloton.

Tour de Yorkshire zit er weer op

Op zondag 1 mei werd de slotetappe van de Tour de Yorkshire verreden. De etappe ging van Middlesbrough naar Scarborough over 198 km. Van te voren stond al vast dat het een slagveld ging worden met de diverse beklimmetjes en de kleine verschillen in het klassement. Koen zijn ploeggenoot Nikias Arndt mengde zich goed in de strijd en wist achter een kopgroep van 5 renners, waarvan de Fransman Thomas Voeckler zegevierde, nog een 10e plaats te behalen waardoor hij nog 8e werd in het eindklassement. Voeckler won dit klassement. Koen reed de etappe uit in een groep op 18 min. van de eersten en eindigde als 46e. In het eindklassement werd hij 48e.

Wederom 3e plaats voor Arndt in massasprint

De tweede etappe in de Tour de Yorkshire op zaterdag 30 april van Otley naar Doncaster eindigde na 135.5 kilometer net als de eerste etappe in een massasprint. Net zoals in deze etappe werd Nikias Arndt nu ook derde achter de Nederlanders Danny van Poppel (Sky) en de winnaar van eerste etappe Dylan Groenewegen. Koen eindigde in het peloton als 76e. Voor zondag staat de slotetappe van Middlesbrough naar Scarborough over 198 kilometer op het programma. In het algemeen klassement staat Arndt 3e achter Groenewegen en Van Poppel.

Koen leidt Arndt naar 3e plaats in eerste etappe Yorkshire

Op vrijdag 29 april werd de eerste etappe van de Tour de Yorkshire verreden. De etappe ging van Beverley naar Settle over een afstand van 184 kilometer. De etappe ging gepaard met veel tegenwind en zo nu en dan wat regen. De Giant-Alpecin ploeg reed in dienst van de sprinter Nikias Arndt. Koen trok met zo'n kilometer te gaan de sprint aan voor Arndt die uiteindelijk als 3e eindigde. De Nederlander Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo won de etappe. Koen eindigde in het peloton als 56e.

Koen is Vlogger geworden

Koen maakt sinds het weekeinde van Parijs-Roubaix bijna dagelijks filmpjes die hij plaats op zijn YouTube kanaal. Je kan je abonneren op dit kanaal zodat je de verrichtingen van Koen kan volgen voor en na de wedstrijden. Klik hier om de filmpjes te bekijken.

Koen zijn reactie na de wedstrijd (in Engels)

23e in Parijs-Roubaix

Koen heeft op zondag 10 april een 23e plaats behaald in Parijs-Roubaix. Na zo'n 160 kilometer voor de berucht strook Trouée d'Arenberg door het bos van Wallers zat Koen met enkele ploeggenoten goed voorin het peloton wat in achtervolging was op de kopgroep en enkele achtervolgende groepjes. Aan het einde van deze beruchte strook vond Koen zich samen met ploeggenoot Curvers terug in een groepje met wereldkampioen Sagan en de Zwitser Cancellara. Maar omdat de samenwerking even stokte sloten er vanachter weer diverse renners aan. Nadat Sagan weer aan de haal ging kon eerst Koen zijn ploeggenoot Sinkeldam en later De Backer aansluiten. Koen zat iets te ver vanachteren en ging met enkele renners in de achtervolging. Alleen sloeg de pech toe toen Cancellara ten val kwam op de volgende kasseienstrook en diverse volgauto's tot stilstand kwamen waardoor zelfs het groepje van Koen moest stoppen. Koen, die zoals hij vertelde een goede maar geen perfecte dag had, bleef doorfietsen en zat uiteindelijk in een groep van 7 renners die reed voor plaats 20. De groep voor hem met ploeggenoten Sinkeldam en Curvers en wereldkampioen Sagan reed vanaf plaats 10. De Australiër Mathew Hayman werd de opvolger van John Degenkolb door zijn medevluchters in de sprint te verslaan. Sinkeldam werd op 2 minuten 15e, De Backer 18e en Koen op 6 minuten 23e.

Verkenning Parijs-Roubaix(video)

Reactie van Koen over RVV voor de camera van Omroep Brabant

Gevallen in Ronde van Vlaanderen

Koen heeft volgens de eerste berichten een lichte hersenschudding overgehouden van zijn val in de Ronde van Vlaanderen. Hij ging voor alsnog als mede-kopman van start, samen met ploeggenoot Zico Waeytens, voor deze WorldTour klassieker over 255.9 kilometer van Brugge naar Oudenaarde. Na 120 kilometer kwam hij tijdens afdaling ten val doordat renners voor hem vielen. Koen stapte nog wel op de fiets maar knallende hoofdpijn en concentratieverlies noopten hem om de wedstrijd te staken.

Mooie 16e plaats in Gent-Wevelgem

Op zondag 27 maart heeft Koen in de Belgische WorldTour klassieker Gent-Wevelgem een mooie 16e plaats behaald. Bij de laatste beklimming van de Kemmelberg van deze 242.8 kilometer lange klassieker wist Koen zich goed voorin te handhaven en vond hij zich na afdaling terug in een groep van zo'n twintig renners die in achtervolging waren op een viertal koplopers. Deze koplopers bleven in de finale vooruit en de Slovaak Petr Sagan zegevierde voor de Belg Sep Vanmarcke. Koen sprintte bij de achtervolgers naar een 16e plaats en was daarmee de eerste Nederlander in de uitslag voor Niki Terpstra die 21e werd.

"Ik heb genoten om af te zien op de Kemmelberg", aldus Koen. "Ik voelde me sterk en eindigde tenslotte in de groep die reed voor de 5e plaats. Helaas was mijn sprint verre van goed en werd ik pas 16e. Ik voel me goed. Het ziet er naar uit dat ik mijn knieproblemen achter me gelaten heb."

E3 Harelbeke, een dag om snel te vergeten

Op vrijdag 25 maart werd in België de WorldTour klassieker E3 Harelbeke verreden. Koen nam aan deze klassieker over 206 kilometer met start en finish in Harelbeke deel. Het complete veld werd door de diverse beklimmingen en kasseienstroken in de finale van deze wedstrijd uiteen geslagen. In het parcours zaten 15 beklimmingen waaronder de Taaienberg, Kapelberg, Paterberg, Oude Kwaremont en Tiegemberg. De kopgroep van de dag, met daarbij Koen zijn ploeggenoot De Backer werd al relatief vrij vroeg achterhaald. Koen kende een baaldag doordat hij op een ongunstig moment ten val kwam en ook nog tegen andere problemen aanliep waardoor het een dag werd om snel te vergeten. Hij eindigde in een groep op 9 minuten van winnaar Kwiatkowski, die medevluchter en wereldkampioen Peter Sagan aftroefde, als 68e.

RIP Johan Cruijff

One of the highlights of my life was meeting him in 2009 in Barcelona during the Tour de France. A big inspiration and a hero.

44e in Milaan-San Remo

Koen nam op zaterdag 19 maart deel aan de Italiaanse klassieker Milaan-San Remo. Vorig jaar wist Koen zijn Giant-Alpecin ploeggenoot John Degenkolb deze World Tour klassieker op zijn naam te schrijven. Degenkolb is nog steeds herstellende van de gevolgen van het trainingsongeval in januari te Spanje en was daarom niet van de partij. Ook beoogd kopman Dumoulin moest verstek laten gaan waardoor de Duitser Simon Geschke werd gebombardeerd tot kopman. Koen stond Geschke tot op de laatste beklimming van de dag, die van de Poggio bij. Hij kwam nog in de eerste groep boven op de Poggio maar in de afdaling was er een kleine valpartij waardoor deze groep in twee stukken brak. In volle finale kon het gat naar de eerste 40 renners niet meer gedicht worden. Koen eindigde als 44e op 36 seconden van de Fransman Arnaud Démare die zich de snelste toonde na 293 kilometer.

Voortijdig uit koers

Koen heeft de slotetappe van Parijs-Nice, met start en finish in Nice over 141 kilometer, niet tot een goed einde gebracht. Koen kreeg weer last van zijn knie en besloot geen risico te nemen met het oog op de komende klassiekers. Ploeggenoot Dumoulin zat in de finale niet bij de voorsten en werd 22e op 1.26' van de Belg Tim Wellens die zegevierde voor de Spanjaard Alberto Contador. Dumoulin zakt van de 5e naar 12e plaats in het klassement wat gewonnen werd door Geraint Thomas voor Contador en de Australiër Richie Porte.

Koninginnerit in Parijs-Nice

Op zaterdag 12 maart stond de Koninginnerit van Nice naar La Madone d'Utelle over 177 kilometer op het programma. Het was voor kopman Dumoulin zaak om in deze etappe goed te voorschijn te komen en wellicht de leiderstrui te pakken. Helaas slaagde hij daar net niet in en kwam hij door een 12e plaats op 31 seconden van de Rus Ilnur Zakarin en de Engelsman Geraint Thomas terecht op een 5e plaats in het algemeen klassement. Thomas werd de nieuwe leider. Koen eindigde als 115e op bijna 36 minuten van Zakarin.

Mont-Ventoux op het programma

In de 5e etappe van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Salon-de-Provence over 198 kilometer zat na 56 kilometer de beklimming van de Mout-Ventoux. Hier viel het peloton uiteen in diverse groepen. Giant-Alpecin wist Tom Dumoulin goed voorin te houden zodat deze na afloop van de etappe nog op een 3e plaats in het algemeen klassement staat. Koen eindigde in een groep op ruim 17 minuten als 138e.

Massasprint in vierde etappe

Daags na de gestaakte etappe was het weer beter en konden de renners weer een volwaardige etappe rijden. De vierde etappe ging van Juliénas naar Romans-sur-Isère over 193.5 kilometer. De etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Nacer Bouhanni. Koen eindigde als 58e. Kopman Dumoulin werd 15e en staat nog steeds 2e in het algemeen klassement waar Matthews met 14 seconden voorsprong op Dumoulin aan de leiding gaat.

Etappe geannuleerd vanwege sneeuwval

De derde etappe op woensdag van Cusset naar Mont Brouilly over 165.5 kilometer werd na ruim 90 kilometer geannuleerd. Naar mate de renners op hoger terrein kwamen veranderde de neerslag van regen naar sneeuw. Op 700 meter hoogte lag er al zo veel sneeuw dat verder rijden onverantwoord was.

Relatief rustige etappe

De etappe op dinsdag in Parijs-Nice ging van Contres naar Commentry over 214km. De Giant-Alpecin renners wisten Tom Dumoulin goed voorin te houden en deze sprintte naar een 15e plaats. Klassementsleider Michael Matthews won na protest tegen de onregelmentaire sprint van de Fransman Bouhanni de etappe. Matthews liep hierdoor wat uit op Dumoulin maar deze liep op zijn beurt wat seconden uit op de rest doordat peloton in stukken lag. Koen kwam als 96e over de streep.

De zorg voor Tom

Met Tom Dumoulin op een 2e plaats in het algemeen klassement van Parijs-Nice is het voor de ploeggenoten van Dumoulin werken geblazen. Attent rijden en zorgen dat hij uit de wind gehouden wordt, van voren zit op de juiste momenten en uit de drukte gehouden wordt om niet betrokken te raken bij valpartijen. Voor dit alles draait Koen zijn hand niet om. Dus werd Dumoulin tijdens de etappe van Condé-sur-Vesgre naar Vendôme over 195km bijgestaan door zijn ploeggenoten en eindigde hij als 16e in een eerste groep van zo'n 80 renners. Koen, die ondanks de regen, sneeuw, wind en vieze grindwegen, tevreden was met zijn werk, eindigde als 69e.

Parijs-Nice is begonnen

Koen neemt van zondag 6 maart tot en met zondag 13 maart deel aan de Franse etappewedstrijd Parijs-Nice. De wedstrijd begon in de nabijheid van Parijs in Conflans-Sainte-Honorine met een proloog over 6.1 kilometer. Koen zijn ploeggenoot Tom Dumoulin behaalde een mooie 2e plaats achter de Australier Michael Matthews op 1 seconde. Koen eindigde als 101e op 36 seconden.