Archief 2020 - deel 1

 
Koen de Kort nieuws banner

Naar de Ronde van Spanje

Koen zal vanaf 20 oktober deelnemen aan de Ronde van Spanje, La Vuelta. Het wordt voor Koen de zevende maal in zijn carrière dat hij gaat deelnemen aan deze etappe wedstrijd voor Spanje. De start van deze uitgave stond gepland in Nederland maar het corona virus gooide roet in het eten. Daarom is de wielerronde ingekort en gaat hij pas op dinsdag van start. De Vuelta duurt tot en met zondag 8 november. Naast Koen zal de ploeg bestaan uit: Niklas Eg (DEN), Kenny Elissonde (FRA), Alexander Kamp (DEN), Emīls Liepiņš (LAT), Juan Pedro López (ESP), Matteo Moschetti (ITA) en Michel Ries (LUX).

Afgezien in de Brabantse Pijl

Koen reed op woensdag 7 oktober zijn laatste wedstrijd van het seizoen op Belgische bodem. Hij nam op die dag deel aan de Brabantse Pijl, een klassieker over 197 kilometer van Leuven naar Overijse. Koen eindigde als 76ste op 7 minuten van de wereldkampioen Julian Alaphilippe die zijn medevluchters Mathieu van der Poel en Benoît Cosnefroy te snel af was. Trek-Segafredo kopman Edward Theuns eindigde als 42ste op 1.58 min. van Alaphilippe. Koen verklaarde na de wedstrijd dat hij flink had afgezien.

BinckBank Tour zit erop, lek in slotetappe

De slotetappe op zaterdag ging va Ottignies-Louvain-la-Neuve naar Geraardsbergen over 183.6 kilometer. Het was een zware slotetappe in de regen waarbij 4 maal de Muur van Geraardsbergen moest worden bedwongen. Het werd de dag van Mathieu van der Poel die op een van de beklimmingen er alleen van door ging en stand hield tot op de eindstreep. Met zijn zege pakte hij ook de eindoverwinning van de BinckBank Tour. Mads Pedersen, voorafgaand aan de slotetappe de leider in het algemeen klassement, eindigde als 18de op 1.21 min. van Van der Poel. Koen bracht de etappe niet tot een goed einde hij reed op een zeer ongunstig moment lek. Hij kon nog wel aansluiting vinden maar het peloton lag toen helemaal in stukken. Van der Poel won het eindklassement met 8 tellen voorsprong op Søren Kragh Andersen die tweede werd in de slotrit. De Zwitser Stefan Küng werd derde, de Belg Yves Lampaert 4de en de Mads Pedersen 5de.

Tijdrit in Riemst

Op vrijdag werd er in het Belgische Riemst een individuele tijdrit verreden over 8.14 kilometer. Deze tijdrit kwam in de plaats van een etappe die zou eindigen op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. Zo kon net over de grens bij Maastricht in België toch nog een etappe verreden worden. De Deen Søren Kragh Andersen won de tijdrit door als enige renner een tijd neer te zetten onder de 10 minuten. Hij won in 9.59 min. Koen eindigde als 131ste eindigde op 1.19 min. Ploeggenoot Mads Pedersen behield met een 4de plaats in de tijdrit op 9 seconden van Kragh Andersen de leiding in het algemeen klassement. Voor Trek-Segafredo is het dus de taak om te zorgen dat deze leidende positie in de slotetappe niet in gevaar komt.

Massasprint in Aalter na verplichte rustdag

Na de rustdag op woensdag stond er in de BinckBank Tour op donderdag de etappe van Aalter naar Aalter op het programma over 157 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Mads Pedersen. De Deense ploeggenoot van Koen versloeg de winnaar van de eerste etappe Philipsen. Koen kwam als 76ste over de finish.

Geen Giro voor Koen, wel BinckBank Tour

Helaas is deelname voor Koen aan de Giro d'Italia niet doorgegaan. Koen neemt nu van dinsdag 29 september tot en met zaterdag 3 oktober deel aan de 16de BinckBank Tour. Dit is een UCI WorldTour 2.UWT wedstrijd. De eerste etappe ging van Blankenberge naar Ardooie over 132.1 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint van een groep van zo'n 50 renners die gewonnen werd door de Belg Jasper Philipsen voor Koen zijn ploeggenoot Mads Pedersen. Koen zat helaas niet bij deze eerste 50 renners omdat hij op 4.3 kilometer van de streep betrokken was bij een grote valpartij. Koen eindigde in een groepje op 5.27 min. als 138ste.

Voor woensdag stond er in Vlissingen een individuele tijdrit over 10.9 kilometer op het programma maar deze is door de Corona maatregelen in Nederland geannuleerd. Ook de etappe op vrijdag met aankomst op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard is geannuleerd.

De Tirreno zit erop

De Tirreno werd afgesloten met een individuele tijdrit over 10.1 kilometer in en rondom San Benedetto del Tronto. In deze tijdrit behaalde Koen een 133ste plaats op 2.04 min. van de Italiaan Filippo Ganna van Ineos die de winnende tijd van 10.42 min. op de klokken zette.

In het eindklassement, dat gewonnen werd door de Engelsman Simon Yates met 17 seconden voorsprong op zijn landgenoot Geraint Thomas, eindigde Koen als 142ste. Koen zijn ploeggenoot Gianluca Brambilla eindigde als 9de.

Voorlaatste etappe zit er op

De voorlaatste etappe die op zondag 13 september werd verreden ging van Pieve Torina naar Loreto over heuvelachtig terrein over een afstand van 181 kilometer. Koen en eindigde in een groep op ruim 19 inuten van de dagwinnaar, Mathieu van der Poel, als 140ste. Op maandag volgt de afsluitende tijdrit over 10.1 kilometer.

Massasprint in de zesde etappe

De zesde etappe welke op zaterdag verreden werd ging van Castelfidardo naar Senigallia over 171 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint. De Belg Tim Merlier was de Duitser Ackermann te snel af. Koen eindigde als 128ste.

Koninginnerit

De etappe op vrijdag was de Koninginnerit. Deze rit ging van Norcia naar Sassotetto over 202 kilometer. Koen eindigde als 129ste in een groep op 29.17 min. van de Engelsman Simon Yates die zegevierde met 35 seconden voorsprong op zijn landgenoot Geraint Thomas.

In de bus

Koen (105de) kwam in de bergetappe op donderdag, welke ging van Terni naar Cascia over 194 kilometer, gezamenlijk ovor de eindstreep in een groep op 21.22 min. van de dagwinnaar, de Australiër Lucas Hamilton, in het gezelschap van clubgenoot Mike Teunissen (104de).

Langste etappe van de Tirreno

Op woensdag werd er een kleine bergetappe verreden van Follonica naar Saturnia over 217 kilometer. Het was teven de langste etappe van de Tirreno. Koen eindigde als 129ste op 23.19 min. van de Canadees Michael Woods.

Koen 'viert' zijn verjaardag in de Tirreno

De tweede etappe van de Tirreno werd verreden op de verjaardag van Koen. De etappe ging van Camaiore naar Follonica over 201 kilometer. Ook deze etappe eindigde in een massasprint. Wederom was het de Duitser Pascal Ackermann die zegevierde. Koen eindigde als 61ste. Voorafgaand aan de wedstrijd werd door organisatie tijdens de presentatie nog 'Happy Birthday' gespeeld.

Massasprint in eerste etappe Tirreno-Adriatico

Van 7 t/m 14 september wordt er in Italië de 55ste Tirreno-Adriatico verreden. Koen neemt hier aan deel. De eerste etappe over 133 kilometer met start en finish in Lido di Camaiore eindigde na nog geen drie uur wedstrijd in een massasprint die gewonnen werd door de Duitser Pascal Ackermann. Koen eindigde als 69ste.

EK op de weg

Het EK voor de profs te Plouay op 13 augustus ging over een afstand van 177 kilometer. Koen nam hier aan deel. Bij de Nederlanders was Mathieu van der Poel de grote favoriet en reden de Nederlanders, waaronder dus ook Koen, in dienst van Van der Poel. Uiteindelijk werd het ook bij de profs een massasprint, weliswaar met een uitgedunde groep. De Italiaan Giacomo Nizzolo won voor de Fransman Arnaud Démare en de Duitser Pascal Ackerman. Van der Poel eindigde als 4de. Koen kwam in een groepje als 89ste op 8.25 min. over de eindstreep.

Maagproblemen dwingen Koen tot opgave op NK

Het NK in Drenthe kende voor Koen een voortijdig einde. Met nog zo'n 80 kilometer te gaan leek het voor Koen er goed uit te zien toen hij deel uitmaakte van een kopgroep van 11 renners. Alleen wat wij niet wisten was dat Koen al de gehele dag kampte met maagproblemen. Deze problemen van die aard dat Koen bijna niets gegeten had. En zonder goed eten kan de motor niet blijven draaien. Hierdoor moest hij na 3 uur wedstrijd lossen uit de kopgroep en was hij genoodzaakt om af te stappen. We hopen dat het de komende dagen beter gaat met zijn maag met het EK in Frankrijk in het vooruitzicht.

4e plaats voor Mollema in Lombardije

Koen naam op zaterdag 15 augustus deel aan zijn vierde wedstrijd op rij in Italië. Deze keer had Koen, naast 5 Italiaanse ploeggenoten, gezelschap van landgenoot Bauke Mollema. De 114de uit voering van de Ronde van Lombardije ging van Bergamo naar Como over 231 kilometer. Koen reed in dienst van zijn ploeggenoten en die deden het best goed. Met 3 man kwamen ze in de beslissende kopgroep terecht. Deze kopgroep verloor ook nog het talent Remco Evenpoel door een lelijke val. In de uiteindelijk kopgroep van zes zaten Mollema, Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone. Helaas moest ze alle drie afhaken toen Astana renner Jakob Fuglsang ervan door ging samen met de Nieuw-Zeelander George Bennett. Fuglsang zijn ploeggenoot Aleksandr Vlasov maakte nog de overstap waardoor Bennet in een lastige positie kwam. Mollema en Ciccone probeerden het gat nog te dichten maar slaagde daar niet in. Fuglsang was de beste op de slotklim voor Bennet en Vlasov. Mollema werd vierde op 1.19 min. Ciccone werd 5de en Nibali werd nog 6de. Koen reed de wedstrijd niet uit.

Geselecteerd voor het EK

Bondscoach Koos Moerenhout maakte op donderdag 13 augustus de selectie voor EK op de weg in het Franse Plouay bekend. Het EK wordt verreden van 24 t/m 28 augustus. De wegwedstrijd voor de profs is op 26 augustus. Koen zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de wegwedstrijd waar Mathieu van der Poel als kopman van start gaat. De selectie bestaat uit: Mathieu van der Poel, David van der Poel, Oscar Riesebeek, Sebastiaan Langeveld, Julius van den Berg, Pieter Weening. Koen de Kort en Nick van der Lijke.

GranPiemonte

Koen nam met 6 Italiaanse ploeggenoten op woensdag 12 augustus deel aan de Italiaanse klassieker 104de GranPiemonte. Deze klassieker ging van Santo Stefano Belbo naar Barolo over 187 kilometer aan de zuidkant van de Zwitserse en Italiaanse Alpen. Koen reed hier in dienst van zijn Italiaanse kopmannen die zich op dit terrein beter uit de voeten kunnen maken dan Koen. Koen, eindigde als 92ste in een groep van 13 renners op zo'n 18 minuten van de Nieuw-Zeelander George Bennet die in de slotklim de Italiaan Diego Ulissi voorbleef. Mathieu van der Poel werd 3de op 4 seconden. Koen zijn ploeggenoot Giulio Ciccone werd 9de op 7 seconden.

Kramp in slotfase Milaan-San Remo

Op zaterdag 8 augustus werd voorjaarsklassieker Milaan-San Remo verreden. Koen stond hier samen met 5 Italiaanse ploeggenoten van Trek-Segafredo, waaronder kopman Vincenzo Nibali, aan de start. Deze World Tour klassieker ging over 305 kilometer in zeer warme omstandigheden. Koen reed goed mee in dienst van kopman Nibali. Nibali bleef goed voorin en ging zelfs in de aanval op de slotklim maar werd voorbij gestreefd door de Fransman Alaphilippe en de Belg Van Aert. Deze twee konden in de slotkilometers nog wegblijven Van Aert zegevierde net als in de Strade Bianchi. Nibali zat in de achtervolgende groep en werd 23ste. Koen, die in de slotfase te maken kreeg met krampen door de hitte, eindigde als 98ste op bijna 11 minuten van Van Aert.

Eerste wedstrijd na Corona-pauze zit erop

Op woensdag 5 augustus stond voor Koen de klassieker Milaan-Turijn over 198 kilometer op het programma. Deze Noord-Italiaanse klassieker ging van Mesero naar Stupinigi en eindigde in een sprint van een groep van zo'n veertig renners. Zij hadden zich in de slotkilometers door een breuk in het peloton, veroorzaakt door een valpartij, losgemaakt van de rest. Koen kwam in de grote groep als 98ste op 1.24 min. van de Franse sprinter Arnaud Démare over de eindstreep.

Zaterdag neemt Koen deel aan Milaan - San Remo, daarna volgt op woensdag 12 augustus Piemonte en de zaterdag erna de Ronde van Lombardije.

Interview Bureau Sport over oa. deelname aan de Giro

Koen, dit dit jaar de Giro rijdt, had op 17 juli een interview met de heren van Bureau Sport. Je kan hier het interview zien.

In Andorra in quarantaine

Door de corona crisis zit Koen noodgedwongen thuis in Andorra. In het dwergstaatje tussen Spanje en Frankrijk is ook de regel van kracht dat niemand de straat op mag, alleen voor werk en boodschappen, maar niet om te gaan trainen zoals in Nederland nog wel mag. Koen moet dus binnenshuis zijn conditie op peil houden. Dit doet hij o.a. in zijn woonkamer door middel van zijn Trek fiets, de Saris Hammer trainer en de bekende Zwift app waarbij je virtueel online met andere mensen kan fietsen. Ook traint hij via een videoverbinding met een personal trainer. Daarnaast volgt Koen ook nog een onlinestudie sportmanagement aan de universiteit van Barcelona.

Daarnaast was hij eind maart voor de tweede keer te gast in de podcast van John den Braber en Blaudzun, de Grote Plaat, alwaar hij een interview hield over de huidige gang van zaken. Klik hier om de uitzending te beluisteren.

Niet meer van start gegaan

Koen is, na zijn van een dag eerder, op zaterdag 22 februari niet meer van start gegaan voor de vierde etappe van de Volta ao Algarve welke ging van Albufeira naar Malhão over 169.7 kilometer. Het is verstandiger om nu even alles goed te laten genezen om zo weer fris aan de start te staan voor de Belgische klassiekers.

Gevallen in derde etappe

De derde etappe in de Volta ao Algarve was er een voor de sprinters. De etappe ging van Faro naar Tavira over 201.9 kilometer. Nadat de vroege vluchters gepakt waren ging het peloton weer los. In de straten van Tavira leidde dit tot een valpartij waarbij Koen zijn teamgenoten Dylan Theuns en Jasper Stuyven bij betrokken waren. Alle drie stapten ze weer op de fiets en kwamen enigszins gehavend over de eindstreep. De etappe werd gewonnen door Cees Bol van Sunweb. We spraken Koen na de finish in Tavira. "Het gaat wel", aldus Koen. "Ik heb me wel is beter gevoeld, maar ik heb ook ooit slechter mee gemaakt. Het hoort er een beetje bij. Het leek wel of er een hele grindbak op de weg lag. Er was geen houden meer aan. Nu is het hopen dat ik er de komende dagen niet veel last van heb."

Mollema & Nibali goed voorin

Op donderdag 20 februari werd de Koninginnerit van de Volta ao Algarve verreden. De etappe ging van Sagres naar Alto da Fóia over 183.9 kilometer met aan de aankomst bergop. De Belg Remco Evenpoel zegevierde nipt voor de Duitser Maximilian Schachmann en 2 seconden voor op de Ier Dan Martin. Vincenzo Nibali eindigde met ploeggenoot Bauke Mollema in het wiel als 8ste op 8 seconden. Koen eindigde als 106de in een groep op 20.09 min.

Massasprint in eerste etappe in de Algarve

Koen neemt van 19 t/m 23 februari in Portugal deel aan de 46th Volta ao Algarve em Bicicleta (2.Pro). De eerste etappe op woensdag 19 februari ging van Portimão naar Lagos over 195.6 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Nederlander Fabio Jakobsen van Deceuninck-Quikstep. Koen eindigde in het gezelschap van zijn ploeggenoten Vincenzo Nibali en Bauke Mollema als 38ste.

77ste in Cadel Evans Great Ocean Road Race

Op zondag 2 februari werd in Australië de 6th Cadel Evans Great Ocean Road Race verreden. Deze UCI 1.UWT klassieker met start en finish in Geelong ging over een afstand van 171.1 kilometer. Koen eindigde als 77ste in een groep op 6.55 min. van de Belg Dries Devenyns die zijn 5 medevluchters te snel af was.

Richie Porte wint Tour Down Under

Richie Porte heeft de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Australische kopman van Trek-Segafredo moest in de slotetappe van McLaren Vale naar Willunga Hill over 151.5 kilometer 2 seconden goed maken op de Zuid-Afrikaan Daryl Impey. Porte sloeg toe op de slotklim nar Willunga Hill. Porte die al 6 maal had gewonnen op Willunga Hill reed weg uit het peloton op jacht naar de vroege vluchters. Impey kon het tempo van Porte niet volgen en verloor een halve minuut op Koen zijn ploeggenoot. De Brit Matthew Holmes wist als enige van de vroege vluchters nog aan te pikken bij Porte en verraste hem ook nog in de laatste 150 meter waardoor Porte een zevende overwinning op Willunga Hill misliep. Koen eindigde als 131ste op 17.10 min van Holmes.

Porte werd, net zoals in 2017, eindwinnaar met 25 seconden voorsprong op de Italiaan Diego Ulissi en de Duitser Simon Geschke. Impey werd 6de op 30 seconden. In het eindklassement werd Koen 129ste.

Door het vele kopwerk van Koen besloot Koen om de inzamelingsactie voor de slachtoffers van de bosbranden in Australië om te zetten naar 2 dollar voor het aantal op kop gereden kilometers in plaats van renners achter zich in de uitslag. De opbrengst bedraagt 616 dollar voor het goede doel.

@gettysport

Massasprint in 5e etappe, Porte verliest leiding aan Impey

De vijfde etappe in de Tour Down Under ging van Glenelg naar Victor Harbor over 149.1 kilometer. De etappe eindigde in een massasprint welke gewonnen werd door de Iatliaan Giacomo Nizzolo. Koen eindigde in een groep op bijna 13 minuten als 127ste. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey slaagde erin om onderweg enkele bonificatieseconden te pakken en daardoor de leiderstrui over te nemen van Richie Porte. Porte moet daardoor in de slotetappe 2 seconden goed maken op Impey.

@gettysport

Massasprint in vierde etappe, Porte behoud de leiding

De vierde etappe van de Tour Down Under, welke ging van Norwood naar Murray Bridge over 152.8 kilometer, eindigde op vrijdag 24 januari in een massasprint. Caleb Ewan was de rapste en behaalde zijn tweede dagzege. Koen eindigde op 1.04 min. als 108ste. Kopman Richie Porte kwam veilig in het peloton over de streep en behield de leiding in het algemeen klassement.

@gettysport

Kopman Richie Porte wint de etappe

Op donderdag 23 januari werd in de Tour Down Under de etappe van Unley naar Paracombe over 131 kilometer verreden. Een belangrijke etappe voor het team van Trek-Segafredo. Kopman Richie Porte wist de klus te klaren en kwam in Paracombe als eerste boven en won de etappe met 5 seconden voorsprong op een groepje van favorieten. Koen eindigde als 70ste op 2.36 min. Porte werd ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Wederom massasprint in Tour Down Under

De tweede etappe van de Tour Down Under ging van Woodside naar Stirling over 135.8 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint welke gewonnen werd door de Australiër Caleb Ewan. Koen eindigde in een groep op ruim 4 minuten als 86ste.

Tour Down Under begint met massasprint

De eerste etappe van de Tour Down Under is op de dinsdag 21 januari geëindigd in een massasprint. De Ier Sam Bennett was aan het einde van de etappe met start en finish in Tanunda over 150 kilometer de snelste. Koen eindigde op 45 seconden als 121ste.

@gettysport

Koen zamelt geld in voor slachtoffers van de bosbranden in Australië

Koen heeft een leuke manier gevonden om geld in te zamelen tijdens de Tour Down Under voor de slachtoffers van de bosbranden in Australië. "Voor elke renner die ik achter me houd per etappe doneer ik een Australische dollar", aldus Koen. "Tevens geldt dit ook voor het eindklassement. Ik ga ook extra mijn best doen om zoveel mogelijk renners achter me te houden. Daarbij ga ik er vanuit dat zoveel mogelijk renners me gaan helpen". Overigens wordt het gehele prijzengeld van de Schwalbe classic en de opbrengst van gesigneerde shirts ook gedoneerd.

33e in Schwalbe Classic

Als opwarmertje voor de Tour Down Under welke op dinsdag 21 januari van start gaat werd er op zondag 19 januari de Schwalbe Classic in Adelaide(Aus) verreden. In dit criterium, welke gewonnen werd door de Australische sprinter pur sang Caleb Ewan, behaalde Koen een 33ste plaats.

Interview NOS Sport met Koen over bosbranden in Australië

Koen verblijft momenteel in Melbourne, Australië, in voorbereiding op de Tour Down Under. De enorme bosbranden hebben ook de gevolgen voor de sporters in Melbourne ondanks dat Melbourne zo'n 200 kilometer van dichtstbijzijnde brandhaard is. De lucht is zo enorm vervuild dat ademhalen soms al moeilijk is. Koen hoopt dat de Tour Down Under aandacht kan genereren voor de problemen die het land heeft en bij kan dragen aan het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de bosbranden. Klik op dit artikel om het interview met o.a. Koen te lezen.