Archief 2017 - deel 2

 
Koen de Kort banner nieuws

In de kopgroep

Tijdens de eerste bergetappe van de tweede Tour de France raakte Koen verzeild in de kopgroep van de dag. Deze kopgroep bestond aanvankelijk uit 12 renners. Diverse beklimmingen werden bedwongen door de kopgroep en ook de eerste tussensprint werd een prooi voor de kopgroep. Sprinter Marcel Kittel was de eerste die afhaakte van de kopgroep op de eerste beklimming na de tussensprint. Voor Koen was het pas op 28 kilometer van het einde van de etappe, die ging van Pau naar Peyragudes over 214.5 kilometer, voorbij. Hij eindigde uiteindelijk als 49e op 14:59 van de Fransman Romain Bardet. De Engelsman Froome raakte zijn leiderstrui kwijt aan de Italiaan Fabio Aru. Contador werd 14e op 2:15 en staat nu 11e in het klassement waar Aru 6 seconden voorsprong heeft op Froome en 25 seconden op Bardet.

Etappe om snel te vergeten

De etappe van Eymet naar Pau over 203.5 kilometer was voor de Koen en zijn ploeg Trek-Segafredo een etappe die ze maar snel moeten vergeten. Naast het feit dat kopman Alberto Contador met zo'n 20 kilometer te gaan tegen de vlakte ging kon John Degenkolb in de finale ook niet mee sprinten voor een ereplaats. Degenkolb was eerder in de etappe ook al een keer onderuit gegaan. Het resulteerde dus in het feit dat Koen met een 27e plaats de beste renner in de rituitslag was. Marcel Kittel won de sprint en behaalde daarmee zijn vijfde zege in deze Tour.

Mooie 2e plaats John Degenkolb, Koen 21e

De etappe na de eerste rustdag ging van Périgueux naar Bergerac over 178 kilometer. Op voorhand stond vast dat dit weer een etappe was voor de sprinters. Het was dan ook de grote favoriet Marcel Kittel die zijn vierde etappezege behaalde maar het grote nieuws voor Trek-Segafredo was de mooie 2e plaats van John Degenkolb. De renner die een kleine week eerder nog zo zwaar ten val kwam sprintte nu naar een keurige 2e plaats achter zijn land- en voormalig ploeggenoot. Het was Koen die vandaag Degenkolb mocht helpen in de sprint en hem naar voren bracht en goed voorin hield. Koen zelf sprintte niet mee maar werd nog wel 21e.

Geselecteerd voor het EK

Op de eerste rustdag van de Tour de France kwam er ook wielernieuws uit Nederland. Bondscoach Thorwald Veneberg maakte de selectie voor het EK wielrennen op de weg in het Deense Herning bekend bekend. Koen maakt, net als vorig jaar, deel uit van de selectie en zal fungeren als wegkapitein.

Met Moreno Hofland (Lotto Soudal) en Wouter Wippert (Cannondale-Drapac) zijn twee afmakers geselecteerd voor de wegrace op zondag 6 augustus. Zij zijn de troeven in de negenkoppige selectie. Veneberg: "Met deze groep aanvallers en een aantal zeer rappe renners kunnen we zeker meedoen voor de prijzen. Het EK valt op een moeilijk moment in het seizoen, zo tussen twee grote ronden en een dag voor de BinckBank Tour. Ik ben blij dat we toch met zo'n sterke selectie af kunnen reizen."

De wegploeg bestaat naast Koen, Hofland en Wippert verder uit Wim Stroetinga, Lars van der Haar, Maurits Lammertink, André Looij, Nick van der Lijke en Steven Lammertink. Lammertink rijdt ook de tijdrit, samen met Jos van Emden.

Helse etappe

De 9e etappe van Nantua naar Chambéry over 181.5 kilometer was een helse etappe. Niet alleen was de etappe zwaar door de diverse beklimmingen waarvan de eerste meteen vanuit de start maar ook door de diverse valpartijen. Ook Koen zijn kopman Alberto Contador ging tweemaal tegen de vlakte. Na een van die valpartijen kon Koen samen met Michael Gogl Contador nog terug na de eerste groep brengen waarna het er voor Koen wel op zat. Helaas had Contador in de slotklim niet de macht om bij de eerste te blijven en eindigde hij uiteindelijk als 20e op 4:19 min. van de Colubiaan Rigoberto Uran die de Fransman Barguil en de Engelsman Froome in een sprint voorbleef. Koen eindigde in een grote groep die reed vanaf plaats 45 als 76e op 27:10 min. Op maandag is de eerste rustdag.

Met een snelle en hectische etappe het Jura gebergte in

De 8e etappe van de Tour de France welke ging van Dole naar Station des Rousses over 187.5 kilometer was een zeer snelle en hectische etappe. Vanuit de start waren er tientallen pogingen om de kopgroep van de dag te vormen. Meer dan 60 kilometer lang werd er gestreden om een kopgroep te krijgen. Na zo'n twee uur koers kwamen er een groep van maar liefst 50 renners aan de leiding. Ook Koen was van de partij. Deze groep van 50 viel uit elkaar en Koen kwam toen in een kopgroep van zo'n 15 renners. Uiteindelijk viel op de beklimmingen die volgende deze groep ook helemaal uit elkaar en wisten maar twee renners uit de greep van de eerste groep met klassementsrijders te blijven. De Fransman Lilian Calmejane zegevierde met 37 seconden voorsprong op Robert Gesink. 50 seconden na Calmejane kwamen de klassementsrenners over de eindstreep. Koen, die nadat hij werd teruggepakt zijn ploeggenoten nog voorzag van drinkbussen, eindigde als 83e op 20:56 min.

Laatste massasprint voor de bergen

Op vrijdag 7 juli was de laatste etappe die kans gaf op een massasprint voor dat de twee bergetappes door het Jura gebergte gaan plaatsvinden. De etappe ging van Troyes naar Nuits-Saint-Georges over 213.5 kilometer. Ook in deze etappe was er weer een kopgroep die het lang volhield maar in de slotfase gegrepen werd door het peloton. Onderweg hielden de Trek-Segafredo renners kopman Contador weer op een veilige positie. In de slotfase sprintte Degenkolb mee om de dagzege. De sprint werd na bestudering van de fotofinish gewonnen door Kittel, hij was de Noor Boasson Hagen te snel af. Degenkolb behaalde een 5e plaats. Koen kwam als 64e over de eindstreep en Contador als 66e.

Massasprint in Troyes

Op donderdag 6 juli werd de langste etappe van de Tour verreden. De etappe ging van Vesoul naar Troyes over 216 kilometer en stond voor aanvang al bij de sprinters aangekruist op hun lijstjes. Onder bijna tropische omstandigheden werd de etappe verreden en de drie vluchters van de dag kregen maar weinig ruimte. In de finale werden ze volgens verwachting ingelopen. Daarvoor had de Trek-Segafredo formatie hun kopman Contador goed afgeschermd. We zagen Koen zelfs met Contador in zijn wiel op de eerste rij van het peloton rijden om eventuele valpartijen zo te ontwijken. Toen de laatste kilometers naderden en Contador veilig was ging de geblesseerde Degenkolb toch een poging wagen om mee te sprinten. Hij werd uiteindelijk 10e. Koen eindigde als 41e en Contador kwam als 46e over de eindstreep. De Duitser Kittel behaalde zijn tweede etappezege.

Eerste bergetappe zit erop

Op woensdag 5 juli werd de eerste bergetappe van de Tour verreden. Deze etappe ging van Vittel naar La Planche des Belles Filles over 160.5 kilometer. De Trek-Segafredo renners stonden in de aanloop naar de slotklim kopman Contador zo lang mogelijk bij. Bauke Mollema was de laatste renner die op 2.5 kilometer voor de streep afhaakte. Contador kon redelijk volgen maar had even geen antwoord op de uitval van Christopher Froome die achter de gevluchte Fabio Aru aan reed. Maar even daarna wist hij met diverse anderen in het wiel toch het gat te dichten voordat aan het laatste steile stuk begonnen werd. Aru won met 16 sec. voorsprong op Martin en 20 sec. op Froome. Contador werd 8e op 26 sec. Koen eindigde als 121e op 11:58 min. John Degenkolb wist ondanks zijn verwondingen de etappe tot een goed einde te brengen en eindigde ruim binnen de tijd als 166e.

Etappe 4 eindigt in chaos

De vierde etappe van de Tour welke ging van Mondorf-les-Bains naar Vittel over 207.5 kilometer eindigde in chaos. De sprinterploegen waren zeer nerveus en op zo'n 800 meter voor het einde deed zich een valpartij voor waarbij al diverse renners uitgeschakeld werden voor een goede klassering waaronder de groene trui drager Kittel. Koen en kopman Contador bleven ongeschonden, dat zelfde kon toen ook nog gezegd worden voor John Degenkolb. Hij zat nog bij de eerste 15 renners die gingen sprinten voor de dagzege. Helaas reed de Slovaak Peter Sagan de Engelsman Mark Cavendish de dranghekken in waardoor deze ten val kwam. Degenkolb kon Cavendish niet meer ontwijken en viel over hem heen. Koen en ploeggenoot Markel Irizar bekommerden zich na deze val om Degenkolb en twee minuten na de winnaar, de Fransman Demare, kwamen zij, Irizar, Koen en Degenkolb als 155e, 156e en 157e over de eindstreep.

Geen tijdverlies voor Contador

De derde etappe van de Tour welke ging van het Belgische Verviers via Luxemburg naar het Franse Longwy over 212.5 kilometer kende een slotklim van ruim anderhalve kilometer met in het eerste gedeelte een stijgingspercentage van 11%. Omdat in zo'n sprint bergop het gehele peloton aan flarden wordt gereden was het zaak dat kopman Alberto Contador voorin zat en geen tijdsverlies zou hebben. De Trek-Segafredo formatie slaagde in deze opzet want Contador zat bij de aanvang van de klim vooraan in het peloton en liep daarna ook geen tijdverlies op. De Slovaak Sagan zegevierde. Koen eindigde als 107e op 1:49 min.

Contador heelhuids naar Luik gebracht

De tweede etappe van Düsseldorf naar Luik over 203.5 kilometer werd in regenachtige omstandigheden verreden. Het peloton hield het tempo hoog en gaf de vier koplopers maar een minuut of drie maximaal. In het peloton was het uitkijken geblazen om niet tegen de vlakte te gaan. In de slotfase was er toch een valpartij met als belangrijkste slachtoffer de Engelsman Froome. Deze kon even later weer aansluiten bij het peloton met alleen wat schaafwonden. Geen enkele Trek-Segafredo renner was bij de valpartij betrokken en in de massasprint die er volgde werd Koen 69e met ploeggenoot Felline en Contador in het wiel. De Duitser Marcel Kittel won de sprint van het peloton voor de Fransman Démare en zijn landgenoot Greipel. "Het was een nerveuze etappe, af en toe wat chaotisch maar we zijn de etappe zonder kleerscheuren doorgekomen", aldus Koen.

De Tour is begonnen, 71e in de tijdrit

Op zaterdag 1 juli begon de Tour de France 2017 met een tijdrit over 14 kilometer in het Duitse Düsseldorf. Op een door de regen spekglad parcours nam Koen weinig risico's en zette met 16:58 min. een 71e tijd op de klok. Dat was even snel als zijn kopman Alberto Contador die daarmee 42 seconden moest toegeven op zijn grote concurrent voor de eindzege, de Engelsman Christopher Froome van Sky. Froome zijn ploeg- en landgenoot Geraint Thomas won de tijdrit met een tijd van 16:04 min.

Presentatie TDF teams in Düsseldorf

In het Duitse Düsseldorf werden op donderdag 29 juni de deelnemende ploegen van de Tour de France 2017 aan het publiek gepresenteerd. De presentatie werd ook live uitgezonden door Eurosport. Tijdens de zeer drukbezochte presentatie maakte Koen nog een selfie samen met kopman Alberto Contador. Tevens kon men kennismaken met de speciale outfit die Trek-Segafredo voor deze Tour heeft.

15e op NK na lekke band

Op zondag 25 juni werd in Montferland het NK voor beroepsrenners verreden. Voor Koen was dit door zijn overgang naar Trek-Segafredo een kampioenschap zonder stal orders. Toen met nog ruim 2 ronden te gaan de laatst overgebleven renners van de oorspronkelijke kopgroep van 20 renners gegrepen werden ging Koen zich ook met het wedstrijdverloop mengen. Hij was uitdrukkelijk te zien tijdens de diverse demarrages in het peloton van renners die weg wilden rijden om de massasprint voor LottoNL-Jumbo sprinter Dylan Groenewegen te vermijden.

Met nog ongeveer een ronde te gaan was Koen ineens weg uit het peloton. Hij bleek een lekke band te hebben. Gelukkig was er Lars van der Haar die zijn wiel afstond aan Koen die na een goede achtervolging weer kon aansluiten bij het peloton. Uiteindelijk eindigde Koen in de sprint als 15e. "Ik was heel goed vandaag en kwam wonder boven wonder nog terug", aldus Koen. "Maar dit kostte wel kracht en toen ik daarna nog een keer op 't Peeske meeging toen was het wel op."

Naar de Tour de France

Koen maakt dit jaar deel uit van de Tour de France selectie van Trek-Segafredo. Naast kopmannen Alberto Contador, Bauke Mollema en sprinter John Degenkolb zal hij de eerste drie weken van juli door Frankrijk rijden in de kleuren van Trek-Segafredo.

De Tourploeg van Trek-Segafredo wordt gecompleteerd door de Portugees André Cardoso, de Italiaan Fabio Felline, de Oostenrijker Michael Gogl, de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Spanjaard Markel Irizar.

94e in afsluitende tijdrit

De Ronde van Zwitserland 2017 werd afgesloten te Schaffhausen met een individuele tijdrit over 28.6 kilometer. De Australiër Rohan Dennis won de tijdrit. Koen werd 94e op 4:02 min. van Dennis. In het eindklassement, dat gewonnen werd door Simon Špilak, eindigde hij als 37e.

Sprinters vechten om de dagzege

De voorlaatste etappe van de Ronde van Zwitserland was de laatste kans voor de sprinters in deze ronde om nog een succes te behalen. Een uitgedund peloton ging aan het einde van de etappe in en rond Schaffhausen na 100 kilometer dan ook sprinten voor de overwinning. Koen had John Degenkolb lang bijgestaan maar reed met nog zo'n 1600 meter te gaan de berm in. Degenkolb zat in het wiel van de Slowaak Sagan maar toen die de gaskraan opende kon geen enkele renner hem volgen. Sagan won de etappe. Degenkolb werd 7e en Koen eindigde als 38e.

Klimmen naar Sölden

De Koninginnerit van de Ronde van Zwitserland 2017 was de etappe op vrijdag van Zernez naar Sölden over 166.3 kilometer met aankomst op de Tiefenbachferner op 2780 meter hoogte. De Tsjech Simon Špilak van Team Katusha-Alpecin deed hier een greep naar de macht en kwam als eerste boven op de slotklim met een minuut voorsprong op de favorieten. Koen eindigde als 52e op 15 minuten.

Op de foto ziet u Koen voorafgaand van de etappe in gesprek met Nathalie Desmarets, hospitality manger bij Trek-Segafredo.

Zware dag voor Trek-Segafredo

De etappe van Locarno naar La Punt over 166.7 kilometer was niet alleen voor Koen een zware etappe maar de gehele Trek-Segafredo formatie verteerde deze etappe met o.a. de beklimming van de San Bernadino pas niet goed. De Columbiaanse klimmer Jarlinson Pantano en de Zwitser Matthias Brändle (beiden ziek) wisten de etappe niet tot een goed einde te brengen. Koen was met zijn 51e plaats op 13:19 min. de beste Trek-Segafredo renner in de uitslag. De Italiaan Domenico Pozzovivo won de etappe en nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Damiano Caruso.

Goede werk niet beloond

Koen en zijn ploeggenoten zagen hun goede werk aan het einde van de etappe van Bex naar Cevio over 222 kilometer helaas niet beloond. Waar de ploeg Degenkolb voorin hield en met Koen als laatste man Degenkolb afleverde voor de sprint daar werden zij verrast door een uitval van de Duitser Arndt en het feit dat Degenkolb ingesloten raakte en vast tegen de vlakte ging door een verkeerde beweging van een Quickstep renner. Degenkolb kwam, waar Sagan de etappe won, niet verder dan een 12e plaats. Koen eindigde als 62e.

Eerst bergetappe goed doorgekomen

Koen is de eerste echte bergetappe van deze Ronde van Zwitserland goed doorgekomen. De etappe van Bern naar Villars-sur-Ollon over 143.2 kilometer kende twee grote beklimmingen. Een met een lange aanloop naar de Col des Mosses met de top op 1445 meter hoogte na 109 kilometer en de slotklim vlakbij vanuit het dal bij UCI hoofdkantoor in Aigle naar de top van de Villars-sur-Ollon. Na de eerste klim zat Koen er nog goed bij en wist hij nog kopwerk te verrichten in aanloop naar de slotklim. Koen eindigde uiteindelijk als 57e op 8'30 van de dagwinnaar, de Amerikaan Larry Warbasse. Warbasse bleef als enige over uit de vluchtgroep van de dag.

Goed teamwork, Degenkolb 3e

De Trek-Segafredo ploeg deed in etappe van Menziken naar Bern over 159.3 kilometer goed werk om John Degenkolb in goede positie voor de sprint te brengen. Hierbij nam Koen het steilste gedeelte van de klim die startte op zo'n 1500 meter van de finish voor zijn rekening. Toen hij van kop af kwam waren er nog 900 meter te gaan en nam Degenkolb wat gas terug en haakte hij aan bij de Australiër Michael Matthews van Team Sunweb waarvan een ploeggenoot de sprint aanging. Degenkolb kon Matthews helaas niet passeren en moest ook de Slovaak Sagan door een vreemde manoeuvre naast zich dulden. Koen, die wederom goede benen had, eindigde als 64e op 43 seconden.

Goed gehandhaafd

Koen heeft zich in de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland goed staande gehouden tijdens de laatste van de in totaal vier beklimmingen in de etappe over 172.7 kilometer met start en finish in Cham. "Met goede benen en ouderwets afzien hebben me over de laatste beklimming gekregen", aldus Koen. "Ik heb hard gewerkt voor John (Degenkolb, AvH) om hen in goede positie voor de sprint te brengen. De victorie zal ooit komen." 59 renners van de gestarte 176 renners bleven bijelkaar. Van hen toonde de Belg Philippe Gilbert zich in de lastige slotfase de snelste waarin een Peter Sagan als 8e eindigde en John Degenkolb als 13e. Koen werd 59e. De rest van het veld lag op vijf minuten achterstand en meer.

89e in proloog Tour de Suisse

Koen neemt van zaterdag 10 t/m zondag 18 juni deel aan de Ronde van Zwitserland oftewel Tour de Suisse. Op zaterdag 10 juni stond er een proloog over 6 kilometer te Cham op het programma. Koen behaalde in deze proloog een 89e plaats op 35 seconden van de Australische winnaar Rohan Dennis die een tijd neerzette van 6:24 min.

Massasprint in Leuggern: Degenkolb 2e

Op donderdag 8 juni werd voorafgaand aan de Ronde van Zwitserland de klassieker 54. Grosser Preis des Kantons Aargau verreden over een afstand van 188.7 kilometer. Deze klassieker eindigde in een massasprint waarin de Trek-Segafredo formatie hun troef John Degenkolb uitspeelde. Degenkolb eindigde als 2e achter de Italiaan Sasha Modolo die in de oplopende sprint zich de snelste toonde. Koen eindigde op lichte achterstand als 69e.

Geen masssprint

Net als in de 4e etappe bleven ook in de slotetappe de vijf koplopers uit de greep van het peloton. Het uitgedunde peloton had aan het einde van de etappe van Mountain High naar Pasadena over 125 kilometer 22 seconden achterstand. De Amerikaan Evan Huffman won de etappe. Peter Sagan won de sprint van het peloton voor Mateo Trentin en John Degenkolb. Koen eindigde als 45e. Het algemeen klassement werd gewonnen door George Bennett van LottoNL-Jumbo. Koen werd 69e.

55e in de tijdrit

De voorlaatste etappe op vrijdag 19 mei was een individuele tijdrit over 24 kilometer rondom Big Bear Lake. In deze tijdrit behaalde Koen een 55e plaats met een achterstand van 1:57 min op de winnaar, de Engelsman Jonathan Dibben. Dibben, die zijn eerste profzege behaalde, was 7 seconden sneller dan de Amerikaan Brent Bookwalter. De Australiër George Bennett van LottoNL-Jumbo pakte met een 4e tijd de leiding in het algemeen klassement.

"Survival days"

Met de term "Survival days" omschreef Koen de etappe van Ontario naar Mt. Baldy over 125.5 kilometer en de komende individuele tijdrit over 24 kilometer op vrijdag rondom Big Bear Lake. In de bergetappe naar Mount Baldy eindigde Koen als 69e op bijna 22 minuten van de Amerikaan Andrew Talansky die klassementsleider Rafal Majka nipt voorbleef. Na de tijdrit op vrijdag volgt op zondag de slotetappe met kans op een etappezege voor John Degenkolb.

Vluchters van de dag blijven uit greep peloton, Degenkolb 7e

Vijf renners die de vluchtgroep van de dag vormden bleven aan het einde van de etappe van Santa Barbara naar Santa Clarita over 159.5 kilometer uit de greep van het peloton. 13 seconden later sprintte John Degenkolb in het peloton achter Peter Sagan, maar voor sprinters Marcel Kittel en Alexander Kristoff naar een 7e plaats. Diverse ploegen hadden flink op kop gereden om de kopgroep terug te halen voor een massasprint alleen lukte dat dus net niet. Koen reed tijdens de wedstrijd in een grote kuil in het wegdek en wist wonderwel zich overeind te houden. Wel moest hij van wiel wisselen. Toen hij terugkeerde in het peloton reed hij lek waardoor hij uiteindelijk als 82e op 3'27" eindigde.

Ondanks maagproblemen toch goed in de finale

In het begin van de derde etappe Pismo Beach naar Morro Bay over 186.5 kilometer had Koen te maken met maagproblemen maar deze werden gedurende de etappe minder. In de finale kon Koen toch de leadout doen alleen had John Degenkolb met iets minder dan 2 kilometer te gaan afgehaakt in het treintje. Dat Koen in een zeer goede positie de laatste bochten doorging en de sprint aan ging tot zo'n 350 meter voor het einde had geen nut meer. Degenkolb zat te ver van achteren om hier van te profiteren, hij werd 15e. De etappe ging naar de Slovaak Sagan die in de laatste oplopende honderden meters een prima sprint eruit perste. Koen kwam als 77e over de streep. Voor de etappe op woensdag rest de vraag of de sprintersploegen het veld ondanks enkele beklimmingen als een geheel naar de streep in Santa Clarity willen brengen.

In de bus

De tweede etappe in de Tour of California, die ging van Modesto van San Jose over 143 kilometer, was een heuse bergetappe met verschillende beklimmingen van 2e en 3e categorie en een heuse beklimming van buiten categorie. Een etappe dus waar voor Koen niets te behalen viel. Samen met o.a. ploeggenoot Degenkolb eindigde hij in een grote groep, de 'bus", op 20 minuten van de dagwinnaar, de Pool Rafal Majka. De Spanjaar Haimar Zubeldia was de best geklasseerde Trek-Segafredo renner in de uitslag.

Tour of California begint met massasprint, Degenkolb 4e

De eerste etappe van de Tour of California met start en finish in Sacramento eindigde na 167.5 kilometer in een massasprint. Koen zijn ploeggenoot John Degenkolb sprintte naar een 4e plaats achter zijn landgenoot Marcel Kittel, de Slovaak Peter Sagan en de Italiaan Elia Viviani. Koen kwam als 40e over de finish.

59e in Eschborn-Frankfurt, Degenkolb 3e

Op maandag 1 mei werd in Duitsland de UCI 1.UWT klassieker Eschborn-Frankfurt 'Rund um den Finanzplatz' verreden over een afstand van 218.7 kilometer. Gedurende de gehele wedstrijd kwam de regen naar beneden. 67 renners wisten de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Zo'n kleine 40 renners sprintten in de straten van Frankfurt naar de overwinning. Het was de Noor Alexander Kristoff die zijn Duitse ploeggenoot Rick Zabel voorbleef. John Degenkolb eindigde voor zijn thuispubliek als 3e. Koen werd in een groep op bijna 4 minuten 59e.

29e in Parijs-Roubaix, 3x top 10 voor Trek-Segafredo

De renners van Trek-Segafredo hebben op zondag 9 april Parijs-Roubaix over 257 kilometer mede kleur gegeven. Ze zaten met diverse renners goed voorin en toen het veld uiteen geslagen werd zat de Belg Jasper Stuyven mee in de kopgroep. In de achtervolgende groep zat kopman Degenkolb met in het gezelschap Edward Theuns en lange tijd ook Koen. Net als de latere winnaar Van Avermaet geraakte Koen met nog zo'n 90 kilometer te gaan even op achterstand door een lekke band maar beide renners konden in het gezelschap van zo'n 10 anderen nog de aansluiting maken na het bekende bos van Wallers. Met nog zo'n 40 kilometer te gaan kon Koen nog het tempo van de groep op voeren om Degenkolb voorin de uitgedunde groep de kasseien van Mons-en-Pévèle op te laten draaien. Uit deze groep ontstond daarna de definitieve kopgroep waar ook Jasper Stuyven deel van uitmaakte. Van Avermaet won op de baan de sprint terwijl Stuyven 4e werd. Op 12 seconden sprintte Theuns naar een 8e en Degenkolb naar een 10e plaats. Koen eindigde in een groepje op 2 minuten als 29e.

Parcours Parijs-Roubaix verkend

Op donderdag 6 april verkende Koen samen met zijn ploeggenoten het parcours van de klassieker Parijs-Roubaix welke voor zondag 9 april op het programma staat. Bijgaande foto met daarop Koen, John Degenkolb en Mads Pedersen werd genomen op de kasseienstrook bij Mons-en-Pévèle.

75e in Vlaanderen, Degenkolb 7e

Koen nam op zondag 2 april deel aan de 101e Ronde van Vlaanderen. Dit monument over 259 kilometer werd dit jaar gewonnen door de Belg Philippe Gilbert die een lange solo van 55 kilometer bekroond zag worden. Koen reed in dienst van kopman John Degenkolb (7e) naar een 75e plaats op 8.02 min. van Gilbert.

Voor de Patersberg reed Koen zich helemaal leeg in dienst van John Degenkolb zodat deze vooraan aansluiting kon vinden. Daarna kon Koen alleen de Patersberg op en richting de finish rijden in het gezelschap van een tweetal andere renners.

Photo: @bettiniphoto

45e in Gent-Wevelgem, Degenkolb 5e

In een zonovergoten Vlaanderen werd op zondag 26 maart de WorldTour klassieker Gent-Wevelgem over een afstand van 249 kilometer verreden. Koen bleef samen met enkele ploeggenoten goed voorin het peloton op de momenten waar het er omging. Toen Sagan met Van Avermaet op de Kemmelberg ging kon Degenkolb aanpikken. Nadat er nog 3 renners aansloten was er een kopgroep van 6 die later uitgroeide tot een groep van 14 renners. Deze kopgroep had een voorsprong van zo'n 20 seconden op een groep van 40 renners met daarbij o.a. Koen. Het waren de Lotto-Soudal renners die hier het kopwerk moesten verrichten omdat die de slag gemist hadden. Uit de kopgroep van 14 reden uiteindelijk 5 renners weg. Helaas zat Degenkolb daar niet bij en werd hij met de anderen opgeslokt door de achtervolgende groep waar inmiddels zijn ploeggenoten ook op kop reden. Doordat Niki Terpstra geen kopwerk meer wilde verrichten liet Peter Sagan een gat in de kopgroep vallen waardoor de Belg Jens de Keukeleire en Greg van Avermaet aan de leiding kwamen. Van Avermaet won voor De Keukeleire terwijl Sagan Terpstra versloeg voor plaats 3 met in hun kielzog de sprintende groep waarvan Degenkolb de snelste was en 5e werd. Koen eindigde als 45e.

Photo: @kramon_velophoto

35e in E3 Harelbeke

Koen nam op vrijdag 24 maart deel aan de WorldTour klassieker E3 Harelbeke in België welke ging over een afstand van 206.1 kilometer. Koen draaide in de aanloop naar het eerste belangrijke punt in de wedstrijd, de Kortekeer, vooraan in het peloton mee. Koen reed zich helemaal leeg voor de ploeg en explodeerde daarna. Langzamerhand wist hij zich in het vervolg van de wedstrijd weer naar voren te rijden maar hij kwam niet verder dan de tweede grote groep die reed vanaf plaats 24. Koen eindigde uiteindelijk als 34e op 2.12 min. Ploeggenoten Felline en Degenkolb zaten in de eerste groep die reed vanaf plaats 6. Zij werden respectievelijk 11e en 13e op 52 seconden van de 3 koplopers. De Belg Greg van Avermaet was zijn medevluchters Philippe Gilbert en Oliver Naesen te snel af.

Goede Milaan - San Remo

Koen kan terugkijken op een goede Milaan - San Remo. Hij heeft de gehele race in dienst kunnen rijden van kopman Degenkolb tot aan de voet van de scherprechter van deze 291 kilometer lange WorldTour klassieker, de Poggio. In aanloop van deze berg zat Koen zelfs nog op kop van het peloton om te zorgen dat Degenkolb voorin het veld de beklimming kon beginnen. Een kilometer voor de top ging de Peter Sagan er van door. Degenkolb aarzelde en kon niet meer aanpikken. Dat konden de Fransman Alaphilippe en de Pool Kwiatkowski nog net wel. Met zijn drieën bleven ze weg waarna Kwiatkowski Sagan aftroefde in de sprint. Bij de achtervolgers sprintte Degenkolb naar een 7e plaats. Koen eindigde op 72e op 3.52 min.

Milaan - San Remo komt eraan

De afgelopen dagen hebben Koen en zijn ploeggenoten het parcours verkend van de WorldTour klassieker Milaan - San Remo. Twee jaar geleden wist John Degenkolb deze klassieker op zijn naam te schrijven en ook dit jaar behoort hij tot de favorieten. Topfavoriet is de Slovaak Sagan. De wereldkampioen is de man in vorm. Degenkolb is er met de hulp van Koen en de andere renners van Trek-Segafredo op gebrand om dit jaar weer tot een goed resultaat te komen. Koen maakte na een uitgebreide verkenning op donderdag bovenaan de Poggio nog even een selfie.