Archief 2021 - deel 1

 
Koen de Kort nieuws banner

De Giro zit erop

Koen heeft de Giro 2021, zijn 18de grote ronde, afgesloten met een 124ste plaats in de tijdrit over 30.3 kilometer welke ging van Senago naar Milaan. De dagzege was voor de Italiaan Filippo Ganna. De eindzege ging naar de Columbiaan Egan Bernal. Hij bleef de Italiaan Damiano Caruso na drie weken fietsen 1.29 min. voor. De Engelsman Simon Yates werd op 4.15 min. 3de. Koen eindigde als 134ste op ruim 5 uur van Bernal.

Laatste bergetappe zit erop

Sommige vakantiegangers die wel eens naar het Comomeer gereden zijn met hun auto kennen misschien wel de Splügenpas. Een bergpas tussen Zwitserland en Italië. Deze pas was voor het eerst opgenomen in de Ronde van Italië. Het vormde de middelste van de drie beklimmingen die de laatste bergetappe vormden. Als eerste mochten de renners door de San Bernardino pas, alwaar de meeste vakantiegangers de San Bernardino tunnel nemen. Na deze pas gingen de renners via de Splügenpas terug naar Italië om na enkele kilometers afdaling hun weg te volgen naar het skigebied Motta. De Italiaan David Caruso won de etappe over 164 kilometer voor Egan Bernal. Koen eindigde als 99ste op 32.48 min.

Voor zondag staat de afsluitende tijdrit over het programma van Senago naar Milan over 30.3 kilometer.

Nog maar twee etappes te gaan

Op vrijdag 28 mei werd de voorlaatste bergetappe van de Giro 2021 verreden. De etappe ging van Abbiategrasso naar Alpe di Mera (Valsesia) over 166 kilometer. Koen eindigde als 86ste op ruim 25 minuten van de Engelsman Simon Yates. Yates liet klassementsleider Bernal wat kraken maar deze brak niet en eindigde als 3de op 28 seconden van Yates. In het algemeen klassement heeft Bernal nog een voorsprong van 2.29 op de Italiaan Damiano Caruso en 2.49 op Yates.

Kopgroep krijgt vrijbrief

In de 18de etappe van Rovereto naar Stradella over 231 kilometer kreeg een kopgroep van 23 renners een vrijgeleide van het peloton met daarin alle klassementsrenners. De groep werkte goed samen totdat ze met een kwartier voorsprong aan het heuvelachtige slot van de etappe begonnen. Trek-Segafredo had met Jacopo Mosca er ook een renner bij zitten. Helaas moest Mosca ook passen in de finale. De Italiaan Alberto Bettiol zegevierde met 17 seconden voorsprong op zijn landgenoot Simone Consonni. Jacopo werd 10de op 1.12 min. Koen eindigde als 80ste in het peloton dat op 23.30 min. eindigde. De beste geklasseerde Trek-Segafredo renner, Giulio Ciccone, had teveel last van zijn verwondingen als gevolg van een val een dag eerder en ging niet meer van start.

Trek-Segafredo renners komen ten val

De 17de etappe op woensdag 26 mei was weer een heuse bergetappe. De etappe ging van Canazei naar Sega di Ala over 193 kilometer. Dit was de eerste etappe deze Giro dat klassementsleider Egan Bernal een slechte dag had. Hij eindigde als 7de op 1.23 min. van de Ier Daniel Martin die de etappe won. Martin had 13 seconden voorsprong op de Portugees João Almeide en 30 seconden op de Engelsman Simon Yates. Koen eindigde als 95ste op 31.30 min. Het slechte nieuws voor Trek-Segafredo was dat bij een val in een afdaling zowel Giulio Ciccone, Vincenzo Nibali en Emanuel Ghebreigzabhier tegen de vlakte gingen. Alle drie ging ze verder maar wel met de nodige verwondingen. Ciccone verloor 4 plaatsen in het algemeen klassement.

Bernal vergroot voorsprong

Op maandag 24 mei werd de 16de etappe verreden. De etappe die ging van Sacile naar Cortina d'Ampezzo over 153km, was de laatste etappe voor de tweede rustdag. Klassementleider Bernal won de etappe en breidde daarmee zijn voorsprong uit in het algemeen klassement. Koen zijn ploeggenoot Giulio Ciccone behaalde een mooie 4de plaats op 1.18 min. van Bernal en behield zijn 6de plaats in het algemeen klassement. Koen eindigde als 127ste op ruim 42 minuten van Bernal.

Valpartij ontsiert 15de etappe, Mollema wederom in de aanval

Vlak na de neutralisatie van de 15de etappe, welke ging van Grado naar Gorizia over 147 kilometer, deed zich een ernstige valpartij voor waarbij vier renners de strijd moesten staken. Door deze valpartij werd de etappe tijdelijk stil gelegd. Nadat de etappe hervat was, ontstond er een kopgroep van 14 renners met daarbij Koen zijn ploeggenoot Bauke Mollema. Deze kopgroep kreeg de vrijgeleide van de klassementsrenners omdat geen enkele renner van de kopgroep een bedreiging vormde. Uiteindelijk was het de Belg Campenaerts die in de finale zijn medevluchter Oscar Riesebeek te snel af was. Mollema eindigde bij de eerste achtervolgers op 7 seconden als 7de. Koen kwam in het peloton op ruim 17 minuten als 39ste over de eindstreep.

Afzien op de Monte Zoncolan

Op zaterdag 22 mei kregen de renners als finale van de 14de etappe de beklimming van de Monte Zoncolan voorgeschoteld. Een berg waar de meeste renners niet naar uitkijken met een stijgingspercentage tot 27%. Uiteindelijk won de Italiaan Lorenzo Fortunato uit de kleine EOLO-Kometa ploeg, een satelliet ploeg van Trek-Segafredo, de etappe. Koen zijn ploeggenoot, Bauke Mollema, zat in de kopgroep van de dag en eindigde als 5de nadat hij net voor de eindstreep nog gepasseerd werd door klassementsleider Egan Bernal. Koen eindigde als 102de op 34.43 min.

Affini doorkruist bijna massasprint, Nizzolo wint eindelijk

De Italiaan Giacomo Nizzolo heeft eindelijk zijn etappe in de Giro gewonnen, na talloze 2de en 3de plaatsen wist hij eindelijk een etappe op zijn naam te schrijven. In de etappe van Ravenna naar Verona over 198 kilometer wist de Team Qhubeka ASSOS renner nog net zijn landgenoot Edoardo Affini van Jumbo-Visma te achterhalen die als beoogt leadout man van Dylan Groenewegen alleen op kop kwam in de laatste 500 meter. Koen die tot een kilometer of drie voor het einde zijn sprinter Moschetti naar voren geloodst had eindigde als 116de op 51 seconden van Nizzolo. Moschetti werd 14de.

Klassementsrenners laten koplopers gaan

De twaalfde etappe ging van Siena naar Bagno di Romagna over 212 kilometer. De klassementsrenners hielden zich rustig waardoor het eerste peloton met daarin alle favorieten voor het erepodium op ruim 10 minuten over de eindstreep kwam van de Andrea Vendrame die zijn medevluchter, de Australiër, Chris Hamilton versloeg. Koen eindigde in een grote groep als 126ste op ruim 26 minuten van Vendrame.

Giro goes Strade Bianchi

De 11de etappe, welke daags na de eerste rustdag verreden werd, was een etappe in trend van Giro goes Strade Bianchi. De etappe die ging van Perugia naar Montalcino over 162km kende namelijk veel onverharde stukken. Dit maakte de etappe naast enkele beklimmingen van 3de categorie nog lastiger. Uiteindelijk won de Zwitser Mauro Schmid die Italiaan Alessandro Covi in de sprint à deux voorbleef. Beiden behoorden tot de vluchtgroep van de dag. Klassementsleider Egan Bernal vergrote zijn voorsprong in het klassement. Hij kwam als eerste van de achtervolgers op 11de plaats op 3 minuten van Schmid over de eindstreep. Koen eindigde als 141ste op 26 minuten.

Massasprint zonder diverse topsprinters

De 10de etappe in de Giro was er weer een voor de sprinters. Doordat Caleb Ewan naar huis ging in de 8ste etappe was het de beurt aan de andere sprinters om te zegevieren. Alleen kwam enkelen van hen in de etappe van L'Aquila naar Foligno over 139km verzeild in de tweede groep doordat de Bora formatie van Peter Sagan de gashendel onderweg flink opendraaide. Sprinters als Tim Merlier, David Dekker, Max Walscheid, Giacomo Nizzolo en Dylan Groenewegen gingen overboord en in de straten van Foligno was het Peter Sagan die met een fietslengte zijn concurrenten te snel af was. Koen, die ook zag dat zijn rappe ploeggenoot Moschetti niet meer deel uitmaakte van het eerste peloton, eindigde als 155ste op 10.11 min.

Door de grind naar de top

Het laatste stuk van de 9de etappe, de etappe die ging van Castel di Sangro naar Campo Felice (Rocca di Cambio) over 158 km gaf nog de nodige spektakel aangezien de laatste kilometers naar de top onverhard waren. Maar ook in de rest van de etappe zaten de renners niet stil. Er werd volop gedemarreerd en vluchters kregen niet veel voorsprong. Op de slotklim was het de Columbiaan Egan Bernal die er vandoor ging. Hij kreeg nog wel Koen zijn ploeggenoot Giulio Ciccone mee alleen moest deze ook een gaatje laten naar de ontketende Columbiaan. De voormalige vluchters Bouwman en Bouchard werden gegrepen en Bernal pakte de dagzege en ook de leiderstrui. Ciccone werd 2de op 7 seconden. Koen eindigde ruim binnen de tijd als 141ste op 25.10 min.

Vluchters krijgen zegen van peloton in 8ste etappe

In de 8ste etappe kregen de vroege vluchters de zegen van het peloton. De etappe ging van Foggia naar Guardia Sanframondi over 170 kilometer en kende diverse beklimmingen. Aan het einde van de etappe won de Fransman Victor Lafay met 36 seconden voorsprong op de Italiaan Franceso Gavazzi. De groep met favorieten kwam met een achterstand van 4.48 min. over de eindstreep. Koen eindigde als 136ste in een groep op 13.49 min.

Massasprint in Termoli

De 7de etappe van de Giro ging van Notaresco naar Termoli over 181 kilometer. De etappe eindigde in een massasprint waarbij het peloton in de laatste kilometers in de straten van Termoli in stukken uiteen viel. Koen eindigde na gedane arbeid als 140ste op 1.48 min. van de winnaar, de Australier Caleb Ewan. Koen zijn ploeggenoot Matteo Moschetti werd 3de.

Klimmen op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag 13 mei werd de bergetappe, Grotte di Frasassi - Ascoli Piceno (San Giacomo), verreden over een afstand van 160 kilometer. Koen eindigde als 144ste in een groep op 27.32 min. van de Zwitser Gino Mäder die zegevierde.

Tweede massasprint

De etappe van Modena naar Cattolica over 177 kilometer op woensdag 12 mei leverde de tweede massasprint van de Giro op. De Australier Caleb Ewan toonde zich de snelste voor de Italiaan Giacomo Nizzolo. Koen zijn ploeggenoot Matteo Moschetti werd 6de. Koen eindigde als 128ste.

In de aanval

Het was een tijd geleden maar Koen maakte op dinsdag 11 mei deel uit van de vroege vlucht. In de allereerste bergetappe van deze Giro, de etappe van Piacenza naar Sestola over 187 kilometer. De Belgen Victor Campenaerts en Quinten Hermans kozen vrij vroeg na de start het hazenpad terwijl het daarachter vrij lang onrustig bleef. Met nog zo'n 145 kilometer te gaan kregen de twee gezelschap van 23 renners waaronder Koen en twee ploeggenoten, Jacopo Mosca en Amanuel Ghebreigzabhier. In de stromende regen vervolgden de 25 renners hun weg. Met nog 63 kilometer te gaan sprongen de eerste renners uit de groep van 25. Met nog 44 kilometer te gaan moet Koen de groep met achtervolgers laten gaan. Hij eindigde tenslotte als 104de op 20.36 min. van de Amerikaan Joe Dombrowski die 13 seconden overhoudt op de Italiaan Alessandro De Marchi. De Marchi veroverde hiermee de leiderstrui. Dombrowski en De Marchi maakten allebei deel uit van de oorspronkelijk groep van 25 renners die maximaal ruim 6 minuten voorsprong hadden op het peloton.

Hoe sterk is de eenzame vluchter?

Op maandag 10 mei gebeurde er iets in de Giro wat maar zelden gebeurd in de wielrennerij. Een renner uit de kopgroep van de dag houdt stand. De derde etappe ging van Biella naar Canale over 190 kilometer. Eenzaam was de Nederlander Taco van der Hoorn niet want hij reed in het begin van de etappe weg met 7 anderen uit het peloton. Maar gedurende de finale ontdeed hij zich van deze 7 medevluchters om uiteindelijk in de straten van Canale met een voorsprong van 4 seconden te zegevieren op een peloton van ruim 100 renners. Bij deze groep niet Koen, hij eindigde als 155ste op 13.05 min. van Van der Hoorn.

Meehelpen voor de massasprint

De tweede etappe in de Giro ging op zondag 9 mei van Stupinigi naar Novara over 179 kilometer. Het was exact 10 jaar na dato dat Wouter Weylandt door een val in de Giro om het leven kwam. Koen en zijn ploeggenoten reden daarom met een zwarte lintje op hun borst. Voor Koen was het in de slotfase zaak om ploeggenoot Matteo Moschetti zover mogelijk voorin te houden. Tot anderhalve kilometer voor de eindstreep kon voor hem werken waarna Moschetti zelf de strijd aan moest gaan. De Italiaan eindigde uiteindelijk als 6de in de eindsprint die gewonnen werd door de Belg Tim Merlier.

Thanks to Getty Images

133ste in de proloog van de Giro

Koen is de Giro d'Italia 2021 begonnen met een 133ste plaats in de eerste etappe. De eerste etappe bestond uit een individuele tijdrit over 8.6 kilometer met start en finish in Turijn. Koen moest 1.05 min. toegeven op de Italiaan Filippo Ganna die de snelste tijd neerzette. Koen zijn ploeggenoten en kopmannen, Vincenzo Nibali en Bauke Mollema, waren 41 seconden langzamer dan Ganna.

Thanks to Getty Images

Naar de Giro

Koen zal op zaterdag 8 mei aan de start staan van de Ronde van Italië. Het wordt voor Koen zijn 18de grote ronde in zijn carrière. Hij nam tweemaal eerder deel aan de Giro, in 2006 (zijn eerste grote ronde ooit) en in 2013. Koen nam daarnaast 8x deel aan de Tour de France en 7x aan de Ronde van Spanje.

Naast Koen komen voor Trek-Segafredo de volgende renners aan de start: Bauke Mollema, Gianluca Brambilla, Jacopo Moscam, Amanuel Ghebreigzabhier, Giulio Ciccone en Matteo Moschetti. Wie de achtste renner namens Trek-Segafredo zal worden wordt later bekend gemaakt.

96ste in Ronde van Vlaanderen

Koen nam op zondag 4 april voor de 15de(!) maal in zijn carrière deel aan de Ronde van Vlaanderen. De klassieker ging van Antwerpen naar Oudenaarde over 254.3 kilometer. Deze editie reed Koen in dienst van Trek-Segafredo kopman Jasper Stuyven. De Belg behaalde na een mooie wedstrijd een 4de plaats nadat hij in de slotfase samen met zijn landgenoot Greg van Avermaet weg was gereden uit de achtervolgende groep op de koplopers, de Deen en latere winnaar Kasper Asgreen en Mathieu van der Poel. Koen bracht met een 97ste plaats op 13 minuten zijn 15de deelname tot een goed einde.

Massasprint in Brugge - De Panne

Koen nam op woensdag 24 maart deel aan de klassieker Oxyclean Classic Brugge-De Panne in België. Deze WorldTour klassieker ging van Brugge naar De Panne over een afstand van 203.9 kilometer. Koen reed tijdens deze wedstrijd nog lek maar kon toch weer aansluiting vinden bij het peloton. Ondanks enkele ontsnappingen draaide de wedstrijd uit op een massasprint. Een massasprint die getuige de deelname van diverse topsprinters ook wel verwacht werd. De Ier Sam Bennett zegevierde voor de Belg Jasper Philipsen en de Duitser Pascal Ackermann. Koen eindigde in het peloton als 86ste.

Thanks to Getty Images

Bredene Koksijde Classic

Nadat Koen 2 dagen eerder nog in de Danilith Nokere Koerse een DNF achter zijn naam kreeg (zie foto), kon hij op vrijdag 19 maart de klassieker Bredene Koksijde Classic in België wel tot een goed einde brengen. Een dertigtal renners hadden zich gedurende de wedstrijd los weten te maken van het peloton. Koen had daar enkele ploeggenoten bij zitten waaronder kopman Mads Pedersen. Pedersen eindigde als 2de achter de Belg Tom Merlier. Koen eindigde in het peloton, wat een achterstand had van 5.38 min. als 68ste.

Thanks to Getty Images

Slotetappe eindigt ook in massasprint

De slotetappe van de UAE Tour welke op zaterdag 27 februari werd verreden eindigde net als de etappe ervoor in een massasprint. Aan het einde van de etappe van Yas Mall naar Abu Dhabi Breakwater over 147 kilometer was de Australier Caleb Ewan de snelste voor de Ier Sam Bennett en de Duitser Phil Bauhaus. Koen eindigde als 67ste. In het algemeen klassement, welke gewonnen werd door de Sloveen Tadej Pogacar, eindigde Koen als 112de. Zijn ploeggenoot Mattias Skjelmose Jensen was de best geklasseerde Trek-Segafredo renner met een 6de plaats.

Massasprint in zesde etappe UAE Tour

De zesde etappe welke ging van Deira Island naar Palm Jumeirah was weer een etappe voor de sprinters. Na 165 kilometer won de Ier Sam Bennett de etappe voor Italiaan Elia Viviani en de Duitser Pascal Ackermann. Koen moest in deze etappe de gevallen Mattias Skjelmose Jensen bijstaan en hem weer terug bij het peloton brengen zodat de Deen zijn top tien klassering kon behouden. Koen werd na gedane arbeid 110de op 2.27 min.

Thanks to Getty Images

Finish bergop in vijfde etappe

De vijfde etappe ging van Fujairah Marine Club naar Jebel Jais over 170 kilometer met aankomst bergop. Wederom een dag voor de klassementsrenners. Maar ook een dag voor de vluchters. Zo wist de Deen Jonas Vingegaard de klassementsrenners onder leiding van leider Tadej Pogacar voor te blijven en de etappe te winnen. De Deense ploeggenoot van Koen, Mattias Skjelmose Jensen, werd 12de en behield zijn de 6de plaats in het algemeen klassement. Koen eindigde als 97ste op 18.36 min.

Thanks to Getty Images

Massasprint in de vierde etappe

Op woensdag 24 februari werd de etappe met start en finish in Al Marjan Island verreden over 204 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Ier Sam Bennett voor David Dekker en Caleb Ewan. Matteo Moschetti eindigde als 5de. Koen eindigde in het peloton als 78ste.

Thanks to Getty Images

Klassementsrenners moeten aan de bak

De derde etappe van Strata Manufactoring naarJebel Hafeet over 166 kilometer kende een aankomst voor de klassementsrenners aangezien de beklimming van de Jebel Hafeet. Het was de winnaar van de Tour de France, de Sloveen Tadej Pogacar die zegevierde met de Engelsman Adam Yates in zijn kielzog. Vincenzo Nibali eindigde als 13de op 1.26 min. Koen werd 95ste op 16.05 min.

Thanks to Getty Images

Individuele tijdrit in UAE

De tweede etappe bestond uit een individuele tijdrit van Al Hudayriat Island naar Al Hudayriat Island over 13 kilometer. De Italiaan Filippo Ganna won de tijdrit in 13.56 min. Koen eindigde als 113de op exact 2 minuten achterstand van Ganna.

Thanks to Getty Images

UAE Tour van start gegaan

Op zondag 21 februari ging in de Verenigde Arabische Emiraten de UAE Tour van start. De eerste etappe (Al Dhafra Castle naar Al Mirfa) van deze WorldTour wedstrijd leverde ondanks het vlakke parcours over 176 kilometer direct spektakel op. João Almeida zette na zestig kilometer flink aan bij de eerste tussensprint en het peloton brak daarna door waaiervorming. Er bleven 26 man over, onder wie Tourwinnaar Tadej Pogacar, Adam Yates, Almeida, Fernando Gaviria, Elia Viviani en Koen zijn ploeggenoten Emīls Liepiņš en Kiel Reijnen.

Flink wat klassementsrenners raakten direct het zicht op de eindzege kwijt. Onder anderen Alejandro Valverde, Aleksej Loetsenko, Jack Haig, Sergio Higuita maar ook Koen zijn kopman Vincenzo Nibali misten de boot en verloren ruim acht minuten.

Mathieu van der Poel won de sprint van de kopgroep voor Jens Dekker, Michael Mørkøv en Emīls Liepiņš. Koen eindigde als 35ste op 8.29 min.

Thanks to Getty Images

Massasprint in laatste etappe in de Provence

De slotetappe van de Tour de la Provence op zondag 14 februari ging van Avignon naar Salon-de-Provence over 163.2 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint waarbij de Duitser Phil Bauhaus zegevierde. Matteo Moschetti eindigde als 4de. Koen werd 125ste in een groepje op 51 seconden van Bauhaus. Het eindklassement werd gewonnen door Iván Ramiro Sosa. Bauke Mollema eindigde als 6de. Koen werd 91ste.

Richting de top van de Mont Ventoux

De derde etappe van de Tour de la Provence ging op zaterdag 13 februari van Istres naar Mont Ventoux/Chalet Reynard over 153.9 kilometer. Chalet Reynard ligt nog 6 kilometer verwijderd van de top van Mont Ventoux. Ondanks dat het dus niet de top is, is het een flinke beklimming. Het was dus een rit voor de klimmers. De Columbiaan Iván Ramiro Sosa van Ineos zegevierde met een voorsprong van 18 seconden op zijn land- en ploeggenoot Egan Bernal. Julian Alaphilippe werd 3de op 18 seconden. Koen zijn ploeggenoten Giulio Ciccone en Bauke Mollema werden 6de en 7de op 48 seconden. Koen eindigde als 93ste op ruim 15 minuten.

Ciccone grijpt net naast de dagzege

De tweede etappe van de Tour de la Provence ging van Cassis naar Manosque over 174.7 kilometer. De etappe eindigde in een sprint bergop waar de de Italiaan Davide Ballerini zijn tweede dagzege behaalde voor zijn landgenoot en ploeggenoot van Koen, Giulio Ciccone. De Spanjaard Alex Aranbura werd 3de. Koen eindigde als 79ste op 2.01 min.

Koen zijn 17de seizoen is van start gegaan

Koen zijn 17de seizoen als beroepsrenner is van start gegaan. Op donderdag 11 februari was de eerste etappe van de Tour de la Provence in Frankrijk. De eerste etappe ging van Aubagne naar Six-Fours-les-Plages over 182.3 kilometer. De etappe kende volgens Koen een finale die een beetje hectisch was. Het resultaat was een massasprint die gewonnen werd door de Italiaan Davide Ballerini voor de Franse sprinters Arnaud Démare en Nacer Bouhanni. Koen zijn Italiaanse ploeggenoot Matteo Moschetti sprintte naar een 9de plaats. Koen eindigde als 75ste.

Koen de ondernemer

Koen heeft sinds vorig jaar in Andorra samen met zakenpartner en collega renner Willie Smit van Burgos-BH team een fietscafé, genaamd Grupetta, in Andorra. Op de website van Trek-Segafredo staat hierover een interessant artikel. Klik hier voor het artikel (in het Engels).