Archief 2018 - deel 2

 
Koen de Kort banner nieuws

Daags na de Tour

Koen nam op maandag 30 juli deel aan het criterium Daags na de Tour in Boxmeer. Het was uiteindelijk Bram Tankink die zegevierde. De renner van Lotto-Jumbo die bezig is aan zijn laatste wedstrijd was de sterkste van een kopgroep van drie renners. Hij troefde Tom Dumoulin en Koen zijn ploeggenoot Bauke Mollema in de sprint af. Koen eindigde als 21ste.

2de plaats voor John Degenkolb op Champs-Élysées

Op zondag 29 juli vond de laatste etappe van de Tour de France 2018 plaats. De etappe ging van Houilles naar zoals gebruikelijk de Champs-Élysées in Parijs. De etappe ging over een afstand van 118 kilometer. In de laatste ronde deed de Trek-Segfredo formatie er alles aan om de Belg Lampaert te achterhalen. Jasper Stuyven draaide de finishstraat op met John Degenkolb in zijn wiel. Stuyven ging de sprint aan waarna Degenkolb op kop kwam. Helaas kwam de Noor Alexander Kristoff uit zijn wiel hem nog voorbij waardoor de Duitser naar een 2de plaats verwezen werd. Koen eindigde als 97ste op 30 seconde. Geraint Thomas won de Tour de France voor Tom Dumoulin en Christopher Froome. Koen beëindigde zijn zevende Tour de France op een 78ste plaats.

55ste in de tijdrit

Op zaterdag 29 juli werd in de Tour de individuele tijdrit verreden van Saint-Pée-sur-Nivelle naar Espelette over 31 kilometer. Het parcours ging over een glooiend landschap en werd gewonnen door Tom Dumoulin. De oud ploeggenoot van Koen had 1 seconde voorsprong op de Engelsman Froome. Koen eindigde als 55ste 3.37 minuten van Dumoulin.

Laatste bergetappe zit erop

Op vrijdag 27 juli werd de laatste bergetappe van de Tour de France 2018 verreden. De etappe ging van Lourdes naar Laruns over 200.5 kilometer. Koen eindigde als 52ste op 31.55 min. van de Sloveen Primoz Roglic die de etappe won met 19 seconden voorsprong op zijn naaste belagers. Roglic nam de derde plaats in het algemeen klassement achter Geraint Thomas en Tom Dumoulin over van Christopher Froome.

Op zaterdag volgt er een individuele tijdrit over 31 kilometer en op zondag is er de slotetappe naar Parijs.

Massasprint in Pau

Alvorens de renners op vrijdag 27 juli de laatste bergrit te voorgeschoteld krijgen was er op donderdag nog een vlakke rit van Trie-sur-Baïse naar Pau over 171 kilometer. 5 renners sprongen na de start weg maar deze 5 renners kregen nooit een grote voorsprong van het peloton. Jasper Stuyen en Michael Gogl probeerden na een tussensprint samen met een andere renner nog de oversteek te maken naar de kopgroep maar slaagden daar niet in. Met minder dan 10 kilometer te gaan werd de kopgroep gegrepen. De Trek-Segafredo renners probeerden John Degenkolb in een zo goed mogelijk positie voor sprint te manoeuvreren. Het mocht helaas niet baten. De Fransman Demare won de etappe voor zijn landgenoot Laporte en de Noren Kristoff en Boasson Hagen. Degenkolb werd 7de en Koen eindigde als 24ste.

Foto: Koen en John Degenkolb @bettiniphoto

De meest besproken etappe zit erop

De etappe van Bagnères-de-Luchon naar Saint-Lary-Soulan over maar 65 kilometer zou de spraakmakende etappe van deze Tour moeten worden. Allereerst vanwege de Formule 1 start en daarna vanwege het feit dat er direct vanuit de start geklommen moest worden met daarna nog twee beklimmingen. De nieuwe startopzet werd een fiasco. Geen enkele van de klassementsrenners vertrok meteen als een speer. Dit resulteerde in hetzelfde als de twee dagen ervoor. Een grote kopgroep met alleen het verschil dat er geen ruime voorsprong was aan de voet van de eerste beklimming. Uit deze kopgroep reden dan weer enkele renners weg. Koen zijn ploeggenoot Bauke Mollema probeerde het nog wal maar op de tweede van de derde klim van de dag was het voor hem ook over. Koen kon de eerste klim nog lang mee en finishte uiteindelijk in een groep samen met John Degenkolb op 25.48 min. van de Colombiaan Nairo Quintana die de etappe won voor Daniel Martin en klassementsleider Geraint Thomas.

Foto: Koen en Lawson Craddock @bettiniphoto

In de kopgroep, Mollema uiteindelijk 4de

In het begin van de etappe van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon over 218 kilometer kreeg het peloton te maken met actievoerende boeren en de politie die daar tegen optrad. Dit deed de politie met pepperspray. Probleem was dat een wolk van pepperspray bleef hangen op het parcours waardoor diverse renners last kregen van hun ogen. De wedstrijd werd daarop zo'n 15 minuten stil gelegd zodat de coureurs geholpen konden worden. Iedereen kon zijn weg vervolgen en na 100 kilometer ontstond er een kopgroep van 47 renners. Voor Trek-Segafredo zaten Koen, Julien Bernard, Bauke Mollema en Jasper Stuyven bij deze kopgroep. Koen en Stuyven deden veel kopwerk zodat de groep een voorsprong van zo'n 6 minuten pakten voordat de diverse beklimmingen begonnen. Mollema reed goed mee voorin en kwam op de slotklim net te kort om Julian Alaphilippe te achterhalen die als tweede de laatste col passeerde. Adam Yates kwam daar als eerste boven maar hij viel in de afdaling en werd voorbij gestoken door Alaphilippe en bijgehaald door Mollema, Gorka Izagirre en Domenico Pozzovivo. Koen eindigde als 67ste in een groep met Stuyven op 19.05 min. van Alaphilippe.

Mollema grijpt net naast de etappewinst

Was het een dag eerder Jasper Stuyven die dicht bij een overwinning was, op zondag 22 juli was het Bauke Mollema die hetzelfde gebeurde. Mollema maakte in de etappe van Millau naar Carcassonne over 181 kilometer deel uit van een kopgroep van 29 renners. Bij deze 29 ook zijn ploeggenoten Toms Skujiņš en Julien Bernard. Na diverse ontsnappingen en schermutselingen ontstond er een kopgroep van 8 renners met daarbij Mollema en Skujiņš namens Trek en twee renners van Astana, waaronder de Deen Magnus Cort, twee renners van Bahrain, waaronder Ion Izagirra en de eenlingen Rafal Majka en Lilian Calmejane. Uiteindelijk kwamen Cort, Izagirre en Mollema voorop. Cort was in de straten van Carcassonne de snelste voor Izagirre en Mollema. Bij de achtervolgers eindigde Skujiņš als 5de op 34 seconden. Bernard werd 10de op 2.31 min. Koen eindigde als 90ste op 17.55 min.

Jasper Stuyven grijpt net naast de dagwinst

In het begin van de etappe van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Mende over 188 kilometer werd het gehele veld op een lint getrokken. Nadat de schermutselingen voorbij waren, was er een groep vooruit van 32 renners met daarbij geen één klassementsrenner. Deze groep kreeg dan ook de zege van het peloton. In deze groep namens Trek-Segafredo o.a. Jasper Stuyven. Stuyven demarreerde met nog zo'n 40 km te gaan. Het leek erop dat de Belg het ging halen. Maar op de laatste klim van de dag werd hij toch nog ingehaald en voorbij gestoken door de Spanjaard Omar Fraile. De Fransman Julian Alaphilippe achterhaalde Stuyven ook en samen reden ze achter Fraile aan. Fraile hield stand en Alaphilippe versloeg Stuyven in de sprint voor plaats 2. Koen eindigde als 93ste op 23.15 min.

Treintje rijden

Na drie dagen door de Alpen volgde er op vrijdag 20 juli de etappe van Bourg d'Oisans naar Valence over 169.5 kilometer. Een etappe waar de overgebleven sprinters weer een kans kregen voor de dagzege. Omdat de positie van Bauke Mollema in het algemeen klassement niet meer van belang is voor Trek-Segafredo kon men een paar renners meer gebruiken voor de sprint van John Degenkolb. Zo werd er dus weer een echt treintje gevormd. Een treintje dat we ook zagen in de slotkilometers van de etappe. Ook Koen was hier vol in beeld. Het werd dus een massasprint die bijna verstoord werd door Belg Philippe Gilbert die op een kilometer voor de streep demarreerde maar met zo'n 250 meter te gaan door Ramon Sinkeldam van FDJ gegrepen werd. Uiteindelijk won Peter Sagan voor Alexander Kristoff, Arnaud Démare en John Degenkolb. Koen werd 71ste op 52 seconden.

Drieluik in de Alpen zit erop

De drieluik in de Alpen zit erop. Op donderdag 9 juli werd de drieluik afgesloten met de etappe Bourg-Saint-Maurice Les Arcs naar Alpe d'Huez over 175.5 kilometer. Kopman Bauke Mollema zat in het begin van de wedstrijd even mee van voren maar daar bleef het ook bij. Het was daarna voor alle renners van Trek-Segafredo zaak om veilig en binnen de tijd de eindstreep boven op Alpe d'Huez te halen. En dat lukte ook waar sprinters als Dylan Groenewegen, Andre Greipel en Fernando Gaviria de strijd moesten staken daar haalde John Degenkolb de finish bijvoorbeeld wel. Koen eindigde in een groepje op 27.52 min. als 63ste.

Op vrijdag is er de bijna vlakke etappe Bourg d'Oisans naar Valence over 169.5 kilometer waar de vrijbuiters weer een kans krijgen aangezien er nog maar weinig sprinters in koers zijn en er dus niet veel gecontroleerd gaat worden.

Tweede bergetappe te veel voor Mollema

De tweede bergetappe in de Tour ging op woensdag 18 juli van Albertville naar La Rosière Espace San Bernardo over 108.5 kilometer. Het was ondanks de relatief korte afstand een zware bergetappe met de bergen van de buitencategorie en twee van de eerste waarvan de laatste naar de finish toe was. Voor kopman Bauke Mollema was het te veel. Geplaagd door de naweeën van de valpartij naar Roubaix kon hij niet meer bijblijven en verloor hij ruim 11 minuten waardoor zijn klassement naar de vaantjes is. Koen eindigde als 78e op 22.23 min. van de Brit Geraint Thomas die Tom Dumoulin en Sky-ploeggenoot Christopher Froome voorbleef.

Eerste bergetappe zit erop

Op dinsdag 17 juli werd de eerste bergetappe van de Tour de France van 2018 verreden. De etappe ging van Annecy naar Le Grand-Bornand over 158.5 kilometer. Koen eindigde in een groep, samen met ploeggenoot Jasper Stuyven (zie foto @photonews) op 18.52 als 70ste. Kopman Bauke Mollema, gehinderd door problemen met de rug, moest op de laatste klim de groep met favorieten laten gaan en verloor 51 seconden op zijn concurrenten. Op de vraag hoe de benen waren na negen dagen vlakke etappe antwoordde Koen dat het goed ging.

Voor woensdag staat er de etappe van Albertville naar La Rosière Espace San Bernardo over 108.5 kilometer op het programma met twee beklimmingen van buiten categorie, een van tweede categorie en de slotklim naar La Rosière welke van de eerste categorie is.

Eerste rustdag

Op maandag 16 juli hadden de renners in de Tour de France hun eerste rustdag. Koen en zijn ploeggenoten John Degenkolb, Jasper Stuyven, Toms Skujiņš, Michael Gogl en ploegleider Steven de Jongh maakten tijdens de rustdag een relatief rustig rit op de fiets in de omgeving met o.a. de beklimming van Col du Chat.

In de middag volgde er om 14.30 uur een ontmoeting met de aanwezige pers.

John Degenkolb wint 9de etappe Tour de France

Mooier kon het decor niet zijn voor de lang gekoesterde grote overwinning voor John Degenkolb. De Duitser, die twee en een half jaar geleden bijna zijn vinger verloor en einde carrière was en daarnaast afgelopen winter een goede vriend verloor, boekte in de etappe over de diverse kasseienstroken naar Roubaix een schitterende overwinning. In de sprint van een kopgroep van drie toonde hij zich sneller dan zijn medevluchters Greg van Avermaet en Yves Lampaert. Deze kopgroep was op zo'n 15 kilometer van het einde van de wedstrijd ontstaan in een etappe die vol was van spektakel door diverse demarrages en valpartijen. Bij één van deze valpartijen op een van de eerste kasseienstroken was ook kopman Bauke Mollema betrokken. Koen, die als taak had om Mollema te beschermen, stond hier al zijn fiets af aan Mollema. Voor Koen was het toen gedaan, voordat hij een andere fiets kreeg, was de achterstand te groot op de eersten. Hij eindigde uiteindelijk als 87ste op 5.47 min. van Degenkolb. Jasper Stuyven, die naast Degenkolb ook een vrije rol had, werd in een sprint van een groepje van vier om plaats vier 6de. Bauke Mollema kwam in de eerste groep als 21ste over de eindstreep waarmee de missie van Trek-Segafredo perfect geslaagd was. @bettiniphoto

Ontspanning vooraf aan de etappe naar Roubaix

Voordat Koen en zijn ploeggenoten op weg gingen voor de kasseienetappe naar Roubaix was er toch nog even wat tijd voor ontspanning. Zo zijn de ouders van Koen aanwezig bij de start in Arras en konden zij nog een praatje maken met hun zoon. Ook konden zij even vastleggen hoe de voormalig ploegleider van Koen, Frans Maassen van LottoNL-Jumbo, even een bezoekje bracht aan Koen. De etappe op zondag gaat van Arras Citadelle naar Roubaix over 156.5 kilometer met bijna 22 kilometer aan kasseistroken uit de beruchte Hel van het Noorden, Parijs-Roubaix. De Trek-formatie zal deze etappe afleggen op speciaal geprepareerde Trek Madones om de rit toch zo comfortabel mogelijk te maken.

Val ontlopen, Degenkolb 3de en klaar voor Roubaix

Koen ontsnapte in de finale van de 8ste etappe welke ging van Dreux naar Amiens Métropole over 181 kilometer nipt aan een massale valpartij. Kopman Bauke Mollema werd wat opgehouden maar hij werd snel door Koen en enkele ploeggenoten teruggebracht. Dat alles gold helaas niet voor bolletjestrui drager Skujiņš die was betrokken bij de valpartij en kwam op achterstand binnen. Maar gelukkig voor hem viel de lichamelijke schade mee en behield hij zijn trui. Voorin het pak sprintte John Degenkolb naar een 5e plaats en dat werd later zelfs een 3de plaats omdat zijn landgenoot Andre Greipel en de Colombiaanse tweevoudig etappewinnaar Fernando Gaviria beiden gediskwalificeerd werden. Koen kwam als 45ste over de eindstreep. "De etappe zit er nu op en we kijken nu uit naar de etappe van morgen naar Roubaix", aldus Koen. "We zijn er klaar voor." @bettiniphoto

De langste etappe, tevens de saaiste

De langste etappe in de Tour 2018 was tevens de saaiste etappe. De etappe ging van Fougères naar Chartres over 231 kilometer. Nadat enkele renners het geprobeerd hadden was het vanaf zo'n 30 kilometer een compact peloton dat naar de eindstreep in Chartres reed. Dylan Groenewegen van Team LottoNL-Jumbo won de etappe voor Gaviria en Sagan. John Degenkolb, die door Koen op een mooie plaats voorin was afgezet, eindigde als 6de. Koen kwam als 75ste over de eindstreep. Tom Skujiņš behoudt de bolletjestrui. @bettiniphoto

Mollema houdt stand, Skujiņš behoudt bolletjestrui

De etappe van Brest naar Mûr de Bretagne Guerlédan over 181 kilometer op donderdag 12 juli was een pittige etappe. Rekening houdend met de wind gooiden enkele ploegen met nog zo'n 100 kilometer te gaan het peloton in achtervolging op de 5 koplopers helemaal op de kant waardoor het in drie stukken brak. Bolletjestrui drager Skujiņš werd daar even de dupe van maar zijn groep kon al vrij snel weer aansluiten bij de eerste groep. De derde groep had wat langer nodig maar in aanloop naar de eerste beklimming van Mûr de Bretagne zat alles bijeen. Skujiņš slaagde er zelfs in daar als eerste boven te komen en 2 punten te pakken waardoor de ploeggenoot van Koen ook morgen in de bolletjestrui rijdt. Daarna was het voor de ploeg zaak om Mollema goed voorin te houden voor de slotklim. Mollema deed het prima en behaalde een keurige 7de plaats en won daarmee 5 seconden of meer op diverse klassementsrenners. Koen eindigde als 127ste op 10.13 min. van de Ier Daniel Martin die de etappe won. @bettiniphoto

Toms Skujiņš veroverd de bolletjestrui

Koen zijn ploeggenoot Toms Skujiņš heeft op 11 juli in de etappe van Lorient naar Quimper over 204.5 kilometer de bolletjestrui veroverd. De Letlander maakte deel uit van een kopgroep van 7 renners die tijdens de diverse beklimmingen van 3de en 4de categorie uiteen viel. Skujiņš werd als een van de laatste renners ingelopen door het jagende peloton onder aanvoering van Sky. Uiteindelijk was het de Slovaak Sagan die de sprint won van de flink uitgedunde groep voor de Italiaan Colbrelli en de Belg Gilbert. Koen eindigde als 105de op 3.07 min. Bauke Mollema kwam in de eerste groep over de eindstreep in het spoor van alle klassementsrenners. @bettiniphoto

Sprint aantrekken voor John

Het was nog spannend in de slotfase van vierde etappe La Baule › Sarzeau over 195 km of de 4 man sterke kopgroep van de dag nog wel ingehaald zou worden maar de rekenmeesters van Quickstep en het Belgische Lotto kregen gelijk. Onder aanvoering van deze ploegen werden de koplopers met nog iets meer dan een kilometer te gaan gegrepen. Koen bracht in de finale John Degenkolb naar voren. Daarna ging Koen al vrij vroeg de sprint aan waarna nog enkele andere renners deze rol van hem overnamen. De Duitse sprinter André Greipel ging op de zege af maar de Colombiaan Fernando Gaviria en Slovaak Peter Sagan vlogen hem nog voorbij. Degenkolb had geen goed eindschot en werd 8ste. Koen kwam in de staart van het peloton als 86ste over de eindstreep. Kopman Mollema zat ook veilig in het peloton. @bettiniphoto

14de plaats in ploegentijdrit

Op maandag 9 juli stond de derde etappe van de Tour op het programma. Het betrof een ploegentijdrit over 35.5 kilometer met start en finish in Cholet. De Trek-Segafredo formatie ging in tegenstelling tot de meeste andere ploegen na het uitvallen van Grmay maar met 7 renners van de start. Deze 7 wisten een 14de tijd te realiseren op 1.16 min. van de BMC formatie van Richie Porte. De Sky formatie van Christopher Froome werd 2de op 4 seconden. Doordat Froome en Porte in de eerste etappe ruim 50 seconden achterstand hadden opgelopen staat Trek kopman Bauke Mollema nu 30ste op 25 seconden van Porte en 21 seconden van Froome. "We hoopten op een iets betere tijd maar we misten één man. Het is niet heel erg dat we nu nog wat extra toegeven", aldus Koen. "Zelf had ik geen superdag maar ik kon meedraaien en kon bijblijven tot aan het einde."

Zieke Grmay naar huis

In de tweede etappe van de Tour 2018 kwam de eerste uitvaller helaas op naam van een ploeggenoot van Koen. De Ethiopiër Tsgabu Grmay moest van vanwege buikklachten in de etappe van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon over 182.5 kilometer de strijd staken. In de finale van de etappe loodse Koen Jasper Stuyven en John Degenkolb goed naar voren. Op zo'n 1300 meter voor de streep was er een valpartij in een bocht waardoor Koen en Stuyven opgehouden werden. Gelukkig ondervond Degenkolb geen gevolgen van de valpartij. Dertien man kwamen voorop te liggen. In plaats van Stuyven moest Degenkolb nu gaan sprinten. Hij leek een mooie klassering te behalen maar hij werd gehinderd door Sagan op zo'n 200 meter voor de streep en viel stil. Sagan sprintte naar de overwinning voor de Italiaan Colbrelli en de Fransman Démare. Degenkolb eindigde als 9de. Koen eindigde als 20ste. @bettiniphoto

Eerste etappe Tour 2018 zit erop

De finale van de eerste etappe in de Tour de France 2018 was een hectische. Allemaal frisse renners die enerzijds voor hun sprinters, anderzijds voor hun kopman voorin willen zitten. Dit ging dus in de etappe van Noirmoutier-en-l'Île naar Fontenay-le-Comte over 201 kilometer niet voor iedereen goed (Froome, Quintana en nog wat renners kenden pech) maar de ploeg van Koen bleef gespaard van ellende. Kopman Bauke Mollema finishte veilig in de eerste groep en John Degenkolb kon nog mee sprinten om de ereplaatsen, hij werd 8ste. Koen kwam na gedane arbeid als 90ste over de streep. Hij werd op dat moment in gehaald door het groepje van de winnaar 2017, Christoper Froome, die gevallen was. "Het ging wel goed", aldus Koen vanuit Frankrijk. "Niemand gevallen, Bauke in de eerste groep en sprint voorbereiding voor John ging nog redelijk goed in alle hectiek. Die kan nog beter maar je hoort mij niet klagen."

De ploegen zijn gepresenteerd, de Tour 2018 begint morgen

Op donderdagavond 5 juli vond in Frankrijk de presentatie plaats van de deelnemende ploegen aan de 105de Tour de France in de geschiedenis. Zoals vorig jaar zal de Trek-Segafredo formatie weer van start gaan in witte shirts in plaats van de traditionele rode shirts. Op zaterdag 7 juli staat de eerste etappe op het programma welke gaat van Noirmoutier-en-l'Île naar Fontenay-le-Comte over 189 kilometer. Een etappe voor de sprinters.

Moedige poging strandt op 300 meter van de finish

Op zondag 1 juli werd in Hoogerheide het NK op de weg voor profs verreden. In de slotfase van dit kampioenschap over 221.6 kilometer reden er 4 renners aan de leiding, Dennis van Winden (Israel Cycling Academy), Mathieu van der Poel (Corendon-Circis), Jan-Willem van Schip (Roompot) en Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo). Achter de 4 koplopers reed een groep van zo'n 35 renners met daarbij Koen. In deze groep reed Niki Terpstra op kop namens zijn Quickstep ploeggenoot Fabio Jakobsen. Met nog zo'n kleine 10 kilometer te gaan demarreerde Van Poppel bij zijn drie medevluchters weg. Vanuit de achtervolgende groep was het Koen die als eerste de oversteek maakte naar de drie achtervolgers. Dit deden nog een paar renners meer en het leek erop dat zijn weg konden blijven maar Terpstra kwam met diverse renners in het wiel aansluiten. Even later werd Van Poppel gegrepen. Op dat moment bleek dat de sprinters Groenewegen (LottoNL-Jumbo) en Jakobsen gelost waren. Met nog 1.5 kilometer te gaan waagde Koen zijn kans. Hij sprong weg en ging solo op de eindstreep af. In eerste instantie liet men hem gaan maar onder aanvoering van tijdritkampioen Van Baarle (Sky) kwam de achtervolging op gang. Koen stierf in de het laatste gedeelte voor de laatste bocht richting Brabantse Wal duizend doden en met nog zo'n 300 meter te gaan werd hij gegrepen door het sprintende groepje waarvan Mathieu van der Poel zich de snelste toonde voor Danny van Poppel en Ramon Sinkeldam. Koen eindigde nog als 20ste.

Naar de Tour de France

Op vrijdag 29 juni heeft de Trek-Segafredo formatie bekend gemaakt dat Koen geselecteerd is voor de Tour de France. Het wordt voor Koen zijn 7de deelname aan de Tour. Kopman van de Trek-Segafredo formatie is Koen zijn landgenoot Bauke Mollema. In de sprintetappes rekent men op de Duitser John Degenkolb. Het team bestaat verder uit de Ethiopiër Tsgabu Grmay, de Belg Jasper Stuyven, de Oostenrijker Michael Gogl en Tour-debutanten Tomas Skujins (Letland) en Julien Bernard (Frankrijk).

Geselecteerd voor het EK

Bondscoach Thorwald Veneberg heeft Koen geselecteerd voor de wegwedstrijd van het EK op 12 augustus in Glasgow. Naast Koen zijn ook Moreno Hofland, Sebastian Langeveld, Oscar Riesebeek, Pieter Weening en Maurits Lammertink geselecteerd. Op een later moment worden nog twee man aan de groep toegevoegd. "We reizen af met een selectie die de wedstrijd hard kan maken",aldus een tevreden Veneberg."Er zijn renners die goed kunnen aanvallen en kansrijk zijn wanneer er een groep wegblijft.En wordt het een sprint,dan doet Hofland,vorig jaar derde,voor het podium mee." Op woensdag 8 augustus is Jos van Emden in Glasgow de Nederlandse deelnemer aan de individuele tijdrit over 45 km.

Op trainingskamp in Zwitserland

Na de Ronde van Zwitserland zijn Koen en zijn ploeggenoot en beoogd kopman voor de Tour de France, Bauke Mollema, naar het Zwitserse Pontresina in de buurt van Sankt Moritz gegaan om daar in de Alpen de komende tijd te trainen in voorbereiding op de Tour de France. Vanuit Pontresina hebben zij de mogelijkheid om diverse bergen te beklimmen in Zwitserland maar ook in het nabijgelegen Italië. Op woensdag 20 juni beklommen zij vanuit Silvaplana de Julierpass met een hoogte van 2284 meter. Vanaf zondag en maandag zullen zijn gezelschap krijgen van ploeggenoten Peter Stetina en Jasper Stuyven.

94ste in slottijdrit

Op zondag 17 juni werd de Tour de Suisse 2018 afgesloten met een individuele tijdrit over 34 kilometer te Bellinzona. Koen behaalde in deze tijdrit een 94ste plaats op 3.55 min. van de Zwitser Stefan Küng die zegevierde. Kopman Bauke Mollema werd 34ste en verspeelde zijn top 10 positie en werd 12de in het eindklassement. Koen eindigde als 95ste in het eindklassement.

Rijden voor John Degenkolb

Het was weer een tijd geleden maar tijdens de voorlaatste etappe van de Tour de Suisse kon Koen weer eens in dienst rijden voor zijn vriend John Degenkolb. De kans was zeer groot dat de etappe over 123 kilometer met start en finish in Bellinzona zou eindigen in een massasprint. De ploeg slaagde erin om Degenkolb voorin te houden en hem af te zetten voor de sprint. Alleen was de Duitser niet meer bij machte om uit het wiel van Jasper Stuijven te komen. Stuijven werd 5de en Degenkolb 6de. De Franse sprinter Démare werd prima afgezet door zijn ploeg Groupama-FDJ en zegevierde voor Fernando Gaviria, Alexander Kristoff en Peter Sagan. Koen eindigde als 83ste.

Dagje klimmen

De zevende etappe in de Tour de Suisse was een bergetappe die ging van Eschenbach/Atzmännig naar Arosa over 170 kilometer. Nadat de slotklim begonnen was reed Koen samen met John Degenkolb in een bescheiden groep van zo'n man of 30 naar de eindstreep. Koen eindigde als 72ste op 25.52 min. van de dagwinnaar, de Colombiaan Nairo Quintana. Quintana probeerde Richie Porte uit de leiderstrui te rijden op de slotklim maar slaagde daar niet in, hij kwam 17 seconden te kort op Porte. Bauke Mollema eindigde als 14de.

Gogl grijpt naast de dagzege

De Trek-Segafredo formatie had Michael Gogl in de beslissende kopgroep van zes renners tijdens de 6de etappe welke ging van Fiesch naar Gommiswald over 186 kilometer. Alleen de venijnige slotklim op het einde van de etappe in Gommiswald was voor Gogl iets te veel van het goede. De Deen Søren Kragh Andersen toonde zich de sterkste en reed uit de kopgroep weg en kwam solo over de eindstreep. Koen had in aanloop naar de klim kopman Mollema goed mee voorin gehouden. Klassementsleider Richie Porte ging ten aanval op de slotklim en nam een tiental seconden voorsprong op zijn naaste concurrenten en haalde ook nog net Gogl in die 7de werd. Koen eindigde als 74ste op 4.44 min.

In dienst van Mollema

Op woensdag 13 juni kon Koen zich tijdens de 5de etappe, een bergetapppe van Gstaad naar Leukerbad over 155 kilometer, weer inzetten voor de ploeg. Hij kon kopman Bauke Mollema bijstaan. De finale bestond uit twee beklimmingen van eerste categorie waarbij de finish van de etappe op de top van de laatste berg lag. Koen kon op de voorlaatste beklimming nog even alles uit de kast gooien om Mollema goed voorin te houden. Een Mollema bleef goed voorin want hij eindigde uit eindelijk als 5de in de etappe. Er bleef maar een groepje van zo'n 20 renners over. Na de gedane arbeid zocht Koen de bus op en als nestor kwam hij als één van de leiders van de bus op 24.19 min. als 91ste over de eindstreep.

Vierde etappe ook weer doorstaan

"De knie is nog wel wat pijnlijk maar het komt goed ", aldus Koen vanuit Gstaad in Zwitserland na afloop van de vierde etappe van Gansingen naar Gstaad over 189 kilometer. Koen deed geen gekke dingen in de klim in de finale van deze etappe maar desondanks bleef hij nog lang bij de grote groep. Hij eindigde uiteindelijk als 103de op 5.29 min. van de eerste groep van zo'n 65 renners waarvan de Deen Christopher Juul-Jensen de snelste was.

De knie houdt zich voorlopig goed

Op maandag 11 juni werd de etappe Oberstammheim naar Gansingen over 182 kilometer verreden. Met de linkerknie in het verband eindigde Koen als 86e in een groep op 2.11 min. van de Italiaan Sonny Colbrelli die de etappe won voor Fernando Gaviaria en Peter Sagan. Dus tot op heden kan er met de knie gefietst worden.

Gevallen in tweede etappe Tour de Suisse

Koen is de Ronde van Zwitserland (Tour de Suisse) welke duurt van 9 t/m 17 juni, slecht begonnen. In de tweede etappe met start en finish in Frauenfeld over 155 kilometer kwam hij aan de voet van slotklim ten val. Koen raakte gewond aan zijn knie maar kon de etappe nog wel uitrijden. Hij eindigde als 133ste in een groep op 7.27 minuten van het uitgedunde peloton waarvan Peter Sagan zich de snelste toonde.

Het was voor Koen de eerste keer sinds hij bij Trek-Segafredo rijdt dat hij ten val kwam.

13de in ploegentijdrit

De Ronde van Zwitserland, welke duurt tot en met 17 juni, begon op zaterdag 9 juni met een ploegentijdrit over 18 kilometer. De Trek-Segafredo formatie behaalde een 13de plaats in deze tijdrit. De BMC formatie won de tijdrit.